arch/ive/ief (2000 - 2005)

NSV-raid tegen de jongerenbeweging van de PVDA aan de RUG
by Brecht Bruynsteen Friday February 08, 2002 at 04:37 PM
bbruynsteen@hotmail.com 0473/55.10.63

Na de poging van de christen-democratische CDS en het liberale LVSV om de jongerenbeweging van de PVDA op 'legale' wijze de mond te snoeren, probeert het NSV het nu op hun manier: met intimidatie en bruut geweld.

Donderdagavond had MLB, de jongerenbeweging van de PVDA de eer om Renee Gonzalez, van de nationale leiding van de Unie van Jongcommunisten van Cuba (UJC) te ontvangen voor een debat/gesprek samen met iemand van de Cubaanse ambassade.

Renee Gonzalez kwam toelichten hoe zij werken in Cuba en wat Cuba doet voor de jongeren. 2 dagen na de motie van CDS en LVSV om ons van de unief te weren, mocht hij de studenten uitleggen hoe Cuba als arm derdewerland erin slaagt gratis (of zo goedkoop dat het voor iedereen toegankelijk is)onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer, cultuur... aan de bevolking te verschaffen.

Op die manier konden wij concreet uitleggen wat we nu bedoelen als we campagne voeren onder het motto 'Chénge the world, fight for communism'.
(Volgens Koenraad van ALS/LSP zijn we immers 'een studentenorganisatie die slechts een oud product is van de bipolariteit en duidelijk een ideologie heeft die niet kan overleven. Dat de PVDA en het MLB opschuiven naar het populaire linkse gedeelte (of plat populisme zoals hij het dinsdag nog formuleerde) met de persoonsverheerlijking van Che Guevara was iedereen al duidelijk geworden.' Op Cuba toegepast wordt dit dan: 'Natuurlijk is ALS tegen de éénpartijstaat Cuba.')

De unieke verworvenheden die Cuba heeft, zijn enkel mogelijk doordat Cuba een socialistisch land is. Dat wil zeggen een maatschappij waar de rijkdom niet wordt geproduceerd in functie van een handvol multimiljardairs, maar in functie van de hele bevolking. Dat betekent dan ook dat de grote fabrieken, ondernemingen en al wat rijkdom produceert in handen hoort te zijn van de bevolking. Op die manier, als de bevolking de productiemiddelen in handen heeft, is het mogelijk om de productie te organiseren in functie van ieders behoeften. (DAT bedoel ik dus, Pinkje)

Dat was blijkbaar niet naar de zin van het NSV, de Vlaams Blok-studentenvereniging. Net voor de start van de activiteit kwamen ze in vol ornaat met een 20tal naar onze stand. Na een korte dicussie, waarin we hen duidelijk maakten dat ze niet welkom waren, vielen ze ons en onze stand aan. Na een kort handgemeen, slaagden we erin ze buiten ze te krijgen.

Na de mislukte motie tegen ons en na uitsluiting van het fascistische KVHV hoopten de nazi's van het NSV blijkbaar dat we ons gingen laten intimideren. Maar evenmin als CDS en LVSV, zal ook dat extreem rechts uitschot er niet in slagen onze strijd voor een andere wereld te doen ophouden!

Hasta la victoria siempre!
Cuba socialista vençera!

Linkse liefde moet van alle kanten komen.
by jpe Friday February 08, 2002 at 05:59 PM

Op de hun typische manier geven de Vlaams Blokkers aan van wie ze absoluut niet moeten weten. Een mooie bevestiging van het belang van het werk van MLB. Maar als MLB de enige is om tegen hen op te tornen, dan is de strijd al bij voorbaat verloren, niet ? Kijk naar de verkiezingsuitslagen en de toenemende verrechtsing van de media. Vandaar de nood aan linkse eenheid en om de verlammende verdeeldheid van verschrompeld Vlaams links eindelijk stop te zetten. En daartoe moet ook MLB stappen vooruit zetten. De linkse liefde moet van alle kanten komen ...

Linkse eenheid?
by christophe Friday February 08, 2002 at 07:48 PM

Euh, JPE, bedoel je dat MLB moet bouwen aan de linkse eenheid met diezelfde organisaties die hen willen verbieden?

Het leven is moeilijk voor de wereldverbeteraars
by Soepkommandant Uilenspiegel Friday February 08, 2002 at 08:42 PM

Waarom heb ik een natuurlijke aversie van zowel NSV alsook MLB. Ik weet het niet. Ligt dat aan hun oogkleppen-extremisme, hun onstuitbare drang de wereld te willen verbeteren op basis van enge totalitaire ideeen ? Ligt het aan hun gewelddadig karakter ? Ligt het aan hun manifeste drang om telkens de wereldgescheidenis te herschrijven ? Ligt het aan hun zwart/wit denken waarbij de wereld is opgedeeld in links en rechts ? Ligt het aan de eindeloze zoektocht naar een identiteit om de complexiteit van het menselijk en maatschappelijk bestaan te kanaliseren in eenvoudige doch anachronistische mirakeloplossingen ?

Jongens, ik weet het niet meer. De anti-globaliseringsbeweging is dood (kom alsjeblieft bij mij niet af met "anders-globalisering", klinkt me te agaleverig, we zijn immers ook geen "anders-kapitalisten") en begraven. OMdat "links" absoluut niet in staat is een verbond te smeden, nee nog liever schieten ze elkaar neer.
Helaba, laat ons eens lekker politiek incorrect zijn : ook ik heb een hekel aan de PVDA en het "stalinisme" maar extrapoleer dit naar de Spaanse burgeroorlog en ik kom tot een merkwaardige vaststelling bij mezelf. Vanzelfsprekend heb ik het meest symapthie voor de POUM en de CNT, maar als ik het strategisch verstand laat spreken begrijp ik opeens de "stalinisten" die met een goed uitgerust eenheidsleger de orde wouden herstellen en de geitenwollensokkendragers van anarchisten en trotskisten wilden "disciplineren".
Raar hé ......zo zie je maar, het leven is niet eenvoudig

soep
by verzet, internationaal Friday February 08, 2002 at 11:19 PM

Beste Soepkommandant,

Het is maar best dat je alleen maar de soep commandeert: de stalinisten wilden de revolutionaire linkerzijde enkel "disciplineren" omdat ze in de richting van een socialistische maatschappij gingen, niet omdat ze zelf betere recepten hadden voor de revolutie.

Vadertje Stalin was als de dood voor een authentiek socialistisch regime in Spanje, wat de Russische arbeiders wel eens naar de oude tradities zou kunnen laten teruggrijpen. Dit kon de bureaucratie in Rusland natuurlijk niet hebben, vandaar de fysieke uitschakeling van de revolutionaire linkerzijde in Spanje door de stalinistische Comintern.

anti-NSV betoging
by Geert Cool Friday February 08, 2002 at 11:32 PM

Brecht,
Zullen jullie nu klaar en duidelijk oproepen voor de anti-NSV betoging?
GC

Over linkse liefde
by Wouter Van Damme Saturday February 09, 2002 at 01:11 AM
woutervd@pi.be

Met de Jongerenbeweging van de PVDA hebben we in Gent getracht de "linkse liefde" te bedrijven naar aanleiding van de Eurotop op 19 oktober (o19). Op de Universiteit van Gent deelden we duizenden folders van o19 uit, we spraken de studenten in tientallen auditoria aan om ze op te roepen deel te nemen aan álle acties die op o19 zouden plaatsvinden, met onze "Red Dragon" riepen we op om naar de Dampoort af te zakken om deel te nemen aan de "Jongerenmars", riepen we op om naar het Zuid af te zakken om deel te nemen aan de acties van het Forum voor Vredesactie, van 11.11.11 en van Attac, riepen we op om mee te lopen in het "Manifeest"… Op 19 oktober zelf hielp de PVDA met zo'n 25 medewerkers mee in de collectieve taken… We deden dat met veel plezier. Allen samen tegen de kapitalistische globalisering en haar instelling, de Europese Unie!
Tegelijkertijd is het natuurlijk ook zo dat in die eenheid niet iedereen hetzelfde alternatief naar voor schuift, laat staan een alternatief heeft. Zo stelt de ALS (bij monde van de voorzitter) dat ze tegen Cuba en Vietnam zijn. Dat is hun goed recht. Maar met de Jongerenbeweging van de PVDA denken we dat het socialisme in Cuba en Vietnam wel degelijk een alternatief is. Beide landen hebben hun onafhankelijkheid bevochten en bouwen vandaag een socialistische staat op in de extreem moeilijke omstandigheden van de kapitalistische globalisering. De beperkte middelen die ze hebben worden verdeeld volgens de noden van de bevolking, dat is de verdienste van het socialisme.

Cuba - Vietnam
by gc Saturday February 09, 2002 at 04:39 PM

Wouter, wij zijn helemaal niet tegen Cuba. Integendeel, wij verdedigen Cuba ook al hebben we er kritiek op.

Over Vietnam ben ik nogal verbaasd. Op een ogenblik dat multinationals er fabrieken kunnen bouwen om kinderen tewerk te stellen aan schandalige condities wordt dit land door de PVDA "herontdekt" als zijnde communistisch! Vreemd. Ik zou Vietnam alvast omschrijven als een land dat vollop kapitalistisch aan het worden is, net zoals China. Als marxist moet je daar aan de kant van de werkende klasse staan, en niet aan de kant van een regime dat het kapitalisme ondersteunt.

Geert Cool is weer bezig
by Kris Saturday February 09, 2002 at 08:14 PM
kvm@sdf.lonestar.org

Geert Cool (2:32pm Fri Feb 8 '02) vertelt met zijn mond vol met schuim:

Vadertje Stalin was als de dood voor een authentiek socialistisch regime in Spanje, wat de Russische arbeiders wel eens naar de oude tradities zou kunnen laten teruggrijpen. Dit kon de bureaucratie in Rusland natuurlijk niet hebben, vandaar de fysieke uitschakeling van de revolutionaire linkerzijde in Spanje door de stalinistische Comintern.
(einde citaat)

Voila. Klaar een duidelijk. Telkens kiezen de trotskisten tegen de revolutie en doen zelfs hun uiterste best om die kapot te krijgen.
Telkens komen ze met zo'n onzin naar voren die elke historicus (zowel linkse als rechtse) eerst zijn wenkbrowen zou moeten fronsen om vervolgens in de lach te schieten.
Mijn favoriete trotskystische analyse:
"Gorbachov leidt de anti-burocratische anti-stalinistische socialistische revolutie. HIj is de nieuwe Trotsky".
Toen hij toch niet zo socialistisch bleek te zijn werd het:
"Jeltsin leidt de anti-burocratische anti-stalinistische socialistische revolutie. HIj is de nieuwe Trotsky".

Toen was de maat vol voor mij en werd het tijd om deze opportunisten en anti-revolutionairen voor altijd de rug toe te keren.

K.

Vietnam= kapitalisme?
by tamara Saturday February 09, 2002 at 10:12 PM

zeg gc

Vietnam laat inderdaad weer enige kapitalistische maatregelen toe, maar ze hebben geen keuze (dat geldt trouwens ook voor Cuba) Het is een kwestie van oevrleven in een vijandige wereld. Dat de lonen er lager liggen is logisch, het is tenslotte een derdewereld-land. Vraag is dan wiens schuld is dit?
Van de communisten die eerst de amerikanen buiten trapten en vervolgens hun land alfabetiseerden en ontwikkelden?
Of van de VSA en de Fransen die het land koloniseerden en platbombardeerden?
Laten we de verantwoordelijken wel duidelijk aanduiden
Ciao

Stalin etc
by geert cool Saturday February 09, 2002 at 10:23 PM

Dat tekstje was niet van mijn hand. Als je beweert dat mijn organisatie ooit iets geschreven heeft ter verdediging van Gorbatsjov, dan vergis je je schromelijk. Wij zijn niet meegestapt in de retoriek van zowel PVDA als SAP indertijd.
In het antwoord van LSP op enkele vermeende standpunten zoals omschreven door de PVDA vind je daar een antwoord op:
http://users.pandora.be/militant.links/ml/bib/indypvda.html

Uw stelling zoals naar voor gebracht wordt daar met de grond gelijk gemaakt.

GC

Proficiat Vietnam
by Wouter Van Damme Saturday February 09, 2002 at 11:59 PM
woutervd@pi.be

Van 1946 tot 1954 zetten de Fransen enorme militaire middelen in om te beletten dat Vietnam onafhankelijk zou worden. De oorlog kostte 800.000 Vietnamezen het leven. De legendarische leider Ho Chi Minh en de Communistische Partij van Vietnam organiseerden het Onafhankelijkheidsfront (Viet Minh). In 1954 behaalde dat front onder leiding van generaal Giap een beslissende overwinning in Dien Bien Phu. Maar het Amerikaans imperialisme nam de plaats in van de Fransen. Op het hoogtepunt van de Amerikaanse interventie waren er 500.000 Amerikaanse soldaten in Vietnam. Het Amerikaanse leger vermoordde twee miljoen burgers en één miljoen soldaten van het bevrijdingsleger. Het land werd bijna helemaal vernietigd. Tot de dag van vandaag zijn heel wat stukken grond giftig als gevolg van de chemische oorlogsvoering van de Verenigde Staten. In bepaalde gebieden probeert men vandaag insecten te herintroduceren…

Vandaag kan 90 procent van de mensen in Vietnam lezen en schrijven. In 1945 was dat maar 9 procent. Datzelfde jaar had Vietnam 51 dokters. In 1976 waren ze met 9.000 en drie jaar geleden met 37.000. Veel Aziatische landen werden in de jaren negentig getroffen door een ernstige economische crisis. In Vietnam bleef de economie groeien. Internationale instellingen geven toe dat de regering een politiek voert in dienst van het volk. Vooral onderwijs en gezondheidszorg scoren hoog. "In de periode 1987-1998 is het aantal armen in de ontwikkelde kapitalistische landen toegenomen met 340 miljoen terwijl hun aantal in China en Vietnam afnam met 153 miljoen." (Attacking poverty, World Development Report, New York 2000).

Toch is Vietnam nog altijd een erg arm Derde Wereldland. Vietnam hersteld van de oorlogen, is dicht bevolkt (zo'n 80 miljoen inwoners), verloor eveneens heel wat gunstige handelsrelaties bij de val van het Oostblok, dient zich op te bouwen in het tijdperk van de kapitalistische globalisering…

Daarom trekken we met de Jongerenbeweging van de PVDA in juli naar Vietnam. Om mee te helpen aan de bouw van de Ho Chi Minh-weg. Deze weg wil het Noorden met het Zuiden van het land verbinden. De weg is belangrijk voor de ontwikkeling van het land, om de achtergebleven gebieden te ontsluiten. Dat is onze concrete bijdrage aan de opbouw van een andere wereld. Chénge the world, just do it!

Wil je misschien meegaan? Stuur mij een mailtje.

gc
by tamara Sunday February 10, 2002 at 12:30 PM

ik ben niet van plan om op al da argumenten die je tegen die Peter Mertens inbrengt in te gaan, maar eentje kan ik makkelijk weerleggen...
Ik ben geen lid van de PVDA en heb die zogenaamde brochure gekregen, en voor je weer met verdachtmakingen begint: neen ik ben ook geen lid van MLB of Rode Jeugd of whatever (wel van de Theatergroep "de SpringEr" maar dat telt toch niet he?

ALS geeft kritische steun aan Cuba
by koenraad Depauw (ALS) Sunday February 10, 2002 at 02:23 PM

Hallo,

ik was zowel op de PFK-vergadering, als op de meeting over Cuba waar de fascisten wilden binnenvallen.

wat mij opvalt als je met iemand van de PVDA discussieert is dat ze nooit echte een genuanceerd standpunt kunnen innemen. Heel vaak wordt het schema'tje de vijand van mijn vijand is mijn vriend' weer eens gevolgd. Wij (ALS) zijn nooit tegen een natie of voor een natie, maar scharen ons als Marxisten altijd aan de kant van de arbeidersklasse en gaan indien mogelijk ook in die landen werken.

Over Cuba: Wij zijn tegen het feit dat Cuba een eenpartijstaat is, maar voor het feit dat er een planeconomie. Daarom geven we wel kritische steun aan Cuba en Castro
is. Dat is natuurlijk al wat genuanceerder dan wat Brecht zegt over ons standpunt. Wij roepen helemaal niet op om Cuba omver te werpen, wij roepen de Cubaanse arbeidersbevolking op zich te verenigen met de Mexicaanse, de argentijnse... om 2 zaken te doen: de kans tot revolutie vandaag in Latijns-Amerika benutten. 2 politieke revolutie in Cuba: weg met de dictatuur, voor een democratische arbeidersstaat.

Als dit niet gebeurd zullen de verworvenheden in Cuba net als in China of Vietnam door de leiding van de KP afgebouwd worden en het kapitalisme stilletjes aan weer geïntroduceert worden. Jammer genoeg. Zie: de vuurwerkfabrieken waar kinderen worden in tewerkgesteld in China, of de multinationals die de lokale bevolking uitbuiten in Vietnam.

Over het NSV: Wij roepen op tot gezamelijk actie op 7 maart tegen het NSV. We zijn samengekomen met MLB, maar die beslisten wel 'af te komen', maar het niet te willen organiseren. Wij hopen dat na de raid van het NSV tegen MLB zij nu de noodzaak zien mee te helpen aan de anti-NSV-betoging. Ons contactadres is bekend en wij verwachten dan ook een antwoord.

KOen

brochure
by gc Sunday February 10, 2002 at 03:24 PM

Wij zouden met de LSP graag een kopie krijgen van die brochure zodat we het openlijk kunnen bediscussiëren. Totnutoe hebben we nog geen kopie kunnen krijgen. Het zou goed zijn voor de discussies om er wel over te kunnen beschikken, dit zou de discussies over onze meningsverschillen beter kunnen stofferen. We kunnen uit een discussie over de meningsverschillen allemaal leren, op voorwaarde dat het een eerlijke en open discussie is.

Wie die bewuste brochure heeft, kan altijd een kopie sturen naar PB 10, 1190 Vorst 3.

GC

Jullie kritiek is dezelfde als die van de burgerij
by Victor Smala Sunday February 10, 2002 at 06:54 PM

Koenraad Depauw van ALS zegt ;

"Over Cuba: Wij zijn tegen het feit dat Cuba een eenpartijstaat is, maar voor het feit dat er een planeconomie. Daarom geven we wel kritische steun aan Cuba en Castro
is. Dat is natuurlijk al wat genuanceerder dan wat Brecht zegt over ons standpunt. Wij roepen helemaal niet op om Cuba omver te werpen, wij roepen de Cubaanse arbeidersbevolking op zich te verenigen met de Mexicaanse, de argentijnse... om 2 zaken te doen: de kans tot revolutie vandaag in Latijns-Amerika benutten. 2 politieke revolutie in Cuba: weg met de dictatuur, voor een democratische arbeidersstaat."

Sorry maar dit is geen kritische steun maar meehuilen met de wolven. De Cubanen hebben niet gewacht op jullie oproepen om zich te verenigen met de arbeiders uit andere landen en meer specifiek die van Latijns-Amerika. Als mini-derde-wereldlandje van 10.000.000 inwoners hebben ze duizenden artsen uitgestuurd, soldaten gezonden om de extreem-rechtse racisten in austraal Afrika te bekampen, en ga zo maar door... Jullie roepen misschien niet op om Cuba omver te werpen maar men moet kijken naar de logische consequentie van jullie houding ten aanzien van Cuba.

Als jullie zeggen dat Cuba een dictatuur is dan staan jullie op één lijn met de bourgoisie. Het is verder een miskenning van hoe de arbeidersdemocratie echt werkt in Cuba. Voorstellen om bv. de dollar te legaliseren werden in duizenden arbeidersvergaderingen bediscutieerd in de bedrijven, klinieken, vakbond, enz. De Euro is een feit en wij Europese werkers kunnen allen maar dromen van een zo grote inspraak.
Jullie geven geen steunende kritiek. Jullie kritiek en de wijze waarop ze geuit wordt helpt niet mee aan de opbouw en de versterking van het socialistische Europa. Maar draagt (ongewild, voor de goedmenende ALS'ers en LSP-ers) bij aan de ondergang ervan. De kritiek was dezelfde (misschien wel van andere organisaties) ten aanzien van Hongarije, Tsjechoslowakije, Polen, enz. En toen werd het kapitalisme hersteld.

2 reacties
by Maarten Van Hove Monday February 11, 2002 at 10:44 AM
vanhovemaarten@yahoo.com

Beste soepcommandant:

Geef de moed niet op. Onze beweging is niet dood. Ongetwijfeld heeft ze wel een heel vreemd gevoel voor prioriteiten en wordt de waarheid soms gladjes verdraaid. Antwoorden? Geen idee. Misschien 'de waarheid ligt in de som van alle verschillende meningen'? Waar je over dogma's praat, het is mogelijk om alle filosofie van het verleden te gebruiken als fundament, als eerste bouwsteen. Daarop moeten we echter nog het huis bouwen. Alleen stort het in en ben je er jaren aan bezig. Samen staat het er in één dag.

Beste verzet internationaal:

Wie wil er nu eigenlijk gedwongen 'gedisciplineerd' worden? Klinkt als een straf tegen idealisme. Huren jullie trouwens deze week nog eens 'Land and Freedom'?