arch/ive/ief (2000 - 2005)

vaccineren tegen terrorisme/revolutie
by vaccin Friday February 08, 2002 at 02:43 PM

Uit de Hollandse krant NRC. In de VS heerst er groot wantrouwen over de vacinatiecampagnes, die met allerlei juridische dwangmiddelen worden omgeven. Angst voor farmaceutische machtsuitoefening. Wantrouwen is nooit verkeerd wanneer er zoveel afgescheiden machten bestaan.

"Het ministerie van Volksgezondheid kondigt in de nota voorzorgsmaatregelen aan tegen bioterrorisme. Het departement gaat volgend jaar oefenenen voor het geval er een pokkenepidemie uitbreekt. Eerder liet het kabinet al weten dat het 16 miljoen doses pokkenvaccin laat produceren. De oefeningen moeten uitwijzen of en hoe die doses in geval van een epidemie in het land verspreid moeten worden. Volksgezondheid zal ook de landelijke voorraad jodiumtabletten ter bestrijding van radioactieve besmetting aanvullen en in het land verspreiden, waarschijnlijk bij de GGD's.

Met de voorzorgsmaatregelen tegen bioterroristische aanslagen is de komende twee jaar een bedrag van meer dan 68 miljoen gulden gemoeid. Om voorbereid te zijn op een biologische of chemische aanslag, zal het ministerie oefenen met grootschalige ontsmettingsoperaties. Op initiatief van Belgiƫ gebeurt dat ook in internationaal verband. In de nota wordt in dit verband gewezen op een actieplan van de Europese Unie voor bijstandsverlening bij grensoverschrijdende rampenbestrijding."

http://www.nrc.nl/denhaag/1009608527877.html