arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stakingen op til in de welzijnssector
by Joeri Friday February 08, 2002 at 12:59 PM
joericoppens@pandora.be

Vanaf 1 januari 2002 is er geen akkoord meer over de loopbaanonderbreking in de welzijnssector. De werkgeversorganisatie "Vlaams Welzijnsverbond" weigert het na 6 maanden onderhandelede akkoord te ondertekenen. Hierdoor heeft het personeel nog nauwelijks recht op loopbaanonderbreking.

De sectorregeling over de loopbaanonderbreking bestaat sinds 1990. Door de nieuwe algemene reglementering over "tijdskrediet" (de nieuwe naam voor loopbaanonderbreking dmv een wetswijziging), houdt de voormalige sector-cao verplicht op te bestaan. Alleen door een nieuwe cao te sluiten konden de bestaande rechten zo volledig als mogelijk behouden blijven. Zonder cao blijven alleen de heel beperkte algemene regelingen over, de bestaande rechten gaan verloren.

Reeds voor de zomervakantie '01 startten de onderhandelingen. Er was geen enkele reden om de sinds meer dan 10 jaar bestaande rechten onderuit te halen (was ook de mening van het Vlaams welzijnsverbond).
Op 17 december '01 bereikten de woordvoerders van alle organisaties een voorakkoord over het tijdskrediet. Een voorakkoord, dat rekening hield met zowel de bestaande rechten als met nieuwe aanpassingen op vraag van de werkgevers.

Op 8 januari 02 zou de cao definitief ondertekend worden, maar onverwacht weigerde het Vlaams Wezijnsverbond echter de cao te tekenen, waardoor er niets meer overblijft voor het personeel dan heel beperkte algemene regelingen, en een serieuze achteruitgang tegenover de vorige cao.

Een overzicht van deze "beperkte algemene regelingen":
- Wie voortaan tijdskrediet wil nemen, heeft slechts recht op 1 jaar in plaats van 5 jaar vroeger (voor de gehele loopbaan!)
- Bij een en dezelfde werknemer kan slechts 5% van de werknemers tegelijkertijd in tijdskrediet gaan (in hoofden, iemand die 1/5de tijdskrediet opneemt telt dus als een volle tijdskredietopnemer)
- Wie vandaag reeds in loopbaanonderbreking is en een verlenging aanvraagt zal in de meeste gevallen bot vangen.
- De Vlaamse Premies, waarvoor een sector-akkoord noodzakelijk is, worden onuitvoerbaar. Werknemers die in tijdskrediet gaan, hebben in de welzijnssector momenteel dus geen recht op een premie
- De werknemers die toch in tijdskrediet vertrekken lopen een heel reeel gevaar tegen verlies en zelfs terugvordering van uitkeringen aan te kijken.

Stakingsacties in de welzijnssector worden dan ook aangekondigd, en zullen van start gaan tussen midden en eind februari

bronnen: M. Selleslach en D. Vanmarcke

damn, te laat, de acties zijn al begonnen:-)
by Joeri Friday February 08, 2002 at 02:38 PM
joericoppens@pandora.be

Volgens de Standaard zijn er vanmorgen al acties geweest tegen het Vlaams Welzijnsverbond in Heverlee en Gentbrugge door een honderdtal werknemers.