arch/ive/ief (2000 - 2005)

RUG: KVHVuitgesloten
by Actief Linkse Studenten Wednesday February 06, 2002 at 11:36 PM

Aan de Gentse unief is op voorstel van de Actief Linkse Studenten het rechtse KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) uitgesloten. Die studentengroep wordt geleid door een Blok-militant die recent veroordeeld werd voor slagen en verwondingen tegen andersdenkenden.

Op 5 februari kwam aan de Gentse unief het 'Politiek en Filosofisch Konvent' (PFK, overkoepeling van erkende politieke studentenverenigingen) samen. Op deze bijeenkomst werd een motie van de Actief Linkse Studenten besproken om het rechtse KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) uit te sluiten. Uit ons dossier bleek dat het KVHV geleid wordt door een notoire fascist die onlangs veroordeeld werd voor slagen en verwondingen tegen andersdenkenden bij het uitdelen van Vlaams Blok pamfletten aan de Gentse unief.

We dienden hierop een motie in om het KVHV niet langer te erkennen aan de RUG. De aanwezigheid van een gewelddadige studentenclub die geleid wordt door fascisten is voor ons immers onaanvaardbaar.

Jammer genoeg werd door de liberale studenten, met de hulp van "een linkse studentenorganisatie die anoniem wenst te blijven" (!), een motie ingediend tegen het stalinistische MLB om zo de discussie over het KVHV af te leiden. Wij legden uit dat het stalinisme van de MLB niet kan gelijk geschakeld worden met het gewelddadig optreden van extreem-rechts. Wij steunen het stalinisme zeker niet, maar erkennen dat de MLB in veel gevechten voor democratisch onderwijs aan de juiste kant van de barrikaden staat en daarbij geen methoden gebruikt zoals de fascisten (geweld tegen andersdenkenden). Vandaar hebben wij ervoor gepleit om de MLB niet uit te sluiten. We stellen ons ook ernstige vragen bij de bewuste "anonieme linkse studentenorganisatie" (waarvan intussen min of meer bekend is dat het wellicht om SJW gaat) die de liberalen ter hulp gekomen zijn om de discussie over het KVHV af te leiden en tegelijkertijd de linkerzijde te verzwakken door een campagne tegen een andere linkse organisatie te ondersteunen.

De motie van de ALS haalde een meerderheid van de stemmen. Er werd een voldoende meerderheid behaald, ondanks de afwezigheid van een linkse organisatie (SJW).

Toen we voorspelden dat de motie tegen de MLB een afleidingsmaneuver was, kregen we een boze reactie van de liberale studenten. Maar zoals we voorspelden werd door de liberalen (en de christen-democraten) het verwerpen van de uitsluiting van de MLB aangegrepen als excuus om niet tegen het KVHV te stemmen, ook al beweerden ze inhoudelijk achter onze motie te staan... Aan dat soort steun hebben we niets.

Het mag gezegd worden dat het dankzij ons is dat het ondemocratische KVHV buiten ligt. Sluit dan ook bij de Actief Linkse Studenten aan om samen te vechten tegen extreem-rechts en voor een linkse oppositie!

Het is niet te geloven
by El Pimo Thursday February 07, 2002 at 08:46 AM
pimvdp@yahoo.com

Hoe durven jullie indymedia te misbruiken voor jullie propaganda en leugens! Moet dit de credibiliteit van de alternatieve media ten goede komen?

Ik zie dat je de poging van de liberale studenten om verdeeldheid te zaaien gretig ondersteunt. "een linkse studentenorganisatie die anoniem wenst te blijven", dit is toch té belachelijk om los te lopen, en jullie geloven dat zomaar? Meer nog zelfs, je gaat zover de SJW hiervan te beschuldigen. Enig bewijs of argumentatie wordt hier niet gegeven, het zijn dan ook uit de lucht gegrepen leugens.

Ondanks de goedkope retoriek over linkse eenheid wordt eens te meer duidelijk dat het hier om klein-linkse machtspelletjes gaat, en de bedoeling wordt duidelijk in de laatste alinea: "Sluit aan bij blah blah blah..." een goedkope recruteringspoging dus.

Mensen van de ALS: dit stuk is in jullie naam geschreven, maar ik geloof niet dat er bij jullie geen kritische stemmen meer aanwezig zijn. Wat vinden jullie van deze leugens en zwartmakerijen? Vinden jullie het normaal dat mensen in naam van de ALS roddels verspreid worden die nergens op gebaseerd zijn, om aan andere linkse vereniging door het slijk te halen? Herstel mijn vertrouwen in de mensheid en laat van jullie horen aub.

reactie
by geert cool Thursday February 07, 2002 at 09:08 AM

Pim,

Jullie hebben met SJW enkele cruciale fouten gemaakt:
1/ Afwezig zijn waardoor er een stem minder was tegen het KVHV
2/ Intentie om voor de uitsluiting van MLB te stemmen
3/ Er werd ons vanuit SJW-kringen bevestigd dat jullie meegewerkt hadden aan die LVSV-motie tegen de stalinisten, zoniet zouden we de versie van de liberalen ("hulp van een anonieme linkse studentenorganisatie") met een grotere korrel zout genomen hebben.

Ter linkerzijde moeten we open de fouten naar voor brengen, jij laat het ook niet na om ons op vermeende fouten te wijzen. Ik ben er voorstander van om met open vizier meningen naar voor te brengen.

Graag dan ook een iets meer doordachte reactie op de drie punten die ik hierboven naar voor breng.

GC

Leugens
by Bart Meulemans Thursday February 07, 2002 at 09:19 AM

Pim en de sjw hebben hier niks mee te maken, zij hebben geen verbond met de lvsv en hebben hun dus nooit geholpen.

Loop Neuken met jullie kleingeestige zwartmakerij, en dat het kvhv buitengesloten is licht helemaal niet enkel aan jullie;
Sluit daarom aan bij Greenpeace, 11.11.11. wereldwinkel of iets anders naar keuze.

leugens?
by gc Thursday February 07, 2002 at 10:17 AM

Hoezo leugens?

1/ SJW was niet aanwezig op de bewuste vergadering. Een aantal rechtse organisaties weigerde om het KVHV uit te sluiten. De reactie dat het bijgevolg dankzij ALS is dat het KVHV buiten ligt, is vooral gericht tegen de hypocrisie van de traditionele partijen (en de afwezigen).

2/ Pim geeft zelf toe dat door de Gentse SJW unaniem beslist werd om voor de uitsluiting van MLB te stemmen.

3/ Voor zover ik kan opmaken is er een interne mail van een MLB'er doorgespeeld aan de liberalen, dat wordt niet ontkend. Er is hulp van de linkerzijde geweest om MLB uit te sluiten. Er wordt bovendien niet ontkend dat er overleg geweest is.

Dat zijn de feiten. Aan woorden als "leugenaars" of "verraders" of zo wil ik mij niet wagen. Ik zeg enkel dat dit drie cruciale politieke blunders zijn.

GC

Welke Oude Chinees zei ooit weer....
by pinkje Thursday February 07, 2002 at 11:16 AM
pinkje2002@yahoo.com

"Wie een steen naal een moddelpoel smijt, moet opletten dat hij zelf niet besmeuld gelaakt".

Wat mij hier even raakt, is dat, vanuit het perspectief van gedeelde grote antifa-en andere politieke idealen, hier weeral eens mensen, individuen door het slijk worden gehaald, gekwetst worden. Héél gevaarlijk lijkt mij dat, temeer ik iemand als bijv. El Pimo ken als een zeer integer persoon. Fuck ongelukkige uitspraken, strategische blunders of individuele manoeuvres. Wie heeft de volledige waarheid in pacht?

Wie niet oppast met bepaalde uitspraken, die krijgt algauw heel wat persoonlijke haat en wantrouwen en misverstanden op zijn nek. En dan vraag ik mij, misschien héél naïef, af: Wie heeft er belang bij dat ter linkerzijde steeds opnieuw verwarring en tweedracht wordt gezaaid? Of sterker: passen vermoedens, beschimpingen, vage beschuldigingen en misschien zelfs een aanzet tot tweedracht wel in ons toekomstperspectief, kan en mag dit een uiting zijn van ons idealisme, ons dromerig streven naar een betere wereld, ons pacifisme? (ik spreek me hier uit over het oorlogje in de linkerzijde, niet de uitsluiting van het kvhv)

Ik weet dat het wat corny en geitewollensokkendinges klinkt, maar: op enkele duizenden kilometers hiervandaan zitten onze barbaarse regeringen mensen uit te buiten, te martelen, te vernederen.
Maar wij? Zijn wij een haartje beter?

Let's start uniting
AND FORGIVING

peace & love &
greetz to ALL

ook naar de mannen van het kvhv, die maar al te vaak, in deze crazy postmoderne tijden, een integer kvhv-profiel uit vroegere tijden verwarren met het aanhangen van een duivelse haat-ideologie (die inderdaad niet thuishoort in het pfk). Laten we voor hen bidden, en hopen dat zij ooit de ogen openen, en de heerlijk-integere pluralistische en emancipatorische roots van een deel van de Vlaamse Beweging uit vroeger tijden her-ontdekken.

Fuck you
by El Pimo Thursday February 07, 2002 at 11:38 AM
pimvdp@yahoo.com

Ik ben domweg vergeten naar de vergadering te komen. Als je een beetje eergevoel had zou je tenminste op mij kunnen kakken in plaats van de SJW aan te vallen en 'en passant' de meest belachelijke complottheoriën uit je duim te zuigen. Het KVHV ligt uit het PFK, ik snap dus nog altijd niet waarover je eigenlijk zit te zagen. Voor het gemak vergeet je ook dat de SJW de motie samen met de ALS heeft ingediend. Je argumenten raken dus kant noch wal.

Ik en mijn kameraden in Gent zijn inderdaad van mening dat de MLB als fundamenteel ondemocratische vereniging niet thuishoort in het PFK. De mensen van de ALS waarmee ik hierover gediscussieerd heb gaven mij gelijk op inhoudelijk vlak, maar vonden het strategisch voordeel van een links-stemmende vereniging in het PFK ook belangrijk. Ze vertelden mij dat de ALS zich waarschijnlijk wel ging onthouden, doch volgende dag laat Koenraad mij weten dat 'alles al lang beslist is'. Hoewel het partijbureau dat laat uitschijnen, moet je mij hier niet proberen wijsmaken dat de ALS onverdeeld is over deze kwestie.

"Voor zover je kan opmaken"??? Dat zijn al geen 'feiten' meer, hé Geertje. Die mail kwam van een open lijst waar de SJW niets mee te maken heeft, en noch ik, noch iemand van de SJW heeft die mail doorgestuurd. Ik zou dus écht graag weten wie die 'SJW-kringen' zijn waarmee je in contact staat, sta me anders toe dit aan je rijke fantasie toe te schrijven. De SJW heeft niets te maken gehad met de motie van het LVSV (buiten het feit dat ik de voorzitter heb laten weten dat ik nogal pissed was over de geciteerde mail), en het LVSV heeft niets te maken met onze positie tegenover het MLB. Dit zijn FEITEN. Dat er van een 'coalitievorming' dus geen sprake is, is dus ook een FEIT. Dat jij en Koenraad leugenaars zijn, die de naam van de ALS misbruiken voor jullie vuile machtspelletjes is ook een FEIT.

El Pimo

P.S: Ik wacht nog altijd op de kritische stem van ALS'ers. (niet die marionetten van het partijbureau)

Lang leve el pimo
by bart Meulemans Thursday February 07, 2002 at 12:06 PM

Ten eerste ben ik het volledig eens met pinkje.

Ten tweede, nog maals niewmand van de sjw heeft deze brief doorgestuurd, ik weet namelijk via wie die brief van het net heeft gehaald en wie die brief heeft gegeven aan de lvsv, de lvsv was fout, deze mensen behoren niet tot een linkse pfk vereniging.
Trouwens, alle mensen buiten koen die ik heb gesproken van de als waren tegen de mlb maar twijfelde nog. Koen en geert hebben dus weer eens niet geluisterd naar hun achterban en hun gewoon in een schijndemocratisch debat hun mening opgedrongen. Ik merk dat jullie om julie eigen positie te verbeteren weer eens een andere linkse vereniging door het slijk willen halen. Ik ben die machtsspelletjes van de als top meer dan bue. Wel vind ik de achterban van de als en veel van hun programmapunten ok.

Ik wacht, zoals pim, ook op reacties van de als achterban, dan weten we eens wat hun leden denken, of heeft de top hun verboden te posten?

Bart

!!! THIS IS NO FORUM !!!
by red kitten (belgium.indymedia) Thursday February 07, 2002 at 12:16 PM
redkitten@indymedia.be

This really look like a debate, but Indymedia.be is no forum!
I think you've each other mails...
And please avoid those "f**k you!". We cannot tolerate this!

beleefd
by Mara Thursday February 07, 2002 at 12:17 PM

Gelieve deze discussie beleefd te houden.

grapjassen
by gc Thursday February 07, 2002 at 12:19 PM

Hallo,

Grappig. Mensen die niets met ALS te maken hebben weten beter wat er in die organisatie zou leven... Ze menen zelfs te moeten opmerken dat er een leiding is die er alles vastlegt en waarnaar de leden enkel en alleen moeten luisteren zonder enige inspraak.

Dat is niet correct. Voor zover ik gehoord heb is de discussie in de ALS gevoerd over het PFK van dinsdag. Ik heb niet gehoord dat er iemand het oneens was met de voorstellen van Koenraad. Ik kan me natuurlijk wel vergissen, als ex-student heb ik geen volledig beeld.

Pinkje, het is juist dat we ons over fouten heen moeten kunnen zetten. Iedereen maakt fouten, maar die erkennen lijkt soms een bijzonder zware opdracht. Dat is volgens mij nochtans nodig om niet dezelfde fouten gewoon te herhalen.

Pim, als ik wil reageren doe ik dat toch gewoon. Wat een arrogantie om mij hier voor te stellen als "een marionet" van om het even wie of wat die bijgevolg niets zinnigs zou te zeggen hebben.

GC

kleine toevoeging
by gc Thursday February 07, 2002 at 12:27 PM

Voor alle duidelijkheid: moest er een motie tegen SJW of de anarchisten ingediend worden, zou de ALS op eenzelfde wijze gereageerd hebben. Dit heeft niets met macht of spelletjes te maken. Het gaat erom dat we de linkse krachten die aan de juiste kant van de barrikaden staan moeten ondersteunen, ook al zijn we het over veel punten niet eens.

Ja, het is positief dat we het KVHV buiten gekregen hebben. Net zoals in het verleden hebben we voor het indienen van de motie op SJW kunnen rekenen.

Maar neen, ik leg mij er niet zomaar bij neer dat een linkse organisatie tegen een andere linkse organisatie wil stemmen, afwezig is bij de stemming over de uitsluiting van fascisten,...

Da's alles.

schelden op Indymedia
by Dede Thursday February 07, 2002 at 01:29 PM

Beste mensen van Indymedia,
Zou het niet mogelijk zijn in het vervolg dergelijke mails eraf te smijten. Het is duidelijk dat het doel van de mail enkel en alleen erop gericht is SJW zwart te maken en de mensen de misleiden Nee, ik ben niet bij sjw, maar ik ben de werkwijze van het ALS of de LSP, die zogenaamd de grote voorstanders zijn van linkse eenheid, maar niets anders doen dan alle linkse initiatieven kapot maken, beu. Zij mogen op Indymedia geen kanaal vinden om de scheldpartijen die ze op vergaderingen starten op Indymedia verder te zetten.

Waarom er nooit iets zal veranderen.
by Guido Thursday February 07, 2002 at 02:30 PM

Bovenstaande scheldpartij/discussie toont aan ,ook al heeft men het resultaat behaald dat men wilde(KVHV buiten), mensen aan de linkerzijde echt wel eens moeten nadenken.
Deze discussie moest eigenlijk via jullie emails gebeurd zijn want nu tonen jullie weer aan de gemiddelde Indymedia -lezer dat jullie niets liever doen dan op elkaar vitten.
Zolang er ideologieen aanbeden worden en iedereen overtuigd is van zijn grote gelijk kunnen we nog lang wachten op een betere wereld. Waarom de makro-kosmos willen veranderen als jullie nog niet overeenkomen in de micro-kosmos?

waarom mag diskussie niet ?
by bart vandersteene Thursday February 07, 2002 at 03:03 PM
bartvandersteene@hotmail.com

beste dede en anderen,

aangezien de inhoud van het artikel een aantal fundamentel zaken aanreikt voor de ganse linkerzijde, wordt er in de reply's inderdaad enkel gescholden en niet geargumenteerd:

* we maken enkele nieuwe ontwikkelingen mee, een deel van de linkse jongeren aan de universiteit vinden blijkbaar dat de studentenorganisatie van de PVDA van de universiteit moet gesmeten worden, dus geen zalen meer kan gebruiken, subsidies krijgen, ... wij vinden dit een belangrijke ontwikkeling waar wij het niet mee eens zijn en we hebben het recht dit publiek te maken. Wij verzetten ons al jarenlang tegen de verkrachting van het marxisme door de PVDA, maar stalinistische ideeën bij de MLB-studenten bestrijden via bureaucratische maatregelen zal niemand overtuigen, wij zijn voorstander van een eerlijke open diskussie.

* linkse éénheid: hoe meer je deze twee woorden in één zin krijgt, hoe meer autoriteit je blijkbaar krijgt bij sommigen, laat ons maar eens naar de realiteit kijken: de ALS zijn verplicht om de manifestatie tegen het NSV op 7 maart alleen te organiseren (noch sjw, mlb, ... zijn bereid om het organiseren van zo'n betoging, waar heel wat werk komt bij kijken, samen met ons te doen)
dan nog liever de eerlijke anarchisten die niet met ons samenwerken om zoiets te organsiren wegens bepaalde meningsverschillen, de dag zelf zeker zullen aanwezig zijn en gemobiliseerd zullen hebben, maar ons niet constant bestoken met de frase: linkse eenheid, linkse eenheid.

* er zijn tal van voorbeelden te geven waarbij er samengewerkt zou kunnen worden aan de universiteit te Gent en het zijn niet diegenen die het luidst roepen die ook in de hun woorden in daden omzetten, ...

bart

eventjes reactie:
by alex Thursday February 07, 2002 at 03:47 PM
alex.wieme@justice.com

* we maken enkele nieuwe ontwikkelingen mee, een deel van de linkse jongeren aan de universiteit vinden blijkbaar dat de studentenorganisatie van de PVDA van de universiteit moet gesmeten worden, dus geen zalen meer kan gebruiken, subsidies krijgen, ... wij vinden dit een belangrijke ontwikkeling waar wij het niet mee eens zijn en we hebben het recht dit publiek te maken. Wij verzetten ons al jarenlang tegen de verkrachting van het marxisme door de PVDA, maar stalinistische ideeën bij de MLB-studenten bestrijden via bureaucratische maatregelen zal niemand overtuigen, wij zijn voorstander van een eerlijke open diskussie.
--------------------------------------------------

Ik ben al enkele jaren voorstander van het buitenwippen van de MLB... klinkt raar niet??

ze zijn immers zogezegd onze medestanders in de revolutionaire strijd...
pfoe, de laatste keer dat ik zoiets hoorde dacht ik direct aan het Hitler-Stalin pakt...
de vergelijking zal waarschijnlijk hard overkomen, maar jullie gebruiken eenzelfde eenvoudige redenering: de vijand van mijn vijand is mijn vriend...
je mag nog kiezen wie van de verenigingen precies in de vergelijking stalin mag zijn :-)

nee, geef mij 1 goede reden waarom een organisatie in het PFK moeten tolereren zoals de MLB, een organisatie die nog steeds beweert dat al de moorden door stalin minder erg waren dan de nazi-moorden, omdat het toch maar contra-revolutionairen waren. Of is toch niet elkeen gelijk?

In plaats van een konsekwente antifaschistische, anti-dictatoriale houding (stalin was a fascho!) kiezen jullie voor goedkope opportuniteiten (het linkse evenwicht ging verstoord zijn...), niet echt een radicaal socialistische houding niet??


Waarom trek je je konsekwente houding ivm faschisten aan de unief niet door tot bij het MLB?? of zijn de gewelddaden van het KVHV-voormanneke de enige reden van hun schorsing, en niet een ideologische tegenstrijdigheid met de missie van de universiteit?

Alex

en die nieuwe ontwikkelingen bart, maak je geen zorgen, dat noemen ze anti-autoritair en konsekwent zijn.

Ik was er bij
by koenraad depauw (actief linkse studenten) Thursday February 07, 2002 at 05:15 PM

Enige rechtzetting:

Ik denk dat ik het ondertussen allemaal doorheb:

De mail heeft niet iemand van SJW doorgegeven, dat was waarschijnlijk iemand van LEF. LEF is het doodgeboren eenheidscomitee tussen SJW, Vonk, Jong KP en enkele onafhankelijken. De mail kwam ook van hun interne mailinglijst. De liberalen stelden wel dat ze de info via een PFK-vereniging kregen. Dat zij het verschil niet meer kennen tussen SJW en LEF, dat kan goed zijn, want het zijn steevast dezelfde personen. Een ding is zeker: toen de bewuste mail werd doorgestuurd en ik het studentenhuis binennkwam was EL PIMELO tegen iedereen die binnenkwam (ook liberalen) aan het verkondigen wat in die interne mail stond van het LEF (waar hij ook deel van uitmaakt). Ik was even geschokt als Pim van de inhoud, maar daarom ga ik nog niet alle verengingen staan aanroepen wat voor een schande het wel is dat...

Mocht Pim de mail goed gelezen hebben ging het trouwens over politieke zuivering (als er een liberaal bij SJW zit, zou je dan aan politieke zuivering doen= er hem uitsmijten) Als trotskisten bezeffen wij natuurlijk maar al te goed dat de politieke zuivering onder Stalin wel iets anders was.

Voor alle duidelijkheid: de actief linkse studenten zijn tegen Stalinisten. Als je aan ALS'ers vraagt of ze tegen de PVDA zijn, dan krijg je steevast 'ja' als antwoord. Er is op de vergadering van de ALS, maar ook daarvoor op café en hier en daar wél gediscussieerd over wel of niet uitsluiten van de MLB. De mail van Harko over zuiveringen, die opgenomen was in de motie tegen het MLB, was tamelijk pijnlijk voor Trotskisten.

Wij doen echter aan politiek, niet aan moralisme. Dat wil stellen dat wij politieke perspectieven stellen, dat wij allianties sluiten met bondgenoten, etc. Mochten we moralisten zijn zouden we een motie moeten indienen tegen alle politieke organisaties: de regeringspartijen voor de oorlog in afganistan, CDS voor de moord op Semira Adamu, de NVA-jongeren voor hun subtiele steun aan ETA, de anarchisten omdat ze ooit eens een steen hebben gegooid (dat mag niet volgens het EVRM he) SJW voor het nalaten fascisten te bestrijden...

laat ons duidelijk zijn: wij zijn geen moralisten maar doen aan politiek. Stalinisme maakt geen kans in deze maatschappij. Probeer het maar eens uit te leggen he. De PVDA is zal volgens ons dan ook in een identiteitscrisis komen en beginnen e evolueren naar een links populistische partij met persoonverheerlijking van figuren als Che Guevara (james, james, chenge the world en zo). Wie is die james toch?

Ze zullen het zelf ten stelligste ontkennen, maar trekken toch enkele conclusies: Stalinisme kan je niet meer zo eenvoudig verdedigen (kijk maar naar het ledenaantal van MLB en je ziet het al). Eer ze zover zijn als de ex-stalinistische partijen in de andere landen van Europa zal het wel nog een tijdje duren.

Fundamenteel is voor ons dat de strijd tegen fascisme en kapitalisme voor gaat op enkele moreel-ideologische bezwaren.

Dit is geen opportunisme zoals sommigen misschien dachten, maar een bewuste keuze van de Actief Linkse Studenten.

Groeten,

KOen
voorzitter ALS

Synthese
by El Pimo Thursday February 07, 2002 at 07:41 PM
pimvdp@yahoo.com

Ik ga de raad van Pinkje maar eens volgen en mij hier niet meer kwaad maken. Als ik het goed door heb (verbeter me gerust), is heel de heisa gestart omdat:

1) Ik niet op de vergadering was
2) Ons groepje in Gent niet vindt dat het MLB in het PFK thuishoort.

En jullie vinden dat allemaal heel jammer en spijtig. Ik repecteer die mening, respecteer dus ook aub de mening van mij en mijn kameraden.

Wat NIET klopt (en waar ik kwaad om werd) is:

1) Dat iemand van de SJW een mail zou hebben doorgespeeld aan de liberalen. (Nee Koen ook niet van het LEF)
2) Dat de SJW één of andere coalitie met de liberalen gesloten had.

Ik zou jullie dus ook willen vragen in het vervolg eerst zeker te zijn voor we elkaar gaan beschuldigen. Het zou ook leuk zijn als jullie naar jullie interne lijsten een rechtzetting sturen, maar ik besef dat dit veel gevraagd is.

Voila. Ik hoop dat ik niet te veel dingen vergeten ben. Mijn excuses aan iedereen dat ik mij in een zinloze scheldpartij heb laten meesleuren.

El Pimo

Boeiend tot en met
by jpe Thursday February 07, 2002 at 09:08 PM

Bijzonder leerzame discussie voor al wie hoopt dat er ooit een linkse eenheid tot stand zou komen tegen het steeds rechtser wordende Vlaanderen ...

Verspilling van tijd, middelen en energie.
by Stijn Thursday February 07, 2002 at 09:39 PM

Wat een verspilling van middelen, tijd en energie. En dat wetende dat deze beweging daar al zo'n gebrek aan heeft. De euforie en positieve energie van Porto Alegre in een klap tenietgedaan?

Ondragelijke lichtheid
by christophe Thursday February 07, 2002 at 09:52 PM

Hey JPE,

Ik vind dat je er nu wel heel licht over gaat. We hebben hier te maken met een zichzelf in het linkerkamp situerende groepje dat pleit voor het verbod op een communistische partij. Wanneer denk je dat communistische partijen voor het laatst verboden werden? Doet dat je niet even nadenken over de richting waar dit heen gaat? Was jij het niet die toch iets meende opgestoken te hebben van Parenti en zijn ABC? Mijn sporadische uitbarstingen op deze site hebben alleen maar daar mee te maken: dat een aantal zogenaamde linksen zich steeds meer toeleggen op hun kerntaak. Over globalisering, Argentinië of de groenen hoor je hen nooit tussenkomen. Communisten-pesten is het enige dat ze met veel vlijt en ijver doen. Nu hebben we een voorlopig dieptepunt bereikt. Een zogenaamde linkse studentenbeweging roept op om MLB te verbieden. Van hen had ik niets anders verwacht. Maar het verontrust me wel dat iedereen dat heel normaal lijkt te vinden. Als Bush iets in die richting voorstelt, schreeuwen we terecht moord en brand. Het zou me geruster stellen, mocht dit bericht wat meer animo veroorzaken.

linkse eenheid
by peter delsing Thursday February 07, 2002 at 11:30 PM

Het is opvallend hoe weinig mensen op de kern van de zaak ingaan: het feit dat een linkse organisatie, SJW, voor de uitsluiting van een andere linkse organisatie stemt.

De LSP en ALS hebben nooit opgehouden hun meningsverschillen met de stalinisten duidelijk te maken (zie de polemiek tegen de standpunten van Peter Mertens, PVDA, op de LSP-website). Tegelijkertijd stellen we vast dat zij, ondanks een verschillend programma, perspectieven en manier van werken, ook opkomen tegen racisme en fascisme, de besparingspolitiek van paars-groen en de bezuinigingen in het onderwijs. Ze maken, in tegenstelling tot de KVHV-voorman, ook geen gebruik van geweld tegen andersdenkenden. MLB uitsluiten, waar SJW openlijk voorstander van is, versterkt in de praktijk de rechterzijde.

Wat ik in de reacties op de ALS-mail lees, is verdachtmakerij ("schelden"?), een lichtelijk wanhopige poging om "basis" tegen "top" op te zetten (dit komt wellicht van concurrenten die zelf alle moed hebben opgegeven om iets van belang uit te bouwen) en oproepen om ter linkerzijde over betekenisvolle nieuwe ontwikkelingen in de studentenwereld niet van mening te verschillen.

Linkse eenheid bewijs je in de praktijk. ALS, Internationaal Verzet en de LSP waren verplicht om in hun eentje de antikapitalistische jongerenbetoging tegen de EU-top in Gent te organiseren (2500 deelnemers). De PVDA vond het avonturisme, SJW organiseerde liever tegelijkertijd (perfecte timing) een ludieke actie met een handvol deelnemers. Met de anti NSV-betoging op 7 maart in Gent liggen de kaarten er opnieuw hetzelfde voor. Ook daar gaat SJW liever samen met rechtse krachten om op ludieke wijze de fascisten tegen te houden. Jammer.

opmerkingen aan koenraad
by Jeannk Friday February 08, 2002 at 02:47 AM
jeannk@hello.be

1. Iedereen kan slogans en namen parodiëren, echt niet moeilijk hoor (irritant links, Internationaal Jeannet,...)
Ik hoop dat je volgende keer deze onnodige uitbarstingen achterwege laat.

2.Misschien een domme vraag, maar wie is er hier populistisch: zij die sommige aspecten van Stalin verdedigen of zij die zonder moeite te doen dit moeilijke thema ontwijken en meeroepen met alle burgerlijke media en alle burgerlijke partijen (van Agalev tot Vlaams Blok), omtrent deze kwestie?

Aan Koenraad
by justin Friday February 08, 2002 at 12:34 PM
Justin.vanheddegem@advalvas.be.nospam

Ja Koen, sla maar lekker rondom je heen. Zijn er soms nog linkse mensen en verenigingen die je tegen de schenen wil schoppen? Persoonlijk denk ik het niet, want er zijn geen verenigingen meer over waar jullie het wel nog goed mee kunnen vinden.

Ten eerste begrijp ik niet goed wat het LEF hiermee te zien heeft, waarom je het erbij sleurt. Wat dat doodgeboren kind betreft: als dat al zo zou zijn, is dat volledig te wijten aan de lastercampagne tegen ons vanwege mensen van ALS, die wij telkens voor onze vergaderingen hadden uitgenodigd, maar die na enkele keren hadden laten weten dat 'links niet klaar is voor eenheid'. Bovendien hebben wij wel nog plannen.

Ten tweede zijn er bij LEF slechts twee mensen van SJW aktief en NIEMAND van jong-KP (Ik ken niemand van Jong-KP aan de RUG).

Ten derde kwam die mail niet van een interne email lijst, maar van een open discussieforum waar ook Geert Cool deel van uitmaakt (Hoewel zijn tussenkomsten zich beperken tot het beschimpen van mensen die kritiek durven uiten op LSP, ALS en Blokbuster). Ik heb trouwens uit heel goede liberale bron vernomen dat Geert Cool de mails aan het LVSV zou hebben doorgespeeld.

"Een ding is zeker: toen de bewuste mail werd doorgestuurd en ik het studentenhuis binennkwam was EL PIMELO tegen iedereen die binnenkwam (ook liberalen) aan het verkondigen wat in die interne mail stond van het LEF (waar hij ook deel van uitmaakt). Ik was even geschokt als Pim van de inhoud, maar daarom ga ik nog niet alle verengingen staan aanroepen wat voor een schande het wel is dat... "

Dit is onzin. Op dat moment waren noch Koen noch Pim aanwezig. IK weet wie al die zever aan de grote klok gehangen heeft, Ik heb die persoon ook al verschillende malen gevraagd zich bekend te maken, zodat alle verdenkingen eindelijk ophouden, maar blijkbaar is hij daar te laf voor. Ik hoop dat hij dit leest (ik ben het zeker).


Groeten,
Justin
(en ik spreek hier uit naam van mezelf, dus niet van het LEF)

Bent U ook de linkse hokjesgeest beu? Sluit dan aan bij LEF. Als u binnen de week beslist krijgt U ook gratis elke dag porno in uw mailbox. ;-)
^^^
Ge moet met uwen tijd meegaan he?

Pinkje's Spiegel
by pinkje Friday February 08, 2002 at 12:54 PM
pinkje2002@yahoo.com

Dergelijke cyberdiscussies vind ik persoonlijk heel boeiend (net zoals den jpe). Allez, zolang ik ook mijn 'nar-chistische' beschouwinkjes ernaast mag plaatsen. Het zou al te spijtig zijn moest één of andere censuurpolitie hier te vlug in willen ingrijpen. Wij strijden hier, op Indy, immers met gelijke wapens, en de hele wereld kan er getuige van zijn. Welke rechtbank waarborgt zoveel verweermiddelen?

Wat kunnen we nu leren uit deze discussie? Waar herkennen wij hier, temidden van dit anecdotisch akkefietje, patronen die misschien net de vinger op de wonde van de linkse verscheurdheid kunnen leggen?

* Het is duidelijk dat bepaalde woorden voor enorm veel verwarring zorgen. Heel onze wereldgeschiedenis is een waar slagveld van verkeerd begrepen uitspraken, en dit vind maar al te vaak zijn oorsprong in het gebrek aan nuance-pogingen, eenmaal mensen zich emotioneel en PERSOONLIJK betrokken (/aangevallen) voelen bij bepaalde argumenten. Op dat moment ontstaat duidelijk langs beider kanten een kortsluiting, een bewustzijnsvernauwing, een opzetten van stekels, een zich terugtrekken in de veilige schoot van de eigen slogans, de eigen waarheden; een poging tot op de man spelen (ipv op de bal), een tirade van halve waarheden en hele leugens, om de ander toch maar in diskrediet te kunnen brengen, de grond onder de voeten van de ander te maaien. En die persoonlijke vetes krijgen dan maar al te vaak een 'objectief', 'politiek' laagje verfje over zich (want wij stellen ons toch allen boven ons ego-denken, niet?).
Een simpele vraag als: "ja maar, wat bedoel jij eigenlijk met 'stalinisme' of 'politieke zuivering'?" of "dit is mijn mening, daarom nog niet de waarheid" kan gigantisch veel bruggen bouwen, mensen terug nader tot elkaar brengen. Zoek toch alsjeblieft niet steeds de verschillen op!
Da's wel tien keer gemakkelijker dan je trachten open te stellen naar je zgn 'vijanden' toe (en véél confronterender voor je ego, want je moet jezelf en je ideeën steeds opnieuw in vraag durven stellen, en je moet ophouden met je te verschuilen achter één of andere groepsidentificatie). Zonder Respect en Luisteren en Tolerantie en Liefde (toch onze grote linkse idealen, of niet soms?????) gaan we er echt nooit in slagen om onze wereld een mooier aanschijn te geven, hoor. En daar moeten wij allen ZELF mee beginnen.

* Wat mij steeds opnieuw opvalt, is dat ieder individu wel een bepaalde beeldentaal, een metaforisch universum, ontdekt waar hij zich emotioneel toe aangetrokken voelt. De enen voelen zich goed bij de 'rebelse' trotskisten, de anderen bij de 'martelaren'-pvda, nog anderen bij de 'no bullshit'-stalinisten of bij de 'vrijdenkers'-sjw of de 'fatsoenlijke' agalever's of de 'hardwerkende' jong-vld'ers of de 'consequente' nsv of de 'anti-autoritaire' anarcho's.... (Milan Kundera schrijft heel plastisch over deze 'romantiek van de rebellie').
Maar als wij nu eens wat DIEPER kijken, dan zien wij dat dit feelgood-gevoel, deze geborgenheid, deze verwoorde dromen eigenlijk VEEL meer psychologische gelijkenissen vertonen dan je ooit zou durven denken. Leuke oefening hierbij is om af en toe eens samen te komen rond 'dromen en doelstellingen' i.p.v. rond 'strategieën'. Dan zul je merken dat er héél veel strategieën zijn die eigenlijk impliciet allen dezelfde antiglob droom van eenheid, solidariteit, duurzaamheid, wederzijds respect, vriendschap, liefde, hoop enz willen bereiken.

WIJ ZIJN MENSEN EN WIJ WENSEN LIEF TE HEBBEN EN GELIEFD TE WORDEN. WIJ WILLEN ONS EIGENSTE ZELF KUNNEN UITEN EN WILLEN TEGELIJK SAMEN MET ANDERE MENSEN DROMEN DELEN EN DAARVOOR SAMEN OP ZOEK GAAN NAAR MANIEREN WAAROP WE ONZE VERSCHILLEN VAN OBSTAKEL NAAR CREATIEVE UITDAGING KUNNEN VERANDEREN. VRIJHEID STAAT NIET HAAKS OP VRIJWILLIGE AFHANKELIJKHEID. DIVERSITEIT IS NIET HET TEGENGESTELDE VAN EENHEID. SAMEN KUNNEN WE ER EEN PARADIJS VAN MAKEN.
Doorbreek de misleidende paradoxen en ontdek terug de MENS achter de complexe en dubbelzinnige woordentaal.
Are we not our brother's keeper?


lots of love & respect van iemand die ook maar een poging doet om al die fantastische energieën die hij bij al die idealisten aan ALLE kanten tegenkomt te bundelen tot iets.... onweerstaanbaars.
Why not share this dream?

greetz
pinkje

re:pinkje
by pablo Sunday February 17, 2002 at 02:54 PM

pink, je hebt op een aantal punten gelijk. maar psychologie is psychologie en politiek is politiek. Mensen serieus nemen veronderstelt dat je hen een plaats gunt in de politieke discussie. dat wil zeggen dat je met politieke argumenten moet discussiëren,niet met therapeutische. anders zeg je eigenlijk tegen de tegenstrever 'je bent te neurotisch om een eigen mening te hebben'.
Als je je stoort aan andermans neuroses (snap ik best) dan moet je hen daar persoonlijk over aanpakken. niet publiek, en niet hier.
Enneuh... politiek is net GEEN kwestie van love&peace. wie dat toch volhoudt, verneukt zowel de liefde als de politiek.

evert

Socialism will never work. It takes too many evenings.
by Steven Wednesday February 20, 2002 at 04:16 PM

Het is werkelijk aandoenlijk om te zien hoe jullie "linksen" (alhoewel, stellingen van 150 jaar oud verdedigen die door de feiten weerlegd zijn geworden, kan moeilijk links genoemd worden, want links betekent in feite progressief) onder elkaar ruzie maken... Wie zei er ook weer: "socialism will never work, it takes too many evenings"?
Kwestie van nog eens een extra bal in het veld te gooien, om de discussie nog wat open te trekken, zal ik jullie bij deze toevertrouwen dat het in die motie niet ging over een interne mail die naar de opsteller van de motie gestuurd werd, maar wel over teksten die op een discussieforum op het net stonden (dus voor iedereen beschikbaar).