België veroordeeld door ECHR wegens collectieve uitwijzingen by Ivo Flachet/Norbert Van Overloop (posted by F Wednesday February 06, 2002 at 08:32 AM |
Belgisch uitwijzingenbeleid onwettelijk verklaard door het Europees Hof voor Mensenrechten (ECHR)
Ik nodig u uit kennis te nemen van de veroordeling van de Belgische Staat door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te Straatsburg wegens de schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in de zaak Conka/Belgische Staat. U vindt het arrest op http://www.echr.coe.int/hudoc.
Het is een zeer belangrijke uitspraak die het vluchtelingen-uitwijsbeleid van de Belgische Regering danig dooreen zal schudden.
België werd veroordeeld wegens het organiseren van collectieve uitwijzingen eind 1999 van Roma zigeuners. Het Hof stelt dat de Belgische praktijk een schending inhoudt van artikel 4 van het 4de protokol van het EVRM.
Bovendien werd België veroordeeld wegens de schending van het recht op persoonlijke vrijheid zoals geformuleerd in artikel 5, 1 en 4 van het E.V.R.M. omdat de zigeuners, in casu de familie Conka, met een list naar het politiebureau te Gent werden gelokt.
Ten derde schendt België artikel 13 van het E.V.R.M. (Recht op een daadwerkelijk Rechtsmiddel) omdat het feitelijk onmogelijk was voor de familie Conka om de voorziene beroepen tegen hun uitwijzing in te dienen.
Ten laatste stelt het arrest ook dat artikel 13 geschonden werd omdat er werd overgegaan tot uitwijzing van de familie Conka tegen het feit in dat er nog een procedure hangende was bij de Raad van State.
Dit arrest is een zeer belangrijke uitspraak die bewijst dat de uitwijspolitiek van de Belgische Regering een schending is van de mensenrechten. De Belgische Regering zal meerdere wetten moeten veranderen om de Belgische wetgeving in overeenstemming te brengen met dit arrest.
Voor Norbert VAN OVERLOOP
Ivo FLACHET
vraagje voor norbert by angela Wednesday February 06, 2002 at 11:46 AM |
Wat denk je dat de kans is dat België effectief haar wetgeving verandert?
Ze kunnen toch ook dat arrest gewoon naast zich neerleggen?
Het feit dat een beroep bij de Raad van State niet schorsend is, is inderdaad een van de meest grove aanfluitingen van de mensenrechten. Maar ik zou toch nog niet te vroeg juichen. Er worden dagelijks mensen uitgewezen die in beroep zijn bij de Raad van State. Ik zie Binnenlandse Zaken nog niet zo gauw toegeven op dat vlak.
Reden temeer voor ons natuurlijk om daar een groot spel van te maken!
Antwoord vraagje by Norbert Van Overloop Wednesday February 06, 2002 at 12:24 PM |
norbert.vanoverloop@freebel.net |
Of de Belgische staat het arrest van Straatsburg zal uitvoeren of niet, (en dus de wet zal veranderen) hangt in eerste instantie van ons af : hoe meer we van onze neus maken, hoe meer kans we hebben dat België de wet zal veranderen. Het is natuurlijk zo dat België al verschrikkelijk lang alle mogelijke fundamentele rechten schendt. Voor België is het al lang zo dat vluchtelingen hier geen rechten hebben, tenzij het recht om zo snel als mogelijk gerepatrieerd te worden (al of niet met geweld), remember Semira Adamu. En ook in die zaak dreigt het gevaar dat de hoofdverantwoordelijken buiten schot blijven. De rijkswachters die in het vliegtuig het kussentje gebruikten zullen hopelijk wel veroordeeld worden (en terecht, hoe langer hoe liever). Maar zij die de toelating gaven zo'n kussen te gebruiken en de richtlijnen maakten, blijven buiten schot. Ik heb het dan over de heren ministers.
Het belangrijke van het arrest, is dat we nu iets in handen hebben waarmee binnenlandse zaken kan gedwongen worden. Het kan natuurlijk ook dat Dusquenne gewoon alles naast zich neerlegt. Aan ons echter om de druk te verhogen.
Norbert Van Overloop
goed nieuws, goed gebracht! by yvan Wednesday February 06, 2002 at 04:40 PM |
yvan.brys@advalvas.be |
Ivo, ik zag je gisteravond op Canvas. Je kwam heel goed over, je uitleg was verhelderend. Voor herhaling vatbaar!
Dusquenne gaat in beroep by Guido Thursday February 07, 2002 at 08:58 PM |
Dusquenne daat in beroep en de regering wou geen commentaar geven. Belgie lapt veel aan zijn laars, zal het ooit veranderen?