arch/ive/ief (2000 - 2005)

"De kat van Deng", conferentie van R. Weil op VIDEO
by Frans De Maegd Tuesday February 05, 2002 at 06:02 PM
projetvideo@hotmail.com

Het debat met de Amerikaanse professor Roger Weil dat plaats vond op de Vrije Universiteit Brussel VUB op 31 januari jl werd integraal opgenomen op video (VHS/PAL) Het debat was georganiseerd door de uitgeverij EPO naar aanleiding van het verschijnen van de Nederlandstalige versie van zijn boek "De kat van Deng"

Behalve R. Weil namen ook Prof Geraerts van de VUB en Frank Willems van de Vereniging België China het woord. Daarna was het de beurt aan de zaal.
De inleiding was in het Nederlands, het debat in het Engels.
De opname duur 130 min en de cassettes (rushes) kost 7 euro (port niet inbegrepen).
Bestellen kan bij Videoproject Internationale Solidariteit,
Kazernestraat 68. B-1000 Brussel
+32 (0)2 50 40 156
projetvideo@hotmail.com

Auteur Weil discussieerde met het publiek in de Vrije Universiteit Brussel (VUB)
op 31 januari op de Vrije Universiteit te Brussel.
De kat van Deng : China-boek dat aanzet tot discussie
China en de tegenstellingen van het marktsocialisme, zo luidt de ondertitel van het boek De kat van Deng, dat deze week bij EPO verscheen. De auteur Robert Weil ­ professor sociologie en Aziatische studies aan de Universiteit van Californië ­ bestudeert al drie decennia de Chinese revolutie.

Weil doceerde in 1993-94 aan de Universiteit van Changchun in Noord-China. Over die ervaringen schreef hij een boek, aangevuld met de latere ontwikkelingen die hij vooral via de Chinese pers volgde. Bij de Nederlandstalige uitgave schreef hij een geactualiseerde inleiding.
Volgens Weil staat China, na twee decennia van hervormingen, voor een fundamentele keuze. Zal het evolueren naar het privé-kapitalisme of zal het de collectieve en socialistische basis van zijn revolutie hernieuwen? Het uur van de waarheid komt dichterbij.
In China neemt de belangstelling toe voor de ideeën van Mao. Er is nogal wat kritiek op de huidige leiding en men zoekt naar alternatieven. Veel Chinezen blijven kritisch over de culturele revolutie maar ze zien ook dat Mao's voorspelling over de leiders die de weg naar het kapitalisme bewandelen, uitgekomen is. Er zijn pogingen om Mao's visie weer te volgen maar zonder de materiële opbrengst van de economische hervormingen weg te gooien.
Weils sympathie gaat duidelijk uit naar deze stroming. Een belangrijk hoofdstuk in zijn boek is trouwens een diepgaande en uitgebreide vergelijking tussen het beleid en de opvattingen van de twee historische leiders Deng Xiaoping en Mao Zedong.
Hij geeft ook verklaringen voor de spanningen tussen China en de Verenigde Staten, nu China zich aandient op de wereldmarkt.
De kat van Deng stelt de lezer in staat te ontsnappen aan het denkkader van de westerse China-watchers en geeft een anti-imperialistische kijk op het land. Het boek geeft nieuwe elementen voor de discussie over China en over de wereldwijde economische en politieke gevolgen van de keuze die het land zal maken.

De kat van Deng. China en de tegenstellingen van het 'marktsocialisme',
Robert Weil, EPO 2002, 360 blz., € 32. (EPO-abonnees: € 24). Te bestellen via uitgeverij@epo.be - http://www.epo.be