arch/ive/ief (2000 - 2005)

CS2: een bezet bedrijf
by tim Tuesday February 05, 2002 at 04:43 PM
timpaesmans@hotmail.com

31 januari verloren ongeveer 150 mensen hun job bij het failliet verklaarde CS2. Onder hen zijn er een zestigtal buitenlanders, voornamelijk Koreanen en Fillipijnen. Zij dreigen nu het land te worden uitgezet omdat ze geen arbeidskaart meer hebben en bijgevolg wordt ook hun visum nietig verklaard. Dinsdag 5 februari trokken ze naar de bevoegde ministers om hun situatie te redden.

CS2 is een hoogtechnologisch bedrijf dat zich bezig houdt met het verpakken van chips. Dit is een zeer moeizaam en precies proces dat het nodige vakmanschap vereist. Later worden deze chips dan gebruikt in GSM's, computers, printers, ... CS2 was een uniek bedrijf in West-Europa. Soortgelijke bedrijven zijn enkel in Korea etc. te vinden. Omdat de techniek in Azië al verder gevorderd is werden er tientallen Aziaten naar Zaventem gehaald om daar bij CS2 te werken. Zij dreigen nu het slachtoffer te worden van de financiële problemen bij het bedrijf.
Opvallend is dat CS2 pas in 1998 gesticht werd en korte tijd nadien reeds terug te vinden was op Nasdaq Europe. Op het moment dat het bedrijf naar de beurs ging was het nog steeds verlieslatend, wat eigenlijk tegen de wet is.

In november kwam CS2 met zeer negatieve cijfers naar buiten. Het bedrijfsverlies bedraagde 29 keer zoveel als de omzet. De reden hiervoor was de slechte markt. Daardoor werd het vertrouwen in het bedrijf steeds kleiner. In het derde kwartaal haalde het bedrijf nog slechts een omzet van 531.000 euro. In de ateliers was er dan ook nauwelijks werk, en aangezien iedereen een bediendencontract heeft kon men geen tijdelijke werkloosheid inroepen. Het bedrijf heeft dan aan zijn werknemers gevraagd om toch van statuut te veranderen. Uiteindelijk is men hierop ingegaan. Er was wel een clausule voorzien voor moest het bedrijf failliet gaan, dan zou iedereen weer zijn bediendenstatuut terugkrijgen.
Begin december kwam dan het nieuws van een financiële injectie van 25 miljoen dollar. Van wie dat geld moest komen was een groot geheim. De naam zou worden genoemd als het geld werd overgemaakt. Maar bij CS2 heeft men dat geld nooit gezien, met de gekende gevolgen. 31januari 2002 deed het bedrijf zijn boeken definitief toe.

Het zijn vooral de buitenlanders die buiten de EU vallen die het grootse slachtoffer zijn van het failliet. Als er niet snel een oplossing volgt dreigen zij in de illegaliteit terecht te komen. Ze kampen ook met het probleem dat bij hun aankomst een huurcontract werd getekend voor 9 jaar. Dit moeten zij nu opzeggen en de resterende maanden blijven betalen (meestal 3 maanden). Ook hun vliegtuigticket naar hun land van herkomst moeten zij zelf betalen. Voor illegalen komt de staat tussenbeide maar voor hen niet. Hier willen zij dan ook iets aan veranderen, en daarom stappen ze naar de ministers.
Maar willen ze wel allemaal terug? De meesten zijn volledig ingeburgerd in België met vrouw en kinderen. Die kinderen gaan hier naar school en hebben hier hun vriendjes. Voor hen is het dus niet zo vanzelfsprekend om terug te keren. Maar de vraag is of ze wel een kans krijgen om in België te blijven.