arch/ive/ief (2000 - 2005)

problemen voor niet-EU-ers bij CS2
by goof Tuesday February 05, 2002 at 04:33 PM
govertcaluwaerts@hotmail.com

Ron Lacson is geboren in de Fillipijnen. Twee jaar geleden kwam hij naar Belgïe. Hij werd gevraagd om zijn kunde op vlak van electronica en technologie. Het leven lachte hem en zijn familie toe totdat CS2 in de problemen geraakte .

Ron Lacson

Ron is van buiten de E.U. waardoor hij niet van de sociale zekerheid geniet. Geen werk betekent geen werkloosheidsuitkering en geen verblijfsvergunning. Hij kan terug naar de Fillipijnen gestuurd worden. CS2 'kocht' haar buitenlandse werknemers omwille van hun kennis in de electronica. Nu worden ze op straat gezet.

Ron Lacson spreekt:

"Ik ben een technicus van beroep. Ik heb een wetenschappelijk diploma in electronica en technologie na het volgen van een 5 jaar durende cursus in de Fillipijnen. In januari 2000 kwam ik naar hier en mijn vrouw en zoon kwamen in juli van datzelfde jaar. Ik deed een sollicitatie via de telefoon, gevolgd door enkele e-mails. Het begon in mei '99. Ik tekende een contract, wachtte op mijn visum en toen alles in orde was, kreeg ik vluigtuigtickets toegestuurd en kwam ik naar hier. Ik ben goed geintegreerd in Belgïe, dat was geen probleem want ik kan mij snel aanpassen aan een nieuw land. We zitten hier graag en de mensen zijn heel vriendelijk tegen ons. Mijn vouw mist haar familie wel maar heeft hier veel vriendinnen. Voor mijn zoontje is het moeilijker want hij gaat hier naar school en spreekt nederlands. Hij is helemaal geïntegreed en houdt van zijn klasgenoten. Zij hebben hem ook graag en hij wil niet terug naar huis."

Is teruggaan de enige mogelijkheid?

Mijn eerste optie is om hier een job te vinden en als dat niet lukt dan moet ik terug naar de Fillipijnen gaan. We hopen dat we met al de media-aandacht er iets terug uit zullen krijgen. De verblijfsvergunning van één van ons verstreek vier weken geleden. Normaal gezien zou hij dus niet meer hier mogen zitten. We hopen dat hij een verlenging krijgt want we waren hierop niet voorbereid. We hopen dat de overheid ons hulp zal verlenen en dat we een verlenging van onze verblijfsvergunning krijgen.

Bent u kwaad op het management?
Niet echt want we weten dat het management haar best heeft gedaan om een partnership aan te gaan met een ander bedrijf. Maar globaal gezien is de economische situatie in deze sector niet zo goed. Het enige frustrerende is dat alles zo abrupt gebeurde. We waren niet voorbereid. In december vertelden ze ons dat er nieuwe investeringen ter waarde van 25 miljoen dollar in het bedrijf gestoken werden. Dat is veel geld en een maand later is het allemaal gedaan. Er is altijd hoop en een mogelijkheid dat iemand zich in het bedrijf zal kopen en dat de nieuwe eigenaars het oorspronkelijk personeel zullen houden.

"Mijn verblijfsvergunning is geldig tot september, maar als ik geen inkomen heb om mijn familie te onderhouden dan kan ik hier niet blijven. Ik moet zo snel mogelijk werk vinden.