arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mogen buitenlanders van CS2 in Belgiƫ blijven?
by Dr Zoidberg Tuesday February 05, 2002 at 03:47 PM
Dr_Zoidberg@hotmail.com

Personeel CS2 pleit voor hun zaak in ministeries


Vandaag (dinsdag 5 februari) trok een delegatie van ongeveer 50 man van CS2 naar het Vlaams Ministerie van Binnenlandse Zaken en het kabinet van Landuyt, minister van toerisme en werkgelegenheid, om voor hun zaak te pleiten. Omstreeks 10 u maakten ze hun opwachting aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waar afgevaardigden van CS2 en het ABVV een onderhoud hadden met een vertegenwoordiger van minister Duquesne, de minister van binnenlandse zaken.

Toen de delegatie buitenkwam op het Ministerie bespraken wij nog even wat er gezegd was met Ron Lacson;

>>>Wat is er juist gezegd geweest in het ministerie?
Het is zeer positief geweest, het Ministerie van binnenlandse zaken zal onze verblijfsvergunning verlengen als we een verlenging van onze werkvergunning krijgen van het Ministerie van Werkgelegenheid. Als onze werkvergunning in orde gebracht is, wordt onze zaak met topprioriteit behandeld. Daarom gaan we nu direct naar het kabinet van Landuyt.

>>>En wat gaat er gebeuren met de mensen die terug naar hun geboorteland willen?
Het vliegtuigticket om terug te keren kost enorm veel geld. Geld dat de meesten niet hebben omdat ze ook nog vastzitten aan hun huurcontract .
De mogelijkheid om hierin te helpen wordt nog door het Ministerie onderzocht. Tot dat hiervoor een oplossing is zijn deze mensen eigenlijk illegalen, en als je als illegaal het land wordt uitgezet, ben je natuurlijk ook weer in je land van afkomst, maar dan mag je ook nooit meer terugkeren naar Belgie. Die mensen zijn daar van de arbeidsmarkt geplukt en verdienen het niet om dan hier uitgestoten te worden.


Na het overleg met de minister van werkgelegenheid wisten we het volgende;

Het Ministerie van Werkgelegenheid zal er alles aan doen om onze werkvergunningen zo snel mogelijk te verlengen met de periode van 1 jaar.
Alle buitenlandse werknemers kunnnen dus in Belgie blijven als ze willen en ze hebben dus nog een jaar tijd om nieuw werk te zoeken
De ex-werknemers van CS2 zullen ook in een 'Work Employment Cell' geplaatst worden, dit is hetzelfde wat ze ook met SABENA en Lernout en Hauspie hebben gedaan. Dit houdt in dat er voor de werknemers zo snel mogelijk een andere job gezocht wordt. In verband met de huurproblemen, kunnen de juridische adviseurs die ook in die speciale cel werken zeker helpen. Dit was nog geen 100% zeker maar er ging 's namiddags nog nagegaan worden wat juist mogelijk is.
Op het gebied van werklooshiedsuitkering zou er geen probleem mogen zijn, zeker niet wanneer er ook nog contact wordt opgenomen met de minister van de Sociale Zekerheid en de federale minister van Tewerkstelling.
Voor de buitenlanders die terug naar hun land willen keren staat er nog altijd niets vast, mede omdat minister Landuyt daar ook niet bevoegd voor is.

ACV
by Bram Tuesday February 05, 2002 at 06:41 PM
Bram@bibib.be

, waar afgevaardigden van CS2 en het ABVV <-- + ACV & LBC-NVK ;-)