arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Porto Alegre] Intergalactica - ‘vrije software' en alternatieve media workshop
by Bart Monday February 04, 2002 at 09:35 PM

Zeker honderd mensen waren op de intergalactica workshop rond "vrije software".

Zeker honderd mensen waren op de intergalactica workshop rond "vrije software". Het gebeuren was volledig Portugees zodat ik er eigenlijk gewoon niets van gesnapt heb. Het intergalactica gebeuren is een ontmoetingsplaats voor ideeën en werkwijzen (die worden hier labaratoria genoemd) voor mensen die actief zijn in de sociale bewegingen. Het is een onderdeel van het officiële forum & het jeugdkamp maar er wordt binnen het officiële programma nauwelijks over gesproken. Het is vooral gericht naar activisten, en de iets radicalere jeugd dan het gemiddelde van het hele forum.

Vlak erna was er een workshop, discussiemoment rond alternatieve media. Zeker de helft van de aanwezigen was gebleven. Het eerste deel was ook Richard Stallman (grondlegger van de vrije software beweging) komen opdagen. In dit deel werden veel vragen gesteld over vrije software; al dan niet in relatie tot alternatieve (‘vrije') media.

Nadat Stallman terug vertrokken was, ging er een debat door over alternatieve media. Er waren veel indymedia medewerkers aanwezig samen met enkelen van CMAQ (http://www.cmaq.net – is eigenlijk een samenwerking met indymedia in Quebec). Het debat en veel van de vragen gingen in de eerste plaats niet over indymedia en het internet, maar waren meer naar de latijs amerikaanse situatie overgebracht: veel vragen en discussies over community en free radio, magazines, …

Uiteindelijk werden er wel links gelegd met het internet. Mensen kunnen er vrij snel hun media verspreiden (uitwisselen van radioprogramma's en dergelijke; die dan opnieuw kunnen verspreid worden in de kleinere kring in de eigen gemeenschap.

Het debat ging nog een eindje door, maar wij waren al weer weg naar een volgende afspraak. Het interessante van dit debat is dat je zeer duidelijk de noodzaak ziet van ook buiten het internet te treden met indymedia. Zeker in minder Westerse, rijke landen is het niet evident via internet te werken. Ook al is het maar om je media naar de andere kant van het land te sturen om het daar dan weer door andere methodes te laten verder verspreiden.

foto's:
http://brasil.indymedia.org:8081/front.php3?article_id=16807&group=webcast
http://brasil.indymedia.org:8081/front.php3?article_id=16818&group=webcast