arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Porto Alegre II, dag 3] Internationale instellingen en duurzame ontwikkeling
by Rudy De Meyer en Koen Stuyck (11.11.11) Monday February 04, 2002 at 11:03 AM

Op de ochtendconferentie over duurzame ontwikkeling, citeerde VS activist John Cavanaugh een guatemalteekse boer in een gesprek met mensen van de wereldbank: ‘We don't like your bank too much. They scratch where it doesn't itch' (zij krabben waar het niet jeukt) .

>> INTERNATIONALE INSTELLINGEN EN DUURZAME ONTWIKKELINGEN (They scratch where it doesn't itch...)

Op de ochtendconferentie over duurzame ontwikkeling, citeerde VS activist John Cavanaugh een guatemalteekse boer in een gesprek met mensen van de wereldbank: ‘We don't like your bank too much. They scratch where it doesn't itch' (zij krabben waar het niet jeukt) . Een leuke manier om duidelijk te maken dat het beleid van internationale instellingen zoals de Wereldbank en het Internationaal Muntfonds in het beste geval weinig aanbrengt voor ontwikkeling, en in heel wat gevallen gewoon haaks staat op wat nodig is.
Ondanks de ongelukkige (want veel te enge) titel ‘ecologische duurzaamheid' was dit één van de betere en nuttige conferenties van het forum. Zowel Ricardo Navarro van Friends of the Earth El Salvador, als de Duitse wetenschapper Wolfgang Sachs en John Cavanaugh maakten wel erg duidelijk dat de strijd voor economische gelijkheid en herverdeling niet los te maken is van een drastisch beleid inzake ecologische duurzaamheid. Ecovedette Vandana Shiva viel wat uit de toon, maakte het zich al te gemakkelijk met een aaneenschakeling van sloganeske oneliners en vage principes. Een slechte dag wellicht, of net iets meer oog voor de tribune dan voor de inhoud.
Belangrijker was dat tijdens de conferentie de conclusies werden voorgesteld van een rapport van het internationaal forum over globalisering (Met mensen als Lori Wallach, Walden bello, Martin khor, Vandana Shiva, enz.). ‘A better world is possible. Alternatives to economic Globalization' is de titel, en het is op zijn minst een zeer nuttige poging om een samenhangend pakket analyses en voorstellen samen te schrijven. Het rapport zal binnenkort terug te vinden zijn op de website : http://www.ifg.org.
Erg bemoedigend, vonden wij hier. Want de toekomst van het social forum, van de beweging voor een andere globalisering, en (uiteindelijk ook een beetje) van de wereld, hangt af van onze capaciteit om goede alternatieven te formuleren en door te drukken.

Rudy De Meyer en Koen Stuyck (11.11.11)