Aan de Belgen in Porto Alegre: zo ziet De Morgen jullie by jpe Monday February 04, 2002 at 10:55 AM |
Vergeleken met De Standaard bericht De Morgen vaak uitgebreider over de anders- & antiglobalisten, maar vaak met een denigrerend toontje erbij. Vrijdag was er het 'verdeel en heers'-edito van Yves De Smet. Vandaag doet Johan Corthouts in zijn edito zijn best om het zo voor te stellen dat Porto Alegre eigenlijk niets voorstelt.
"Hallo, Porto Alegre ?" kopt het edito van Corthouts in DM van 4/2/2. Eerst krijgen we een impressie van de sombere sfeer op het Wereld Economisch Forum in New York. Daarin lezen we o.a. dat "als we een opiniepeiling van de Davos-jongens mogen geloven, de verwachting is dat de armoede de komende jaren zelfs nog zal toenemen." Nu daarvoor moet je de Davos- 'jongens' toch niet 'geloven'; dat is toch algemeen geweten of niet ?
Dan volgt een stukje over Porto Alegre, "waar de anders- en antiglobalisten voor het tweede opeenvolgende jaar hun tegentop houden." Maar "Porto Alegre lijkt meer het Woodstock van de eenentwintigste eeuw te zijn, een plek waar het leuk is om te vertoeven en waar het fijn is om relaties op te bouwen. Maar concrete voorstellen, neen, die zijn nog niet voor morgen. Als de andersglobalisten een echte tegenmacht willen worden, zullen ze zich anders moeten organiseren. Praten alleen helpt niet."
Verder in de krant van maandag (op pagina 10) krijgt het Davos-seminarie in N.Y. bijna een hele pagina ("Jamboree van globale elite euforieloos"). Onderaan volgt het artikel: "Chaos werkt inspirerend in Porto Alegre." Ook in dit stuk (van JCS) weer de nadruk op het feit dat de antiglobaliseringsbeweging niet goed georganiseerd is. Het artikel eindigt met de uitspraak van Wendel Trio (Oxfam): "Neen, grote en vernieuwende voorstellen zullen hier niet te rapen zijn."
Nu is het het goed recht, de plicht zelfs, van alle journalisten om de beweging op haar zwakhe den te wijzen, maar hoeft men daarom zo negatief (zo 'defaitistisch') te doen zoals dat vandaag in De Morgen weer het geval was ?
Wie neemt het op zich om Corthouts en de rest van De Morgen-redactie te overtuigen dat de anders- en anti-globalisten wel degelijk antwoorden hebben ? Of is dat pas zinloos werk omdat heel de De Morgen-santeboetiek door Christian Van Thillo al lang verkocht is aan het verko pen van Guy Neoliberaal ?
Info over de antwoorden : by foreltruite Monday February 04, 2002 at 11:23 AM |
foreltruite@altavista.com |
Vernieuwende Voorstellen?
Er zijn mensen die al bezig zijn met alternativen. Bij Indymedia Philadelphia hebben zij een project daarover:
http://phillyimc.org/article.pl?sid=01/11/23/0039242&mode=thread
Tuurlijk, zich fatsoenlijk informeren vraagt tijd. Is dat te veel werk voor iemand van DM?
nagels met koppen by octo Monday February 04, 2002 at 01:02 PM |
sky53278@skynet.be |
De vraag is of oplossingen wel kunnen binnen het kader van
de burgerlijke demokratie.
Om te beginnen massaal trager gaan werken en minder kopen als drukkingsmiddel en een ander; internationaal verkiezingssysteem eisen en voorbereiden; waarin eerst een globaal programma met mensenrechten (wonen;werk;onderwijs;transport,..) als grondwet wordt goedgekeurd; en daarna verkiezingen met projektlijsten ipv partijlijsten; waarvan de verkozenen aan het programma gebonden zijn...kan voor een kentering zorgen.
Zie ook http://www.geocities.com/Athens/Olympus/9799
Hoe kunnen bijvb. de openbare diensten 'gratis' gemaakt worden; staat daar in uitgelegd. Het geld kunnen we nog niet afschaffen zolang er teveel mensen nog een bepaalde discipline nodig hebben om te werken en zolang er nog teveel hebzucht is; maar we kunnen het geld wel al anders gaan gebruiken. Een voorbeeld om moordende konkurrentie uit te schakelen : fiktief : wereldwijd zijn er bijvoorbeeld
vijf miljoen mensen nodig om vliegtuigen te maken en ze te doen vliegen. Een abonnement om te vliegen kost dan vijf miljoen maal het gestandardiseerde loon van die mensen plus de onkosten; gedeeld door het aantal mensen dat wil vliegen.
Indien dit abonnementsgeld op voorhand verhuist naar de bankrekening van het luchttransport; door afhouding voor we ons loon krijgen; lijkt het wel of het gratis is...zo ook met telekommunikatie en andere vormen van transport. Kultuur misschien.
Energiekosten en voedsel en vaste consumptieprodukten kunnen we dan nog met het klassieke geld betalen.
Voorlopig zijn we nog niet zover; maar de kleine boeren en vissers zijn al aan 't verdwijnen terwijl steeds minder mensen het werk van steeds meer mensen doen en de spekulatie het van het voor kapitalisten is en terwijl men e wereld alleen in woorden als een geheel blijft zien ?
Als Joodse en Palestijnse werkende mensen dit zouden inzien zouden ze begrijpen dat een eigen staat hebben voorbijgestreefd is en alleen goed voor zakkenvullers.
Adios