arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mstg-Bacia krijgt nog 30 dagen tijd voor ontruiming door leger
by Koen Stuyck Monday February 04, 2002 at 10:34 AM

De landloze boeren (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra / MST) die in de Bacia- Quedas de Iguaçu - Paraná, een deel van het land van eigenaar Giacometti bezetten kregen dinsdag (29/01/02) -na 3 jaar lang onderhandelen- de deur op de neus. Nog 30 dagen krijgen ze van de rechter om hun bezettingskamp te ontruimen, daarna zullen de politie en het leger ingrijpen.

>> MST-BACIA KRIJGT NOG 30 DAGEN TIJD VOOR ONTRUIMING DOOR LEGER

De landloze boeren (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra / MST) die in de Bacia- Quedas de Iguaçu - Paraná, een deel van het land van eigenaar Giacometti bezetten kregen dinsdag (29/01/02) -na 3 jaar lang onderhandelen- de deur op de neus. Nog 30 dagen krijgen ze van de rechter om hun bezettingskamp te ontruimen, daarna zullen de politie en het leger ingrijpen.

Vele Belgen hebben al kunnen proeven van de vastberadenheid maar ook van de warme vriendelijkheid van de bezetters in Quedas do Iguacu (Bacia)- Paraná. In november was een lid van de coördinatiegroep van de bezetting nog te gast bij 11.11.11. Claudemir getuigde toen van het harde leven op de Bacia en de strijd van MST. Een groep 11.11.11ers, waaronder ook een groepje jongeren en enkele vertegenwoordigers van partnerorganisaties, maken zich nu op om de bezetting te bezoeken.
De meesten die van een verblijf op het kamp terugkomen zijn onder de indruk van de eenvoud, de kracht en de basisdemocratie die onder meer door dit MST-kamp wordt uitgestraald. Hier is "die andere wereld" mogelijk gemaakt, maar in zeer penibele omstandigheden en onder druk van de realiteit van de onrechtvaardige landverdeling in Brazilië. Nog steeds bezitten de 20 machtigste grootgrondbezitters van Brazilië 20 miljoen hectaren, terwijl 3,3 miljoen kleine boeren het met dezelfde oppervlakte moeten rooien.
Het officiële Braziliaanse Instituut voor Landhervorming (INCRA) weet bovendien dat 100 miljoen hectaren land gewoon braak blijven liggen of enkel worden aangewend voor "extensieve veeteelt" (grazen). Samen met de kloof tussen arm en rijk behoort de landhervorming tot de grootste maatschappelijke uitdagingen in het huidige Brazilië.

De 750 families van landloze boeren in de Bacia hebben met hun typische ‘huizen van zwarte plastiek' drie jaar bezetting achter de rug. Vrouwen, mannen, kinderen, jong en oud leven waardig en gesterkt door hun verlangen naar een beter leven, in een kamp waar menselijke discipline en sociale rechtvaardigheid in de praktijk zijn omgezet. Kinderen krijgen onderwijs, iedere bezetter kan beroep doen op basisgezondheidszorg, een gemeenschapskeuken zorgt voor aanvullende maaltijden, een verkozen coordinatiegroep leidt de bezetting en de geregelde algemene vergaderingen. Maar bovenal, samen vechten zij voor hun land, voor het recht op leven.

Landeigenaar Giacometti bezit zowat een Belgische provincie aan grond. De bezetting door MST van zijn fazenda haalde internationale bekendheid door de prachtige zwart-wit fotografie van Sebastião Salgado. De foto's brengen de strijd van de landloze boeren in het kamp van Rio Bonito do Iguaçu in beeld. De Bacia ligt aan de andere kant van Giacometti's eigendom. Giacometti zelf en ook de administratie van zijn bedrijf Auropel hebben hun adres in Porto Alegre.
Een andere wereld is mogelijk, maar niets komt uit de lucht gevallen.
Naast de vele interessante conferenties en debatten op dit World Social Forum, lijkt het haast een logische consequentie onze internationale solidariteit te betuigen met de strijd van de landloze boeren en hun gerechtvaardige eis voor een eerlijke landhervorming.

Koen Stuyck, met dank aan Tsjoh Ng Sauw