arch/ive/ief (2000 - 2005)

Personeel van CS2 voert dinsdag actie bij Minister Duquesne
by H Vermeersch Monday February 04, 2002 at 10:22 AM
hvermeersch@bbtk-abvv 02/252 43 33 Mechelsesteenweg 253, 1800 Vilvoorde

Sinds de faling op 31/02/2002 van CS2 wordt het bedrijf 24 uur op 24 bezet. Nu dinsdag 5 februari zullen meer dan 70 ex-werknemers van CS2 actie voeren aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken

Personeel van CS2 voert dinsdag actie bij Minister Duquesne

Sinds de faling op 31/02/2002 van CS2 wordt het bedrijf 24 uur op 24 bezet. Het personeel wil op die manier 3 zaken bereiken:

1. De beveiliging en bescherming van de activa. In de gebouwen te Zaventem staan een aantal hoogtechnologische machines. In totaal kan er tot 8 miljoen euro aan activa gerealiseerd worden.
2. De curator heeft zich duidelijk uitgesproken voor een overname van het volledige bedrijf. Wij willen betrokken worden in eventuele overnamegesprekken.
3. Onder de 150 getroffen werknemers zijn er een 40-tal van buiten de Europese Unie (vnl. Korea, de Filippijnen Singapore, China en Rusland). Wij willen een oplossing afdwingen voor hun precaire situatie.

De situatie van de buitenlanders is schrijnend:
- Zij dreigen allemaal hun arbeidsvergunning te verliezen.
- Zonder arbeidsvergunning zullen zij ook hun verblijfsvergunning verliezen.
- Zonder arbeidsvergunning zullen ze ook hun recht op werkloosheidsuitkeringen verliezen. (Alhoewel ook voor hen al van in het begin sociale zekerheidsbijdragen werden ingehouden)
- Het bedrijf heeft hen huurovereenkomsten doen tekenen van bepaalde duur tot dikwijls 9 jaar. Deze overeenkomsten kunnen niet opgezegd worden. Een schadevergoeding hangt hen boven het hoofd.
- Velen kunnen vanaf nu de huur niet meer betalen.
- Velen die willen terugkeren naar hun land hebben niet de middelen om dit te betalen.

De curatoren beseffen dat deze hooggespecialiseerde werknemers van groot belang zijn bij een eventuele overname. Zij hebben de minister van binnenlandse zaken dan ook een brief geschreven waaruit het belang van een redelijke oplossing naar voor komt.

Nu dinsdag 5 februari zullen meer dan 70 ex-werknemers van CS2 actie voeren aan het

Ministerie van Binnenlandse Zaken
Koningstraat 60-62
1000 Brussel

Bijeenkomst om 9.00 h. voor de ingang van CS2 te Zaventem.
Aankomst aan het ministerie: vanaf 9.45 h.
Een onderhoud met de minister is aangevraagd.


Het gemeenschappelijk vakbondsfront ABVV - ACV