arch/ive/ief (2000 - 2005)

Joke Callewaert over de drie aangehouden Duitse Jongeren
by Goof en Zoidberg Saturday February 02, 2002 at 01:46 PM
Dr_Zoidb3rg@hotmail.com

D14 Eurotop in Laken. Drie Duitse jongeren worden hardhandig aangepakt door de politie. Een jongere wordt tegen de grond gesmeten en in het gezicht gestampt. Nadien worden ze gearresteerd en beschuldigd van het gooien met stenen naar de politie. Bewijzen zijn er echter niet, het is hun woord tegen dat van de politie. Joke Callewaert, als advokaat meegewerkt met het Legal Team sprak met ons...

Joke Callewaert over de drie aangehouden Duitse Jongeren

D14 Eurotop in Laken. Drie Duitse jongeren worden hardhandig aangepakt door de politie. Een jongere wordt tegen de grond gesmeten en in het gezicht gestampt. Nadien worden ze gearresteerd en beschuldigd van het gooien met stenen naar de politie. Bewijzen zijn er echter niet, het is hun woord tegen dat van de politie.
Joke Callewaert, als advokaat meegewerkt met het Legal Team sprak met ons...

De feiten

Wat is er juist gebeurd die bewuste dag?
De drie Duitse jongeren uit Bremen waren tijdens de D14 naar Brussel gekomen om mee te betogen.
Op die bewuste vrijdag waren ze aangekomen op het eindpunt van de betoging, namelijk Tour & Taxis, waar ze iets gegeten hebben en wat rondliepen.
Ze zagen dat de politie alles had afgesloten, en hebben daar vooraan gewacht. Eens dat de politie de barrières had opgeheven zijn ze richting hun auto vertrokken om terug te keren naar Duitsland. Op honderd meter van Tour & Taxis zijn ze aangehouden door een vijftal politiemannen in burger. Het gebeurde vrij gewelddadig: één jongen werd op de grond gegooid en in het gezicht gestampt. Toen werden ze meegenomen naar het politiebureau. Ze werden gerechterlijk aangehouden en daags nadien verschenen ze voor de procureur. Die besliste om hen te vervolgen in het kader van het snelrecht van de wet van '94.

Op basis van wat zijn ze eigenlijk gearresteerd?
Ze kregen te horen dat ze werden vervolgd voor 'weerspannigheid' omdat ze stenen zouden gegooid hebben naar de politie aan de ingang van Tour & Taxis. Zij ontkennen dat ten stelligste. De jongeren zeiden dat ze daar inderdaad gestaan hebben maar alleen gekeken hebben naar wat er gebeurd is. De politie beweerde dat ze hen gevolgd hebben en dat ze zagen dat de drie stenen uit hun zakken haalden. Zij zelf zweren dat ze geen stenen op zak hadden.
De politie zegt dat alle feiten gefilmd zijn, maar de drie jongeren werden niet herkend op de beelden. Het blijft uitsluitend het woord van de ordediensten tegen dat van de jongeren. Er is dus geen materieel bewijs.

Welke straf riskeren ze?
Ik denk dat er veel kans is dat ze veroordeeld worden. Ze riskeren waarschijnlijk 1 jaar met uitstel. Dat is toch wat de procureur zei: "als jullie komen dan gaan jullie niet in de gevangenis, als jullie niet komen dan volgt sowieso een gevangenisstraf".

11 februari, allen daarheen

Wanneer komt de zaak voor?

De eerste zitting was op 14 januari, maar die is uitgesteld omdat de verdediging nog niet klaar was. Er is gevraagd om de beelden te bekijken want als hierop niets te zien is, kan dit uiteraard als bewijsmateriaal gebruikt worden om te bewijzen dat de jongeren effectief onschuldig zijn. De zaak werd uitgesteld tot 11 februari. Het is belangrijk dat er volk naartoe komt, want het is natuurlijk een voorbeeldproces. Zo tonen we aan dat we de jongeren steunen en zullen ze hopelijk vrijgesproken worden.


Noteer in uw agenda: maandag 11 februari, om 8u45 in de 50ste kamer van de correctionele rechtbank van Brussel.

Nieuws?
by Eduard Monday February 11, 2002 at 08:49 PM
KinkyDraek@vegetarisme.be

Ik heb het gemist, is er nieuws, hoe kan ik mijn steun betuigen??
Eduard