Wereld Economisch forum (wef): een woordje uitleg by nyc-indymedia (vertaald door mike) Saturday February 02, 2002 at 11:09 AM |
wat is het wef? waarom er tegen protesteren? welke link heeft het met instellingen als het imf en de wereldbank? hoe effectief is het wef?
Wat is het Wereld Economisch Forum?
Het WEF is een particuliere ledenorganisatie bestaande uit vertegenwoordigers van duizend van 's werelds grootste bedrijven waaronder Microsoft, Monsanto, Nike, General Motors en, tot voor kort, Enron.
Oorspronkelijk opgericht in 1971 als het Europese Management Forum, is deze in Zwitserland gevestigde groepering uitgegroeid tot een belangrijke speler waar het gaat over het bepalen van de globale agenda en is het één van de meeste gezaghebbende voorstanders van de corporatieve globalisering. Tot dit jaar hield deze vereniging zijn jaarlijkse bijeenkomst in het Zwitserse vakantieoord Davos. Deze exclusieve vergadering staat zowel open voor leden - die een jaarlijkse storting doen van $30.000- als voor een aantal geselecteerde politici, journalisten en academici. Zowel president George W. Bush als de Britse premier Tony Blair worden onder de 3200 aanwezigen verwacht. Terwijl het WEF een hand heeft in de bepaling van de globale economische en handelsagenda's die de hele wereld beïnvloeden bestaat deze groep toch in hoofdzaak uit Europese en Amerikaanse ondernemingen. De verdeling van het aantal leden over de continenten ziet eruit als volgt: Europa, 43 procent; Noord Amerika, 26 procent; Azië, 13 procent; Centraal/Zuid Amerika, 7.5 procent; het Midden Oosten, 4.5 procent; Afrika, 4.3 procent; Australasia, 2.2 procent.
Waarom protesteren de mensen hiertegen?
Het Wereld Economisch Forum wordt door velen gezien als de bouwheer van de recente golf van economische globalisering. Vertegenwoordigers van het WEF liggen aan de grondslag van de Wereldhandelsorganisatie, het uiterst omstreden economische orgaan dat het doelwit werd van de protesten in Seattle in het jaar 1999. Daar komt nog bij dat de steeds groeiende macht van het WEF zelfs die van de Verenigde Naties bedreigd, een evolutie die vele critici de wenkbrauwen doet fronsen aangezien het Forum een particuliere organisatie is die enkel verantwoording hoeft af te leggen aan zijn eigen leden. "Moet een Forum dat beheerst wordt door de belangen van de bedrijfswereld aangemoedigd worden om het toekomstige raamwerk van het globale bestuur te gaan uittekenen?" Voor de tegenstanders is het antwoord alvast duidelijk. Nee.
Welk verband bestaat er tussen het Wereld Economisch Forum, de Wereldbank, het Internationaal Muntfonds en de Wereld Handels Organisatie?
Het IMF en de Wereldbank werden beiden opgericht in de nasleep van de tweede wereldoorlog met het oog op de stabilisering van de internationale economie alsook voor het toekennen van leningen aan noodlijdende naties.
De instellingen, die bestuurd worden door de eraan deelnemende landen, hebben steeds geijverd voor het neoliberale economische model dat wereldwijd bekritiseerd wordt voor de ongelijkheid die het met zich meebrengt, zowel binnen de landsgrenzen zelf als tussen de landen van de eerste en de derde wereld. Sinds de jaren tachtig is de schuldenlast steeds toegenomen, zoveel zelfs dat de ontwikkelingslanden ongeveer voor de helft van hun gezamenlijk BNP in de schulden staan en bijna twee keer zoveel als het totaal van hun jaarlijkse inkomsten uit export. Omwille van deze verpletterende lasten hebben buitenlandse regeringen nog amper onderhandelingsruimte wanneer ze het over structurele maatregelen hebben en moeten ze maar alle voorwaarden aanvaarden die hen door de Wereldbank en het IMF worden opgedrongen."
Het Wereld Economisch Forum dateert uit de jaren zeventig en is rechtstreeks verantwoordelijk voor het vrijmaken van het pad voor de Wereldhandelsorganisatie. Het IMF, de Wereldbank en de Wereldhandelsorganisatie bezitten allen de macht om politieke maatregelen in te vullen en economische regelingen te beïnvloeden terwijl het WEF een private groepering is die de bedrijfsagenda betreffende de wereldhandel kan bepalen.
Hoe afdoende is het Wereld Economisch Forum gebleken?
Sinds de Zwiterse professor Klaus Schwab in 1971 een kleine bijeenkomst organiseerde tussen enkele Europese bedrijfsleiders is deze nu jaarlijkse samenkomst in sneltempo gegroeid zowel wat betreft de omvang als de reikwijdte. Oorspronkelijk stond deze vergadering bekend als het Europese Managment Forum. In 1982 werd in Davos de eerste informele samenkomst van 's werelds economische leiders georganiseerd. Een jaar later werden de Davos Gouverneurs Bijeenkomsten gehouden. In 1986 werd de organisatie bekend als het Wereld Economisch Forum en groeide sindsdien uit tot de belangrijkste jaarlijkse bedrijfsbijeenkomst in de wereld. De impact die deze organisatie sindsdien op de globale economische politiek heeft verkregen is in een zelfde mate gestegen.
Volgens Peter Goodman, de Australische professor verbonden aan de Technologische Universteit van Sydney heeft "Het Forum zich sinds 1971 uitzonderlijk succesvol getoond in de verbetering van "de toestand van de wereld" en dat vooral op die gebieden die de deelnemende bedrijven ten goede komen. Het gelobby van het WEF heeft de neo-liberale agenda van de jaren tachtig bepaald en dit door het samenbrengen van politici uit de "huichelstaten" van de nieuwe industriële wereld zowel als uit de OECD-staten om daar samen met "grensoverschrijdende" zakenmannen de economische agenda op te stellen. Het WEF bood een pro-actief forum dat volledig werd afgeschermd van de bemoeienissen van het algemene publiek en speelde op die manier een centrale in het verspreiden van het neo-liberalisme.
Welk verband bestaat er tussen het Wereld Economisch Forum en het Wereld Sociaal Forum?
Het Wereld Sociaal Forum werd vorig jaar in Porto Alegre (Brazilië) gevormd als een tegengewicht voor de jaarlijkse WEF-vergadering. Een tienduizendtal activisten, opvoeders, vakbonden en arbeiders uit de hele wereld kwamen samen om te debatteren over alternatieven voor het neo-liberale economische model. De officiële slogan van het evenement was: "Een Andere Wereld is Mogelijk. Naomi Klein had er het volgende over te zeggen: "Na anderhalf jaar van protesten tegen de Wereldhandelsorganisatie, de Werelbank en het International Muntfonds, werd het Wereld Sociaal Forum aangekondigd als een mogelijkheid voor deze steeds groeiende beweging om uit te schreeuwen waar ze precies tegen is en om een begin te maken met het formuleren van de dingen waar ze voorstander van zijn. Dit jaar worden zo'n zestigduizend mensen op het Forum verwacht het welke doorgaat van 31 januari tot en met 5 februari. Voor een volledig verslag kan je Indymedia Brazilië bezoeken.