arch/ive/ief (2000 - 2005)

Activisten tegen chemische lobby: Matthias Bienstman getuigt
by Goof en Zoidberg Friday February 01, 2002 at 07:14 PM
Dr-Zoidb3rg@hotmail.com

Brussel 12 december 2001: In verband met de Eu-top in Laken heeft een internationale groep andersglobalisten de kantoren van CEFIC bezet.
CEFIC is de lobby-organisatie van de chemische industrie in Europa.

Brussel 12 december 2001: In verband met de Eu-top in Laken heeft een internationale groep andersglobalisten de kantoren van CEFIC bezet.
CEFIC is de lobby-organisatie van de chemische industrie in Europa. De groep activisten wou door deze bezetting, op een directe en geweldloze manier, de rol van de chemische industrie in het blokkeren van een degelijke Europese milieuwetgeving aanklagen. CEFIC is voor hen het symbool van het ondemocratische karakter van de EU, waar bedrijven een grote invloed hebben op het beleid door hun lobbygroepen. De groep activisten wil zich concenteren op de informele machtsbronnen en niet op de officiële. " We moeten niet naar Laken gaan, want de echte beslissingen worden ergens anders genomen." zeggen ze.
Wij spraken met Matthias Bienstman, lid van de milieuwerkgroep van het JNM en een van de gearresteerden.

>>Wat is er juist gebeurd op 12 december?
Wij, samen met verschillende Nederlandse organisaties gingen actie voeren tegen  de chemische lobbyorganisatie CEFIC. de bedoeling was om hun kantoren te gaan bezetten. 's Morgens vroeg zijn we dus het gebouw binnengegaan en met de bezetting begonnen, maar op zo'n manier dat iedereen die dat wou nog naar buiten kon. Het was immers niet onze bedoeling om mensen te 'gijzelen'.
Na ongeveer drie kwartier is de politie dan gearriveerd en het gebouw binnnengeraakt via een raam op de derde verdieping, dan is het grootste deel van de actievoerders gearresteerd geworden. Een deel van de actie voerders  had zich echter vastgeketend met lock-ons en zij hebben de bezetting nog 2 à 3 uur kunnen rekken. Dan zijn we afgevoerd naar een commissariaat in het centrum van Brussel en samen in de cel gestoken. We hebben dan gewacht op nieuws omdat we niet wisten of we administratief of gerechterlijk werden aangehouden, administratief is voor 12 en gerechterlijk voor 24 uur.
Dan kwamen ze ons vertellen dat al de buitenlanders (vooral Nederlanders maar ook een Spanjaard, Italiaan en een Zweedse) uit het land zouden gezet worden. Dat gebeurde dan ook. De Nederlanders werden op de bus gezet en de drie anderen werden per vliegtuig gedeporteerd. En dat voor de bezetting van een ondemocratische lobby!

>>Waren jullie verrrast door het optreden van de politie?
Het was natuurlijk een directe actie en daarbij verwacht je op een bepaalde manier om gearresteerd te worden. In Genua werd ik ook gearresteerd en  eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de politie zich nu iets beter gedroeg. Er zijn wel kleine schermutselingen geweest in de cel, maar ze hebben zich wel min of meer gedragen. In Genua ging het er veel brutaler aan toe, maar dat wegsturen en op het vliegtuig zetten ging toch iets te ver.

>> Wat zijn voor jullie de gevolgen van de actie?
Dat weten we niet echt, het onderzoek loopt immers nog en meestal hoor je er jaren niks meer van. Wij hopen dat de zaak gaat geseponeerd worden en dat er niks meer van komt. Tenzij het lobbybedrijf klacht indient tegen ons, maar dat denken we niet, want die willen natuurlijk zoveel mogelijk media-aandacht vermijden.

Persbericht van 12 december 2001
Dossier en meer achtergrond info over CEFIC

Deelnemers aan de actie:
Wildgroei
A SEED
Groen Front
Ecological Projectcentre The Wasp
JNM