arch/ive/ief (2000 - 2005)

Legal Team verdedigt u, de activist
by Goof en Zoidberg Friday February 01, 2002 at 07:06 PM
Dr_Zoidb3rg@hotmail.com

Het Legal Team is samengesteld uit advocaten, juristen en studenten (het merendeel volgt rechten). Zij waren aanwezig op de D14, waar ze betogers bijstonden en wezen op hun rechten.

Legal Team

Het Legal Team is samengesteld uit advocaten, juristen en studenten (het merendeel volgt rechten). Zij waren aanwezig op de D14, waar ze betogers bijstonden en wezen op hun rechten. Dit deden ze in de eerste plaats door pamfletten uit te delen, maar ook door tussen te komen wanneer de situatie tussen betogers en politie dreigde te ontaarden. De naam Legal Team is verwarrend: sommigen denken dat het iets te maken heeft met navolging van de wet, maar het is er om de betogers te beschermen en er voor te zorgen dat zij hun grondwettelijk recht van vrije meningsuiting kunnen uitoefenen.

Legal Team heeft zich gebaseerd op het voorbeeld van Praag, waar het voor de eerste maal is toegepast en waar advocaten en studenten mee op de betogingen waren. Het Legal Team heeft 4 taken :

Informeren : de equipes van de legal teams zijn op de betoging en delen de pamfletten uit waarop de rechten van eenieder duidelijk staan vermeld. Mag men identifiëren, fouilleren, fotograferen arresteren enz..
Er is eveneens een telefonische permanentie waarnaar de mensen kunnen bellen met vragen.

Observeren : de equipes moeten ook observeren wat er gebeurt en kunnen dus getuigen over de gebeurtenissen. Het is daarom ook dat iedere  equipe een fotoapparaat bij heeft.

Bemiddelen : Er is steeds een advocaat meegegaan met de politie en de organisatoren van de betoging om over het parcours te onderhandelen. Ook tijdens het fouilleren bijvoorbeeld onderhandelde het Legal Team ter plekke zelf met de politie over het feit dat dat niet kan.

Een vierde taak is het verdedigen van mensen die vervolgd worden. Er waren bijvoorbeeld een aantal mensen van Australië opgepakt en enkele advocaten van Legal Team  hebben een procedure ingesteld voor de Raad Van State en hebben dat ook gewonnen. Die jongeren werden vrijgelaten wat zeer positief is, want dienst vreemdelingenzaken kan mensen opsluiten en terugsturen omwille van het verstoren van de openbare orde. De Raad Van State oordeelde dat het betogen op zich geen probleem is. Integendeel, als men het betogen belet is dat een beperking van de vrije meningsuiting.

Bron: Joke Callewaert