arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een mogelijk alternatief voor de globalisering
by Marc Vandepitte Wednesday January 30, 2002 at 05:48 PM

Verslag van het Internationaal Colloquium: 11-12 januari 2002, Universiteit Stendahl te Grenoble. Deel 6

6. Een mogelijk alternatief voor de globalisering en de dominantie van de MNO's

Michael Albert. [Hoofdredactor van Zmag.org]

We zijn tegen de WTO, tegen het IMF, tegen de Wereldbank, enz. Maar wat willen we in de plaats? Dat is nog maar de helft van de vraag. Want met eventuele andere internationale instellingen blijft de lokale economie dezelfde. De tweede helft van de vraag is: is er een alternatief voor het kapitalisme? We moeten positief zijn, een visie ontwikkelen, want die is nodig voor een strategie.

Het probleem van de globalisering is niet dat er uitwisseling of interactie (handel, enz.) is, maar de wijze waarop die interactie gebeurt. Ze gebeurt namelijk zó dat de rijken rijken worden en de machtigen machtiger. Daarom willen we de spelregels veranderen. We zijn dus voor internationale uitwisseling zó dat de armen rijker worden en de zwakken meer macht verwerven.

Het IMF, de Wereldbank en de WTO, enz. komen vandaag op zo'n manier tussen dat ze het omgekeerde daarvan bewerkstelligen. We hebben drie nieuwe instituties nodig die de lokale wetten die arbeid en milieu beschermen versterken. Nu is dat precies omgekeerd, nu ondermijnen ze de democratie, maken ze de kloof tussen rijk en arm groter. Het moeten ook instellingen zijn waar de beslissingen niet achter gesloten deuren plaatsvinden.

Veel mensen zeggen dat er niets aan te doen is. Ik wil niet dat ze dat blijven zeggen. We moeten zeggen tegen de armen hoe erg hun situatie is en hoe het systeem werkt. Idem voor de slachtoffers van sexisme en racisme. Maar we moeten ook over een alternatief spreken. Om dat alternatief te schetsen vertrek ik van ‘guiding values' (oriënterende waarden) en ga ik dan op zoek naar die instituties die daaraan kunnen beantwoorden. Over welke waarden gaat het?

Welke instituties kunnen deze waarden nu promoten?

Ollman: In het marxisme wordt voor de fase na het kapitalisme een onderscheid gemaakt tussen het mogelijke (socialisme) en het wenselijke (communisme). In uw visie combineer je beide elementen tegelijk. De vraag is of dat mogelijk is. Bijvoorbeeld, uw ‘balanced jobcomplexes', vind ik een schitterend idee, maar dat zal pas op lange termijn mogelijk zijn. Het probleem van de inefficiëntie raak je ook niet aan. Nochtans bestaat dat en is het een heus probleem.

Vandaag klinkt het niet goed om de planeconomie te verdedigen. De meeste linksen verwerpen dat omwille van de ervaringen in de SU. Maar je moet de reële context zien waarin dat moest gebeuren. Van atleten kan je verwachten dat ze meer dan zeven meter ver springen, van iemand die pas kan lopen niet. De mensen in de SU waren nauwelijks opgeleid, het was een volledig onderontwikkeld land, in de andere Oostbloklanden werd de overgang naar het socialistisch kamp niet door de overgrote meerderheid van de bevolking gedragen, enz. Het is helemaal niet zeker dat in een land dat vrij ver ontwikkelt is en dat een revolutie kent die door de bevolking wordt gedragen op dezelfde wijze zou aflopen, integendeel.





FOR YOUR INSPIRATION
by octo Wednesday January 30, 2002 at 06:54 PM
sky53278@skynet.be

OUR PROPOSAL http://www.geocities.com/Athens/Olympus/9799