arch/ive/ief (2000 - 2005)

Veroordeling Waals Blok, REF & Defourny: 'bad day' voor Vlaams Blok
by jpe Tuesday January 29, 2002 at 09:43 PM

Wat een Vlaamse rechter vorig jaar niet durfde heeft een Franstalige nu wel gedaan: twee racistische clubs veroordeeld én een gevangenisstraf uitgesproken. In een periode dat extreem-rechts steeds meer 'salonfähig' wordt (zie de intro van 'postfascist' Fini in de Europese Conventie) gaf de Luikse rechter een belangrijk signaal.

De correctionele rechtbank van Luik veroordeelde op maandag 28 januari Hubert Defourny, medeoprichter van diverse Franstalig extreem-rechtse partijen, tot vier maanden effectieve gevangenis straf wegens aansporing tot rassenhaat. De rechter bevestigde eveneens dat de extreem-rechtse beweging REF (die zich inspireert op Leon Degrelle's REX) en de partij Bloc Wallon (in 2000 gesticht als Waalse tegenhanger van het Vlaams Blok) racistische organisaties zijn.

Defourny werd veroordeeld wegens een racistisch artikel in het tijdschrift van REF en een racistisch pamflet dat door het Bloc Wallon verspreid werd. Hij gold als verantwoordelijk uitgever van beide geschriften. Daarvoor kreeg hij behalve vier maand effectief ook een geldboete van 4.957 euro (ca. 200.000 fr.). Voor Defourny is het al de tweede veroordeling op grond van de antiracismewet van 1981.

Eerdere pogingen van het Centrum Leman en de Liga voor de Mensenrechten om ook het Vlaams Blok te laten veroordelen liepen blok op een rechter die zich onbevoegd verklaarde.

Volgens Patrick Charlier van het Centrum Leman, geciteerd in De Standaard (29/1/02), "zijn de volgehouden juridische klachten tegen Franstalige extreem-rechtse politici één van de redenen waarom extreem-rechts in Wallonië niet van de grond komt."

Natuurlijk volstaan juridische acties op zich niet, maar ze vormen wel een belangrijk onderdeel van de strijd tegen extreem- rechts. Een signaal dat kan tellen ook op het moment dat Europa's toppolitici er niet in slagen een democratisch front te vormen tegen de opkomst van extreem-rechts in tal van landen (Denemarken, Oostenrijk, Italië ...). Gisteren nog werd de Italiaanse 'postfascist' Gianfranco Fini opgenomen in de Europese Conventie die zich over de toekomst van Europa gaat bezinnen. Buitenlandse Zaken-minister Louis Michel die eerder stevige verklaringen aflegde tegenover o.a. Haider en Berlusconi, krabbelde nu terug met te stellen dat Fini geen fascist maar een rechtsradikaal is ... In 'Le Soir' stelde Jean-Paul Collette echter de vraag in welke mate het afstand nemen door Fini van de erfenis van Mussolini niet gewoon is ingegeven door puur opportunisme van 'tacticus' Fini.

Noteren we nog dat de nu veroordeelde Defourny geen onbekende is bij het Vlaams Blok. Le Soir van 29 januari 2002 omschreef het zo: "Defourny est proche de dirigeants néofascistes flamands (notamment Johan Demol et Roeland Raes), il a ses entrées auprés de la direction du Blok et il s'est rendu à plusieurs de ses 'grand-messes'.

Zo gaat dat: de gewone mensen, Vlamingen en Walen tegen elkaar opstoken terwijl ondertussen het neofascistisch krapuul van beide kanten van de taalgrens, elkaar wel weet te vinden.

Le Soir schreef ook nog dat de Defourny's veroordeling op enkele weken van het proces in beroep tegen de vzw's van het Blok, ook aan Vlaamse kant gevolgen kan hebben.

Zie ook http://www.antiracisme.be

P.S. De Nederlandse Socialistische Partij (een partij links van de Nederlandse PVDA) meldde vandaag in zijn nieuwsbrief het volgende initiatief. Wie volgt het in Belgie ?

SP ROTTERDAM OPEN VOOR MELDINGEN OVER EXTREEM RECHTS

Naar aanleiding van de demonstratie van neonazi's afgelopen weekend in Rotterdam, stelt de lokale SP-afdeling in de havenstad haar kantoor en website ter beschikking om nieuwe uitingen van extreem rechts te melden. Fysiek ingrijpen blijkt weinig effectief; beter is het om de voedingsbodem voor extreem rechts weg te nemen en dus waakzaam te blijven, aldus de SP.
"http://www.rotterdam.sp.nl/persberichten/rechts_ex26-1- 2002.stm"http://www.rotterdam.sp.nl/persberichten/rechts_ex26-1-2002.stm

Straks niet meer skieën in de Ardennen?
by christophe Tuesday January 29, 2002 at 10:58 PM

Vandaag stond ook in de krant dat de voormalige voorzitter van de Vlaams Blok-jongeren, Jürgen Branckaert, overstapt naar N-VA. Deze heeft in september van vorig jaar het Vlaams Blok met slaande deuren verlaten omdat "zijn recht op vrije meningsuiting niet gerespecteerd werd". Nu drie maanden later wordt hij met open armen ontvangen door N-VA.
Merk op dat Branckaert blijkbaar geen problemen had met de standpunten van het Vlaams Blok. Hij was alleen gefrustreerd door de ijzeren discipline waarmee de top van het Vlaams Blok de partij in het gareel probeert te houden. Nu hebben we dankzij N-VA dus naast een openlijk fascistische partij ook een partij waar fascisten ongestoord deel van kunnen uitmaken. En straks wordt N-VA opgeslokt door le nouveau CVP. Zo wordt NV-A niet het blok aan het been van de Vlaamse fascisten zoals Yves Desmet vermoedde, maar eerder de ultieme poging om het cordon sanitaire te doorbreken en net als in Italië en Oostenrijk fascisten te laten deelnemen aan het beleid. Geheel in de lijn van de new speak zullen deze fascistische overlopers straks ook post-fascisten heten.
Wat die new speak betreft: in 1999 veegden PCB's een regering van de electorale kaart. Drie jaar later vormen diezelfde PCB's "geen enkel gevaar voor de gezondheid". Gehoord uit de mond van de groene minister Aelvoet. Je moet het maar kunnen uitleggen.

NV-A: wolf in schapevacht
by jpe Thursday January 31, 2002 at 10:21 AM

Eens met je analyse van de rol van het NV-A Christophe. Ik snap niet wat een Yves Desmet in zo'n partijtje kan zien, tenzij Desmet echt al zo ver ... is.

NVA-blok
by alex Thursday January 31, 2002 at 04:55 PM

laat het duidelijk zijn,

de NVA weet heel wat blokkers los te weken en in hun rangen op te nemen (jurgen branckaert, Marleen deneckere, ...) maar tegen welke prijs?

Twee voornoemde mensen verklaarden zich volledig akkoord met het partijprogramma van het vlaams blok,maar verklaarden ook na de partij te hebben verlaten, nog altijd achter dat programma te staan;

de reden voor hun overstap IS louter intern: vriendjespolitiek in het vlaams blok zorgt voor vele gefrustreerde verkozenen die mooie postjes zien weggesnoept worden (door lievelingetjes van Frank Vanhecke in Brugge of door lievelingetjes van FDW in A'en)

steevast commentaar van de ex-blokkers: 'het blok is een autoritaire partij', yeah right, alsof ze dat niet op voorhand wisten.

de overstap naar de NVA zou de NVA tot een kritisch zelfonderzoek moeten dwingen over hun houding tegenover de 'nieuwe leden' en de verhouding van die ex-blokkers in de partij.

De vraag blijft wat zal doorwegen: stemmenwinst of antiracisme?

met bourgouis weet je nooit :-)