arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces Clabecq : ongekleurd verslag van Belga
by gepost door raf Tuesday January 29, 2002 at 04:05 PM
raf.custers@euronet.be

Ziehier een ongekleurd verslag van het persbureau Belga over de jongste zitting in het proces tegen 13 militante syndicalisten, voornamelijk van de vroegere Forges de Clabecq. De verslaggever is de beklaagden - vooral Roberto d'Orazio en zijn "luitenant" Silvio Marra - duidelijk niet goed gezind.

BIN060 3 ALG 0360 N BELGA-0340
GERECHT/VAKBONDEN/WERK/
Proces d'Orazio en Co: beklaagden niet normaal te verhoren

BRUSSEL 29/01 (BELGA) = De gewezen vakbondsmilitanten van het staalbedrijf Forges De Clabecq, die beschuldigd wordt van een reeks geweldplegingen tijdens de bezetting van hun bedrijf, hebben het de voorzitter van het Brusselse hof van beroep dinsdag vrijwel onmogelijk gemaakt om een normaal verhoor af te nemen. Voorman Roberto d'Orazio en zijn medestanders hielden het vooral bij een uiteenzetting over de plichten van een syndicalist om zijn bedrijf te vrijwaren van uitbuiting en diefstal. Tussendoor kreeg het hof een spervuur bezwaren te horen over de nietigheid van de vordering, de onduidelijke dagvaarding en nog een reeks vormbezwaren.

Toen de voorzitter van het hof na een samenvatting van de ten laste gelegde feiten de betichten daarover wou ondervragen, kreeg hij prompt vanwege d'Orazio het verwijt te horen dat zijn vragen naast de kwestie waren. De dagvaarding is volgens de militant immers slechts een juridisch-technische opsomming van inbreuken die in de verste verte niet "de rauwe realiteit van de sociale strijd der staalarbeiders" kan vatten. "Toen de bazen op de loop gingen en het bedrijf aan zijn lot overlieten, hebben wij daarentegen er alles voor gedaan om te vermijden dat de zaak zou gesloten worden. Wij hebben ervoor gewaakt dat de ovens en gasvoorraden niet zouden ontploffen, dat er onderhoud was...."

d'Orazio en zijn luitenant Silvio Marra betoogden voorts dat ze onophoudelijk waren geprovoceerd door de curatoren..."Men heeft 500 arbeiders uitgebuit en de rest aan de deur gezet. Dit proces is echt indecent als men de volstrekt onverantwoordelijke houding van de zaakvoerders in gedachten houdt", zo voegden ze er aan toe.

Tussendoor poogde de voorzitter enkele concrete antwoorden te krijgen over het aandeel van de betrokkenen in onder andere de vernieling van het politiecommissariaat van Tubeke en de slagen en het afranselen en verwonden van curator Alain Zenner. Vrijwel tevergeefs.

Wat de vormbezwaren betrof stelde het hof dat de verdediging daarover binnen de drie dagen besluiten moet neerleggen. Het proces wordt op 4 februari voortgezet.
PdJ/JDV
291550 JAN 02