arch/ive/ief (2000 - 2005)

DE VS en hun krijgsgevangenen
by Hammer Tuesday January 29, 2002 at 12:45 PM

Vandaag verscheen er in De Morgen een artikel onder de titel 'de gevangenen en de wet'. Men doelt hiermee op de sitiuatie van de gevangengenomen Al-Qaeda en Talibanstrijders. Zij worden momenteel opgesloten te Guantanamano, in bedenkelijke omstandigheden.

Chris Patten, commissaris van Buitenlandse Zaken van de EU, zegt dat de indruk wordt gegeven dat de gevangenen worden mishandeld of zelfs ter dood worden veroordeeld. En dit is natuurlijk schadelijk voor het imago van de VS. Zelfs hun trouwste bondgenoten beginnen zich eindelijk vragen te stellen.
Het buitenlandse ongenoegen steunt op het feit dat de Amerika steeds de anderen de les wilt lezen, terwijl het zelf de internationale standaarden in de wind slaagt. Elke redelijke Europeaan, zelfs de paus, pleit voor het afschaffen van de doodstraf. Maar dat verzoek legt Amerika zonder probleem naast zich neer. Net zoals ze zich terugtrokken uit het protocol van Kyoto.

Rumsfeld vertelt over de gevangenen dat het 'onwettige strijders' zijn. Maar zijn ze dat ook daadwerkelijk? Dat blijkt pas nadat ze voor het gerecht komen en veroordeeld worden, en zolang dat niet het geval is moeten ze worden behandeld als krijgsgevangenen.


Ondertussen blijven de Amerikanen er lustig op los schieten in Afghanistan. Enkele dagen sijpelde het nieuws door dat amerikaanse soldaten een handvol Al-Qaeda strijders had doodgeschoten, en meer bepaald in een hospitaal. En daar stopte het bericht. Verdere bedenkingen werden er niet gemaakt. Enige logische redenering zou hier nochtans niet misplaatst zijn. Wie in een hospitaal verblijft is in het beste geval gewoon ziek en ligt in bed. Is het dan nodig om ze dood te schieten? Het zou mij ten zeerste verwonderen dat er een vuurgevecht plaatsvond in het hospitaal. Mensenrechten? Niet van toepassing voor de VS. Maar daar stellen de kranten zich geen vragen meer bij.
Net zoals er zo goed als geen berichtgeving meer komt uit Afghanistan. Het enige dat we horen is dat de VS x-aantal miljarden geeft voor de wederopbouw van het land. Ondertussen zijn ze wel nog steeds bezig alles plat te bombarderen en Al-Qaeda strijders te doden. En hoeveel onschuldige slachtoffers zouden er al gevallen zijn? Meer dan de 5000 die stierven op 11 september? Geen mens die het weet. Amerika vecht namelijk een 'propere' oorlog. 'Er gaan geen onschuldige slachtoffers vallen in Afghanistan' vertelden de Amerikanen vooraf. Toch lazen we elke week wel ergens dat er een bom verkeerd was terechtgekomen.
En Bin Laden? Geen haan die er naar kraait. Zoeken de Amerikanen hem nog steeds? In ieder geval zijn ze nog steeds bezig het land plat te bombarderen, maar van Osama is er geen nieuws.

Ook over de dakloze Afghanen, ondertussen al meer dan een miljoen, wordt geen woord meer gerept. Hoe zou het met hen zijn? De verschrikkelijke winters waar men het zo graag over had komen nu niet meer aan bod. Nochtans zitten al die daklozen er nu middenin. Maar dat zou teveel het imago van de VS schaden waarschijnlijk. Want zij geven nog steeds het goede voorbeeld als het om morele en ethische waarden gaat, zoals de mensenrechten.