arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gematigd tekstje voor een petitie.

by Guido Thursday, Jan. 24, 2002 at 1:01 AM

Geef uw advies of opmerkingen over volgend proberseel. petitie tegen het psychologisch marteleln van gevangenen in de baai van Cuba.

Petitie tegen het onrechtmatig opsluiten en mensonwaardig behandelen van gevangenen.

In de GUANTANAMO BAY NAVAL BASE, (Cuba), zitten 158 mensen opgesloten in erbarmelijke omstandigheden. Alhoewel ze door de grootste democratie ter wereld zijn gevangengenomen worden ze behandeld op een onmenselijke, ondraaglijke manier.
Mensen hebben vijf zintuigen, ze kunnen horen, zien, ruiken, voelen en proeven.
Deze gevangenen hebben niet langer het recht om zich van hun zintuigen te bedienen.

1. Hun ogen zijn bedekt waardoor ze niet zien.
2. Hun oren ook bedekt waardoor ze niet horen.
3. Ze hebben handschoenen aan hun vastgebonden handen waardoor ze niets kunnen voelen.

Dit is een democratie anno 2002 onwaardig.
Deze gevangenen hebben recht op een eerlijk proces en een eerlijke behandeling zoals neegeschreven in de Conventie van Génève.

Met deze petitie willen wij vragen aan de Amerikaanse regering om te stoppen met de psychologische martelingen en deze mensen een eerlijk proces te geven.
Wij zouden ook willen vermelden dat de doodstraf een beschaafd land, een echte democratie onwaardig is.
Eveneens willen wij er de Amerikaanse regering op wijzen dat hun militaire rechtbanken onwettig zijn volgens internationale verdragen.
Wij betreuren het eveneens dat de Amerikaanse president George W Bush de aanslagen van 11/9/01 gebruikt als excuses om overal ter wereld militiar in te grijpen op zoek naar naruurlijke rijkdommen.


Uit de NYT van gisteren:
"A lot of the European reaction to Guantánamo is not because people care about the feelings of the prisoners there," said Charles Grant, director of the Center for European Reform, based in London. "It's touched a neuralgic point, which is the European concern that America doesn't believe in international law, doesn't believe in submitting itself to rules, organizations or norms that limit its freedom of action, whether the question is the Kyoto agreement, the International Criminal Court or even, apparently, the Geneva Convention, which many experts outside the United States believe has been breached

toevoeging en schrapping

by herman Thursday, Jan. 24, 2002 at 5:03 AM

Ik zou hieraan toevoegen dat wij ook wel beseffen dat de Taliban niet zachtzinnig omsprong met gevangenen, maar dat dit geen excuus is om hetzelfde te doen - het was namelijk een van de redenen waarom de Taliban wereldvijand nummer 1 werd.

Voorts weiger ik de VS als een democratie te beschouwen, zoals zelfs een aantal oprechte linksen tegenwoordig schijnen te doen (Guido schrijft: "Dit is een democratie anno 2002 onwaardig" - ik zou dat zinnetje schrappen). In de VS is toch simpelweg het geld baas: wie superrijk is (of de steun van machtige bedrijven kan verwerven) heeft de macht, dat is dus oligarchie zolang de rijkdom niet eerlijk verdeeld is. Als het woord democratie nog enige betekenis heeft - nadat het zo vaak en zo grof misbruikt is door alle mogelijke regimes - gaat het toch over een politiek ideaal dat de macht aan het volk toekent! Dat ideaal wordt zelfs niet nagesteefd in de VS.

(Trouwens, ik dacht dat alleen kapitalisten en NATO-fans de aanval op het WTC en het Pentagon beschouwen als een aanval op de "democratie". Die aanslag wordt veroordeeld door elke geweldloze antiglobalist, vooral omdat er zoveel onschuldige slachtoffers vielen en ook omdat elke vorm van godsdienstwaanzin verwerpelijk is, maar toch niet omdat wij de machtssymbolen van Amerika beschouwen als symbolen van de democratie, zou ik denken).

In de plaats van dat zinnetje over democratie zou ik schrijven: "Dit bewijst eens te meer dat de VS geen humaan land is"

nog eens over democratie

by herman Thursday, Jan. 24, 2002 at 5:21 AM

Bij het herlezen van guido's ontwerp van gematigd tekstje valt me pas op dat hij al in zijn 2de zin schrijft dat de VS "de grootste democratie ter wereld" is.
Dat is uiteraard veel erger dan de overbodige vaststelling dat onmenselijk gedrag een democratie (of het socialisme of een rechtvaardige samenleving) onwaardig is als argument om de antidemocratische VS te bekritiseren.

voorarrest

by roel Thursday, Jan. 24, 2002 at 8:39 AM

Kan je niet beklemtonen dat het om mensen gaat die nog niet eens een proces gehad hebben, zelfs geen fake proces voor een militair tribunaal? Ze zijn slechts in voorarrest, zijn nog niet veroordeeld. 'Iedereen is onschuldig tot zijn schuld bewezen is.' Is dat niet een principe van 'democratische' landen? Ze zijn niet veroordeeld, dus moeten ze toch zeker humaan behandeld worden.

Beter? +brief van Amnesty International

by Guido Thursday, Jan. 24, 2002 at 11:33 AM

Petitie tegen het onrechtmatig opsluiten en mensonwaardig behandelen van gevangenen.

In de GUANTANAMO BAY NAVAL BASE, (Cuba), zitten 158 mensen opgesloten in erbarmelijke omstandigheden. Ze zijn nog niet door een rechter veroordeeld, evenmin zijn de aanklachten tegen hun onbekend. Onder hen zitten zes mensen die vorige week werden gearresteerd in Bosnië. Noch de NAVO noch de VN waren hier van op de hoogte. Waarmee de Amerikaanse regering weer eens de internationale verdragen schond. (naast Kyoto, verdrag over racisme, verdrag over kindslavernij, verdrag over bacteriologische wapens,…)
De ogen ,oren, en handen van deze mensen zijn afgedekt waardoor ze niet alleen al eens fysiek opgesloten zijn maar ook nog eens psychisch.
Psychologische foltering van mensen is eigen aan een totalitair regime.

Met deze petitie willen wij vragen aan de Amerikaanse regering om te stoppen met de psychologische martelingen en deze mensen een eerlijk proces te geven.
Wij zouden ook willen vermelden dat de doodstraf eveneens eigen is aan een totalitair regime..
Eveneens willen wij er de Amerikaanse regering op wijzen dat hun militaire rechtbanken onwettig zijn volgens internationale verdragen.
Wij betreuren het eveneens dat de Amerikaanse president George W Bush de aanslagen van 11/9/01 gebruikt als excuses om overal ter wereld militiar in te grijpen op zoek naar naruurlijke rijkdommen.

dit is een brief van Amnesty International, die doen goed werk maar zijn hebben zoiets als een monopolie op zulke dingen en ze zijn veel te gematigd.
Voorbeeldbrief:


Dear Mr. President,
First of all I would like to express my sympathy for all the victims and their families of the brutal attacks on the 11 September in New York and Washington. As every right-minded person will do, I condemn the atrocities committed on the 11 September 2001.

Therefore I agree that anyone in US custody alleged to have been involved in these crimes be tried. However I must urge you to see to it this will happen in accordance with the international standards for a fair trial and without recourse to the death penalty.

Furthermore I would like to ask you to revoke the Military Order of 13 November, because it bypasses fundamental principles of justice, including the right of appeal to a higher court, a right which cannot be suspended even in time of emergency. That's why I'm asking you to assure that no-one be brought before the special military commissions. In my humble opinion the Military Order erodes international cooperative efforts, as has already been shown by Spain's refusal to send any suspects to face such trials. According to me such trials will undermine confidence in the search for justice for the victims of the 11 September attacks and their families.

Hoping that I will soon receive an encouraging answer, I remain,

Sincerely yours
(handtekening)





Naam, adres, handtekening




--------------------------------------------------------------------------------

Bijhorende tekening

by guido Thursday, Jan. 24, 2002 at 1:11 PM

Bijhorende tekening...
untitled4wwizk6.jpg, image/jpeg, 376x385

America in 2002