arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pax Media alweer hersteld
by jpe Wednesday January 23, 2002 at 11:50 PM

Wie dacht in Bert De Graeve een bondgenoot te vinden tegen mediamonopolist Van Thillo, komt na lectuur van de Knack van deze week van een kale kermis thuis: De Graeve nodigt Van Thillo nog net niet uit voor een reisje naar Korfu.

In hun nieuwjaarstoespraken hadden zowel Bert De Graeve, gedelegeerd bestuurder van wat hij de VRT en wij de BRT noem(t)(en), als Guy Peeters, voorzitter van de BRT-raad van bestuur, zwaar uitgehaald naar de mediaconcentratie in Vlaande ren. Lees: naar mediamonopolist Van Thillo (Persgroep - VTM).

Maar in de Knack van woensdag 23 januari laat De Graeve een heel andere kant van zijn ongetwijfeld boeiende persoonlijkheid zien: die van de diplomaat die verklaart: "Ik praat vaker met Van Thillo dan ik dat de afgelopen vijf jaar met Thomas Leysen van de VUM gedaan heb. Ik heb meer contact met Van Thillo, omdat hij voor mij een belangrijke mede- of tegenspeler is - dat laatste hangt af van de omstandigheden. En zo werden er in het verleden tal van zaken opgelost, omdat wij daar samen aan werkten. Er is wellicht niemand aan wie we de jongste tijd meer voorstellen tot samenwerking hebben gedaan dan Christian Van Thillo en de Vlaamse Mediamaatschappij (VMM-VTM). En ik stuur hem die voorstellen persoonlijk, om er zeker van te zijn dat ze bij de juiste man terechtkomen en om duidelijk te maken dat ik me er persoonlijk voor engageer." De Graeve beweert ook dat hij daarmee werkt binnen de visie die met mediaminister Van Mechelen ontwikkeld werd en dat "Christian Van Thillo en VMM, ook al blijven ze concurrenten, potentiële partners zijn."

Wat later stelt De Graeve opnieuw een aantal vragen over persconcentratie waarvan hij verschillende vormen onderscheidt en waarbij hij wijst op de Europese dimensie.

Verder stelt hij dat het concentratiedebat "geen ideologische discussie is, maar een democratisch debat dat in alle openheid moet worden gevoerd, los van personen en organisaties die ermee gemoeid zijn. En daarbij moet gekeken naar de economische realiteit."

Ziedaar weer zo één van die typsiche De Graeve kromredeneringen: een democratisch debat zonder ideologische discussie maar met meteen oog voor het economische. De Graeve (volgens zijn c.v. dat Knack publiceert nochtans al 47) zal het wellicht nooit snappen dat democratie juist over ideologische kwesties gaat en niet alleen maar over economie.

Inzake Europa merken de twee Knack-interviewers, Hubert Van Humbeeck en Rik van Cauwelaert, op dat "Europa veel terughouden der lijkt in het optreden tegen mediagiganten als Vivendi en Bertelsmann." Waarop De Graeve stelt: "Zeer vaak - zeker tot voor kort - werden de zaken vanuit een economische invalshoek bekeken. De Europese Commissie houdt zich inderdaad ver van een confronta tie met die groepen."

Wel mijnheer De Graeve is die economische aanpak door Europa ook niet een ideologisch gekleurde, één typisch aan het neo-libera lisme dat de vrije markt predikt maar monopolisten al even vrijelijk laat begaan ?

Aan het eind van het gesprek verklaart De Graeve "heel opgetogen te zijn over de kwaliteit van het televisie-aanbod in Vlaanderen. Ook de commerciële omroep levert voortreffelijk werk." Voila. Als VTM nog eens in het slop zit, kunnen ze best een 'headhunter' naar de Reyerslaan zenden.