arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Dialoog' van Verafstoodt met antiglobalisten, anders bekeken na rel met Defeyt
by jpe Monday January 21, 2002 at 09:56 PM

Enkele 'antiglobalistische' inzichten opgedaan tijdens het RTBF- debatprogramma 'Mise au Point' over de rel tussen Verhofstadt en Ecolo-man Defeyt.

Zondagavond (20/1) ging het RTBF-debatprogramma 'Mise au Point' over de rel vorige week tussen premier Verhofstadt en Ecolo- topman Defeyt. Na dat debat begrepen we beter dan tevoren hoe leep Verhofstadt het spel met de antiglobalisten gespeeld heeft.

Waar draaide de rel eind vorige week met Defeyt om ? De Ecolo-er had er op de RTBF over geklaagd dat Verhofstadt te liberaal en te Vlaams is. Nu ligt dat in de lijn der verwachtingen: de partij van de premier noemt niet voor niets 'VL-D' ...

Moet Verhofstadt daar een halve dag voor zitten 'mokken' ? Of was dat 'mokken' een uiting van zijn 'machiavellistische aanpak' zoals Bart Eeckhout vandaag (21/1) in De Morgen schreef: even duidelijk maken dat hij de baas is ...

Eeckhout somde in De Morgen nog drie redenen op waarom de woorden van Defeyt zo'n gewicht kregen.

Er is de onwil bij een deel van de huidige regeringsploeg (met name bij Louis Michel) om nog langer met het 'verdraaid lastige Ecolo' (dixit DM) door te gaan (het brave Agalev mag wel aan boord blijven ...).

Er is volgens Eeckhout ook een "objectieve reden waarom Verhofstadt zich 'verraden' voelde door de groenen. De premier had zich donderdagavond laat nog zwaar ingespannen voor de groene zaak." Waarna Eeckhout vermeldt hoe Verhofstadt Vlaams minister van Financiën Dik Van Mechelen (VLD) zijn verzet tegen een verlaging van de belasting op inverkeerstelling voor milieuvriendelijke auto's had doen staken. Voorwaar een revolutionaire milieumaatregel.

De vierde en meest originele verklaring (sic) die Eeckhout voor het conflict gaf luidde: 'botsende ego's' ...

Om de echt hete brij danste Eeckhout als goed De Morgen-journalist met een brede boog heen. Hij had beter naar het 'Mise au Point'-debat gekeken. Daar trad PS-voorzitter Elio Di Rupo Ecolo- collega Defeyt bij door zich af te zetten tegen het te neoliberale beleid. Die term zal je de Vlaamse 'socialisten' en hun persvrienden niet vaak horen gebruiken. De Franstalige 'socialisten' daarentegen durven soms nog zeggen waar het op aan komt. Herinner u ook de kritiek van Laurette Onckelinkx die tijdens het Sabena- debacle Rik Daems verweet een 'profeet van de vrije markt' te zijn.

Het feit nu dat Verhofstadt vorige week een donkerblauwe beleidsnota opstelde die weinig ruimte liet voor groene en rode accenten, doet vragen rijzen bij wat de premier dan wel onthouden heeft uit zijn maandenlange 'dialoog' met de antiglobalisten. De betogingen zijn nog maar net achter de rug en zie, Verhofstadt wil vooral het eigen VLD-programma uitvoeren.

Het moet nu wel voor iedereen duidelijk zijn dat de 'dialoog' van Verhofstadt - trouw geassisteerd door persmuskieten zoals Yves Desmet - met de antiglobalisten pure schijn was.

Maar waarom al die moeite ? Het antwoord werd op zondag 16 december - na afloop dus van de betogingen - door de premier zelf gegeven. Na de kritiek op het politie-optreden in een interview met een Legal Team-lid op TV 1 pareerde Verhofstadt met te vergelijken met "alles wat in Genua en Göteborg gebeurde" ...

Verhofstadt kwam daar onder de indruk van de gewelddadige botsingen tussen politie en betogers en was vastbesloten een herhaling in eigen land te voorkomen. Dat was zijn enige beweegreden om een 'dialoog' op te starten.

Nu de antiglobalisten weer naar huis zijn, trekt Verhofstadt weer volop de neoliberale kaart die hij al sinds decennia hanteert. Tussen de Verhofstadt van de Burgermanifesten en de Verhofstadt van paars-groen zit vooral heel veel continuïteit.

Verhofstadt is inderdaad niet links.
by Raf Grinfeld Tuesday January 22, 2002 at 03:56 PM

Goed om te horen dat er nog mensen zijn die er van uitgaan dat de VLD-top tegenwoordig nog altijd niet van de poes is. Politicologen als Patrick Stouthuysen beweren dat die partijleiding links-liberaal is. Elk zinnig mens kan zoiets echt niet beweren. De VLD-top is uitgesproken voorstander van de Europese Unie en haar neoliberale koers, die met de dag megalomaner lijkt. Die koers gaat immers over lijken. Het verschil tussen de Verhofstadt van nu en die van vroeger ligt hem vooral in de aard van de demagogie. Verhofstadt wil aan iedereen verkopen dat het huidige Europa een sociale koers vaart. Wat een onzin.

Wat wil je dan?
by Roland Duchâtelet Monday January 28, 2002 at 07:47 PM
rdu@ELEX;be

Wees dan blij dat Verhofstadt naar Porto Allegre komt en de dialoog aangaat!

Als hij zich van de beweging rond de globaliseringsproblematiek geen bal zou aantrekken, ja dan kun je kritiek geven.

Geef de mensen toch wat krediet, dat doet ieder normaal persoon.