arch/ive/ief (2000 - 2005)

VTM ... Telefacts ... weerzinwekkend ...
by jpe Monday January 21, 2002 at 09:44 PM

In de media (en ook op Indy) werd al volop commentaar gegeven over de stunt van VTM-Dedecker. Interessant om zien is hoe de Vlaamse 'kwaliteitskranten' 'De Standaard' en de via De Persgroep aan VTM gelinkte 'De Morgen', over deze zaak berichtten.

Ter herinnering: in gezelschap van senator Jean-Marie Dedecker slaagde een VTM-journalist er in om - onder het voorwendsel de chauffeur van Dedecker te zijn - tot in de cel van Mark Dutroux te raken en hem een klankinterview af te nemen. VTM maakte van deze 'stunt' het minutenlange hoofdpunt in zijn avondjournaal van vrijdag 18 januari en op maandag 21 januari zond Telefacts het klankinterview uit.

Ook op maandag 21 januari pakte De Standaard uit met de aan duidelijkheid niets te wensen overlatende kop: "Toch niet zo'n toevalstreffer. Persbond gispt VTM". In de 'lead' stelt Steven De Foer dat "volgens de persbond AVBB VTM in zijn primeurjacht de samenwerking van journalisten met justitie in gevaar gebracht heeft." De Standaard laat vervolgens secretaris Pol Deltour van de journalistenbond aan het woord. Deltour is "verbolgen over wat hij 'een gevaarlijk journalistiek precedent' noemt" en hij spreekt zelfs van "een oorlogsverklaring aan de gevangenissen. De blijken van openheid die er de laatste jaren vanuit Justitie naar de pers toe waren, zijn in een klap tenietgedaan. VTM zou voortaan beter tweemal nadenken vooraleer een eigen primeurtje na te jagen."

De Standaard laat ook Mark Vanlombeek, perswoordvoerder van VTM aan het woord. Hij "reageert furieus op de 'giftige uitspraken' van Deltour. 'Ik heb die man nog nooit betrapt op enige prakti sche kennis van zaken. Al dat gedoe over deontologie, alsof wij bij VTM zelf onze deontologische normen niet hebben. Ik heb over deze zaak zeker al tien journalisten aan de lijn gehad en iedereen die een beetje eerlijk is, geeft toe dat hij een buitenkans zoals Dutroux interviewen niet zou laten liggen." Een beetje eerlijk ... Van Lombeek schijnt niet te beseffen dat hij met zijn uitlatingen toegeeft dat de meeste journalisten de deontologie niet zou nauw nemen. Dat het overigens niet zomaar een buitenkans was, maar opgezet spel was eerder al aangetoond.

De Morgen liet ook Pol Deltour en zijn kritiek aan bod komen maar sneeuwde diens kritiek onder in een serie korte tussenkomsten van in totaal vijf mensen. De vier anderen: een man van het Bestuur der Strafinrichtingen, Dirk Tieleman van 'Koppen', ethicus Koen Raes en last but not least, Erik Goens, hoofdredacteur van Telefacts. Goens vindt de uitspraken van Deltour "hoogst onbetamelijk" en komt met een gedegen motivering om het interview uit te zenden. De Morgen noteert dat Goens het er "helemaal niet eens mee is dat Dutroux hierdoor een podium geboden zou worden." Goens: "We doorprikken zijn verklaringen en schetsen hem als weerzinwekkend. Dat is de essentie van de reportage die we vanavond uitzenden."

VTM ... Telefacts ... weerzinwekkend ...