arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nog maar eens 100.000 betogers in Italië
by christophe callewaert Sunday January 20, 2002 at 03:12 PM

Na het wat onheilspellende berichtje van daarstraks, hier nog wat nieuws van de tegenstanders van Berlusconi: gisteren waren er 100.000 betogers tegen de migratiewetten van Berlusconi.

Op 20 januari gepikt van destandaard.be (omdat ze zo consequent de tsjeventerm andersglobalisten blijven gebruiken):


Tienduizenden Italianen betogen tegen immigratiebeleid Berlusconi

07:57:25

ROME _ Tienduizenden manifestanten hebben vandaag in de Italiaanse hoofdstad Rome geprotesteerd tegen de immigratieplannen van de regering van premier Silvio Berlusconi. De rechtse coalitie heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat immigratie moeilijker moet maken.

Volgens de organisatoren namen 100.000 Italianen en buitenlanders deel aan de betoging, die was samengesteld uit een bonte mengeling van linkse oppositiepartijen, vakbonden, religieuze bewegingen, studenten, milieu-activisten en andersglobalisten.

Het wetsontwerp van de regering-Berlusconi wil migranten slechts een verblijfsvergunning toekennen als zij een arbeidscontract kunnen voorleggen. Degenen die dat niet kunnen, moeten binnen de twee dagen het land worden uitgezet.

De wet is beter bekend als de wet Bossi-Fini. Umberto Bossi is de leider van de Lega Nord, een populistische en xenofobe partij die van de strijd tegen de immigranten haar paradepaardje heeft gemaakt. Gianfranco Fini is leider van de post-fascistische Alleanza Nazionale.

Informatie overload.
by Stijn Oosterlynck Monday January 21, 2002 at 01:27 AM
dstijnoosterlynck@lancaster.ac.uk

Beste Christophe,

Ik apprecieer jouw ijver om Indymedia te updaten met allerlei info en analyses en het debat aan te zwengelen, maar ik vraag me toch wel af of bovenstaand bericht hier thuishoort.

Als ik het goed begrijp is Indymedia een platform waar antikapitalistische stemmen, stemmen die niet/te weinig/vertekend aan bod komen in de commerciele media,
zich vrij kunnen uitdrukken. Inderdaad, de meeste
bezoekers komen hier om die zaken te lezen die ze elders (lees: de alomtegenwoordige commerciele media) niet kunne lezen. Bovenstaande post bevat echter geen relevant nieuws naast datgene wat al in de DS te lezen viel.

Een veelgehoorde klacht over Indymedia is dat de site erg onoverzichtelijk is. Met andere woorden, dat mensen veel moeite moeten doen om te vinden wat ze zoeken. Dat is de keerzijde van het feit dat Indymedia een open medium is, een medium zonder een centrale redactie die bepaalt wat wel en niet gepubliceerd wordt. Ik neem dat er graag bij.
Toch denk ik dat het mogelijk is die onoverzichtelijkheid wat te beperken (zonder regels op te leggen) als we onszelf eerst even afvragen of onze post wel iets nieuws aanbrengt of niet.

Als jij het belangrijk vindt dat mensen op de hoogte gehouden worden van het verzet tegen Berlusconi, hou daar dan de actualiteit over bij en maak een overzichtsartikel
of vertaal een bestaand overzichtsartikel. Dat maakt het de bezoeker van deze site makkelijker om gericht te gaan zoeken zonder zich door allerlei info te gaan wurmen die hij/zij al ergens anders gelezen heeft of weinig bijdragen tot wat hij/zij al weet. Gelieve dit niet als een verwijt op te vatten (je bent ook niet de enige die soms wat te overijverig is), maar als constructieve kritiek om van Indymedia een krachtig instrument in onze strijd te maken en geen zoveelste veredelde discussiegroep voor mensen die wel naast hun computer lijken te slapen (no offense maar soms is het toch wel wat van het goede teveel).

Vriendelijke groeten,
Stijn Oosterlynck


PS: Bart@thepits, keep up the good work. Aankondigingen van acties en activiteiten allerhande horen inderdaad niet thuis op de newswire, maar in de agenda. Misschien moeten jullie echter wat meer ruchtbaarheid geven aan het bestaan ervan zodat meer mensen die gaan gebruiken. Is het technisch mogelijk om onder de newswire op de eerste pagina
eenzelfde 'agendawire' te zetten die automatisch de aankomende activiteiten in chronologische volgorde vermeldt?
Aangezien de meeste mensen wel tot ander aan de newswire scrollen, worden ze meer geconfronteerd met het bestaan van de agenda.

Beste Stijn
by Françoise Monday January 21, 2002 at 09:04 AM
fvermeersch@hotmail.com

En als er geen informatie komt, krijgen we het verwijt dat we enkel een discussieforum zijn voor gefrustreerd klein-links... ;-)

Door dit artikel met ons te delen, heeft Christophe misschien iemand anders aangezet om wat meer info te gaan zoeken over de achtergrond van de gebeurtenissen in Italië. OK, klakkeloos overnemen van berichten van de corporate media is misschien niet zo slim, ook al omdat ze iets hanteren als copyright, maar we moeten alert blijven voor de zaken die overal ter wereld gebeuren... Als je Italiaans spreekt, kan je natuurlijk wat meer gaan lezen op itlay.indymedia.org. Hieronder nog een paar links...

hoort hier thuis
by JB Monday January 21, 2002 at 01:54 PM

Ik vind wel dat dit artikel hier thuishoort.
Wie gaat zeggen wat wel en wat niet op de site mag...?
Site onoverzichtelijk? Beetje meer moeite doen aub

Doel indymedia?
by Stijn Oosterlynck Monday January 21, 2002 at 03:34 PM

Beste,

Wat ik tracht duidelijk te maken is dat niet iedereen de tijd heeft om een halfuur per dag te grasduinen op deze site. Ik heb het niet over studenten of de harde kern Indymedia-bezoekers, maar over de grote groep mensen die Indymedia best wel een goed initiatief vinden, maar slechts een uur (en dat is heel wat) per week de tijd vinden om eens te komen kijken op deze site.

Dat is meer dan een kwestie van moeite doen. Mensen hebben kinderen, moeten gaan werken, hebben ik weet niet welke verplichtingen nog allemaal. Als ze dan toch de tijd vinden Indymedia te bezoeken en dan vinden ze dergelijke artikels, dan haken ze snel af, vrees ik. Je leest toch geen alternatieve media om er artikels te vinden uit de commerciele pers. Ik zit hier echt niet te miereneuken hoor. Dit is een kritiek die ik van vele mensen reeds gehoord heb.

Eigenlijk gaat deze discussie ook over het wezen van Indymedia. Is deze site enkel bedoeld voor de overtuigde activisten die soms hun hele vrije tijd besteden aan activisme? Of is het ook de bedoeling een breder publiek
met alternatieve visies in contact te brengen?
Indien ja, dan vrees ik toch dat we het die mensen toch wat moeilijk maken.

Ik vind niet dat we dit moeten oplossen door regels op te leggen, helemaal niet. Maar ik vind het wel belangrijk deze discussie te voeren. Reacties graag.

Mvg,
Stijn Oosterlynck

Heel kort
by christophe Monday January 21, 2002 at 04:45 PM

Dit bericht was bedoeld als illustratie (of bijvoegsel) bij het artikel over Berlusconi. Maar door de heel ingewikkelde structuur van Indymedia was dat blijkbaar niet helemaal duidelijk.
Ik vind het artikel wel relevant aangezien niet iedereen de tijd heeft om op de site van De Standaard te zoeken. Dit bericht heeft immers nooit de middenkolom van die site gehaald.
We kunnen inderdaad alleen maar hopen dat iemand zich inwerkt in deze materia, maar voorlopig gebeurt dat blijkbaar niet zodat we het wel moeten doen met deze berichtjes. Beter dat dan niets, zou ik zeggen...