arch/ive/ief (2000 - 2005)

[imc-news] d14 in Brussel - Eu en de euro - Navo top in Munchen
by IMC Newsblast Tream & IMC Be Sunday January 20, 2002 at 12:22 PM

Nederlandse vertaling van de newsblast.

IMC NEWSBLAST | 10 JAN 2002

D14 IN BRUSSEL - EU & DE EURO? - NAVO VERGADERING IN MUNCHEN

Bijeengebracht door het Indymedia Newsblast Team en IMC België
http://archive.indymedia.be
imc-belgium@lists.indymedia.org

TALEN: Engels
- En: http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=15631&group=webcast
- Fr:
- Nl:
URL's van de vertalingen zullen bijgevoegd worden op de engelse nieuwsblast pagina

De IMC NEWS BLAST bevat een selectie van nieuws samenvattingen en articles van op Independent Media Center websites en andere media.

INHOUDSTAFEL
------------------------------------------------------------------------
1. SAMENVATTING: EU-TOP IN BRUSSEL
2. IMC FEATURES OVER DE D13-15 AKTIES
3. AKTIES
3.1 NGO Forum
3.2 d13 - vakbondsbetoging
3.3 d14 - betoging
3.4 d15 - Vredesmars - Anarchistische betoging - Straatparade
4. MEDIA WATCHING
5. RESULTATEN VAN DE EU TOP
6. LINKS
- Activisme
- Alternatieve media
- Officiële bronnen
7. EU & DE EURO
8. NAVO VERGADERING IN MUNCHEN
9. IMC BRONNEN EN BIJKOMENDE VERSLAGGEVING
--------------------------------------------------------------------------
1.SAMENVATTING: EU TOP IN BRUSSEL
In de tweede helft van 2001 was België voorzitter van de Europese Unie (EU). Naar aanleiding van tenminste 5 tops waren er protesten: Brugge (s6), Leuven (s14-15), Liège (s21-22), Gent (o19) & Brussel (d13-15).

Terwijl de media de antiglobalisten in België eindelijk ontdekte en er veel aandacht aan besteedde, lag de nadruk van de media hoofdzakelijk op "geweld". En niet op de politieke, sociale en economische aspecten waar de beweging voor strijdt.

De top in Brussel was een duidelijk voorbeeld van de repressie tactieken die gebruikt worden tegen de anticapitalistische beweging door de Belgische overheid en de EU. Ondanks de repressie hebben zeker 100 000 mensen betoogd tijdens de drie dagen.

2. IMC FEATURES OVER DE D13-15 AKTIES
INDYMEDIA WWW FEATURES
Voor links en veel verlslagen over de acties van d13-d15, bekijk de IMC middenkolom features op: archive.indymedia.be, www.indymedia.org, athens.indymedia.org, austria.indymedia.org, barcelona.indymedia.org, france.indymedia.org, germany.indymedia.org, italy.indymedia.org, russia.indymedia.org, thessaloniki.indymedia.org, indymedia.org.uk, radio.indymedia.org, indymedia.nl enz ...

INDYMEDIA BELGIE VERSLAGGEVING:
Een zeer uitgebreid multimedia overzicht:
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=14884&group=webcast
De bedoeling is dat dit overzicht regelmatig aangevuld wordt en zo een vrij compleet overzicht geeft van alles wat op Indymedia sites verschijnt over de top van Brussel. Ook niet Indymedia artikels worden gelinkt. Bij het lezen van deze newsblast kan het handig zijn van dit overzicht gewoon open te houden zodat je snel bijkomende links kan vinden.

RADIO BRUXXEL:
Een samenwerking tussen Cinema Nova, Bruxxel, Indymedia en de volgende radio's: campus, panik, aire libre en fm brussel. Radio Bruxxel zond vier dagen lang, 24 uur op 24 uit op de 4 locale radio's en op het internet:
http://www.bruxxel.org/article.php3?id_article=17
http://www.indymedia.nl/live/

INDYMEDIA PAPiER
IMC België heeft dagelijks een krantje gemaakt op 6000 exemplaren (300 op d13). De edities waren drietalig (Nl - Fr - En).
13 Dec: http://archive.indymedia.be/local/webcast/uploads/print13th_laeken.pdf
14 Dec: http://archive.indymedia.be/local/webcast/uploads/krantje2.pdf
15 Dec: http://archive.indymedia.be/local/webcast/uploads/krantje3.pdf
Print overzicht pagina: http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=11788&group=webcast

3 AKTIES
3.1 NGO FORUM
Een forum dat 1 week voor de top georganiseerd werd door een aantal Belgische NGO's met steun van de overheid. Uiteindelijk onderschreven ook de vakbonden het forum.

3.2 D13
De vakbondstop wou niet betogen met de antiglobalisten op 14 december en organiseerde dus zelf een betoging. Er waren zeker 100 000 mensen komen opdagen. Een delegatie van Sabena nam de kop van de betoging, vergezeld door Griekse syndicalisten. Er waren syndicalisten vanuit heel Europa, met grote delegaties uit onder andere: Frankrijk (10,000+), Duitsland, Griekenland (2,000+).

3.3 D14
25 000 antiglobalisten betoogden op 14 december van het klein kasteeltje naar Turn & Taxis. De betoging verliep rustig tot enkelen stenen begonnen te smijten naar bankkantoren. De politie greep dit aan als excuus voor een repressie campagne die eindigde met het blokkeren van alle 25 000 betogers op de Turn & Taxis site. Er zijn talrijke undercover agenten (& provocateurs) gesignaleerd en herkend, dit ondaks de beloft van de Brusselse burgemeester om geen agenten in burger in te zetten.
http://www.d14.be

3.4 D15
- D14 Vredesmars.
Ongeveer 5000 mensen liepen mee met de vredesmars die georganiseerd werd door "d14".
http://www.d14.be

- Anarchistische betoging:
3000 anarchisten betoogden van Hallepoort naar het Zuidstation. Er waren opnieuw veel gemaskerde en ongemaskerde agenten in burger aanwezig. Er waren relletjes met de politie, videocamera's, auto's en een bankfiliaal werden aangevallen. Aan het zuidstation ging de betoging op in de Straatparade. Enkelen van de harde kern raakten opnieuw slaags met de agenten.
http://www.anarchy.be

- Straat parade
Deze straatparade werd georganiseerd door het collectief "Bruxxel". 5000 mensen kwamen op straat zich uit te drukken zoals ze zelf wilden. De politie blokkeerde de parade voor meer dan een uur in een smal straatje. Alles bleef relatief rustig en uiteindelijk liet de politie de parada terug vertrekken.
http://www.bruxxel.org

4. Media Watching
Een team hield zich dagelijks bezig met de media te doorpluizen. Een van de belangrijkste conclusies is dat de traditionele media zich vooral focussen op het geweld. Er waren veel grote verslagen over het geweld maar bijna nergens was er een analyse te vinden over waarom iedereen op straat kwam of over het geweld en de repressie die de overheid gebrukt.
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=14884&group=webcast

5 RESULTATEN VAN DE EU TOP
The EU summit in Laeken was important for several reasons. First: the issue of the growth of the union. At least 10 countries are nearly ready to become full members of the EU. At some point in 2003-04 (before the next European elections) they'll become members.

In addition to the issue of the growth, some European Institutions are having problems with their function in the context of the union, and aren't adapted to working in a bigger EU. Therefore, it has been decided that a "convention" will work on this matter. The EU is also working on its critics. They want things to look more democratic without being it.

On issues with more direct impact on the people, some information can be found in the offical documents: There were agreements on further privatisation of public services -- at least, for the Postal Services there's an agreement. Immigration (especially stopping it) is also an important issue in "Fort Europe". There will be a coordinated and common asylum and immigration policy. The aftermath of the WTC attack lead to new laws on terrorism. According to Statewatch, this law is also dangerous for protestors.

6. LINKS
- Activisme
ANARCHY (in Belgium)
http://www.anarchy.be/
ANOTHER EUROPE
http://www.anothereurope.org/
BRUXXEL
http://www.bruxxel.org/
D14
http://d14.be
EUROMARCHES:
http://www.euromarches.org/
PROTEST.NET
http://www.protest.net


- Alternatieve media verslaggeving:
KANAL B
http://kanalb.de/spezial-bruessel2001/index.jsp?such=bruessel2001
NADIR
http://www.nadir.org
PRIMITIVI
http://www.transversales.com/primitivi/marsBrux/marsbrux.htm
SAMIZDAT
http://hns.samizdat.net/rubrique.php3?id_rubrique=38
STATEWATCH
http://www.statewatch.org/

- Officiële bronnen
Officiële site van het Belgisch EU voorzitterschap
http://www.eu2001.be/
Europese Raad
http://www.consilium.eu.int
Officiële EU site
http://europe.eu.int
Debat: De toekomst van Europa
http://europa.eu.int/futurum/
Overzicht van officiële EU sites:
http://www.lib.berkeley.edu/GSSI/eu.html


7. EU & DE EURO
De Europese unie heeft een nieuwe munt. Eigenlijk is hij niet helemaal nieuw, maar sinds 1 januari kan iedereen nu ook cash ermee betalen. In 12 landen is het de nieuwe officiële munt. Dit zal leiden tot nog meer vrijhandel en militarisme in Europa. Critici zeggen immers dat het onmogelijk is om een sterke munt te hebben als er niet voldoende militaire macht is om de munt te ondersteunen.


8. NAVO VERGADERING IN MUNCHEN
Ieder jaar komt in februarie de "Munich Security Conference" bijeen. Dit is een meeting van administratieve verantwoordelijken van de NAVO-landen en meer dan 200 representatieve militaire strategen, generaals en experten in militaire uitrusting. Deze top heeft als doel om Europa, de VSA en de rest van de wereld nog meer te militariseren. Tientallen organisaties werken samen in een platform tegen deze NAVO top.
Agenda:
- Feb 1: Protest betoging aan het stadhuis.
- Feb 2. Carnaval tegen de NAVO- betoging naar de vergaderplaats toe- "anti-congress" tegen militarisme.
http://www.anti-nato.de.vu/
http://www.stopthenato.org

9. IMC Bronnen en bijkomende verslaggeving

- doorlopende verslaggeving:

Bekijk de volgende Indymedia websites: IMC GLOBAL (http://www.indymedia.org) and links in de linkerkolom naar meer dan 60 lokale indymedia sites en projecten, waaronder de volgende:

IMC Print
Voor print samenvattingen van allerhande gebeurtenissen wereldwijd:
http://print.indymedia.org

IMC Radio (lopende radio berichtgeving)
http://radio.indymedia.org

IMC TV (Lopende video verslaggeving van verschillende imc's)
http://www.indymedia.org/video/imc.ram

Vorige IMC Newsblasts:
http://lists.indymedia.org/mailman/public/imc-news/

- Abonneer je op deze nieuwsbrief:
Als je deze newsblasts wil blijven ontvangen (in het engels, meestal), ga dan naar www.indymedia.org en klik op IMC-News updates in de linkerkolom.

Suggesties ? Feedback ? Gedachten ?
Mail naar: imc-nbwg@indymedia.org (ofimc-belgium-edito@indymedia.org, alleen voor deze editie)

SOLIDARITEIT.

--------------------------------------------------------------------

INDEPENDENT MEDIA CENTER
Het IMC is een gedecentraliseerd netwerk van onafhankelijke media producenten, organisatoren en activisten die werken aan meer democratie en sociale gerechtigheid. Dit door middel van verslaggeving van gebeurtenissen en informatie te produceren als een act van autonomie, verzet en bevrijding. Een werkgroep bestaande uit mensen vanover het hele netwerk maakte deze News Blast.

Het IMC ontstond in November 1999, in Seattle om verslaggeving te doen van de WTO protesten. Honderden media activisten hebben sindsdien meer dan 60 independent media centers opgericht over de hele wereld, waaronder in: Argentina, Belgium, Brasil, Chiapas, Canada, France, Italy, Prague, South Africa, Sydney, U.S., en veel meer.

--------------------------------------------------------------------
(c) - http://www.opencontent.org -- gratis voor non-profit gebruik.