arch/ive/ief (2000 - 2005)

karl Marx School op 22, 23 en 24 februari 2002
by pvda@pvda.be Saturday January 19, 2002 at 02:32 PM
pvda@pvda.be

Wij willen een andere wereld, maar welke? En vooral: hoe aan die andere wereld geraken? Dergelijke vragen zijn niet nieuw en heel wat discussies in de geschiedenis van de sociale strijd in België en de wereld gingen daar al over. Om op deze vragen een antwoord te zoeken, organiseert de Jongerenbeweging van de PVDA een Marxistische Lenteschool.

Karl Marx School

22, 23 & 24 februari 2002

Organisatie: Jongerenbeweging van de Partij Van De Arbeid

CHEnge the world!

"De filosofen hebben de wereld altijd geïnterpreteerd, het komt erop aan hem te veranderen" K.Marx

Wij willen een andere wereld, maar welke? En vooral: hoe aan die andere wereld geraken? Dergelijke vragen zijn niet nieuw en heel wat discussies in de geschiedenis van de sociale strijd in België en de wereld gingen daar al over. Om op deze vragen een antwoord te zoeken, organiseert de Jongerenbeweging van de PVDA een Marxistische Lenteschool.

Op het programma:

Vrijdag 22 februari: Aankomst vanaf 18 uur, inschrijving en avondeten.

19 uur: Inleiding op de lessen van zaterdag.

20 uur: Avond over het leven van Che Guevara met projectie van de documentaire 'Che was mijn vader’.

Men kan kiezen tussen 2 cursussen, telkens in het Nederland en in het Frans gegeven.

  1. Socialisme, utopie of realiteit?
  2. Zaterdag 23/2: bilan van de socialistische ervaringen in de XXe eeuw

    Zondag 24/2: De opbouw van het socialisme in één enkel land (Vietnam)

  3. Communisme, anarchisme en trotskisme

Zaterdag 23/2: K. Marx en F. Engels tegen het anarchisme

Zondag 24/2: Leninisme en trotskisme

Zaterdagavond 23 februari: Vietnam avond met Vietnamees maal en projectie van de film "De 17e breedtegraad" en getuigenissen over het Vietnam van vandaag.

Wanneer? De school begint dus op vrijdag 22 februari vanaf 18 uur en eindigt op zondag 24 februari om 18 uur.

Waar? Het initiatief gaat door in de Luikse vurige stede, in de lokalen van de vzw La Braise (Rue Matthieu Landsbergh, n° 20 - 4000 Luik).

Waar slapen? Om een democratische prijs te kunnen garanderen, hebben we geopteerd voor logement bij mensen thuis per groep van 3 of 4. Zodra je ingeschreven bent, zorgen wij daarvoor.

Prijs? De deelname in de kosten bedraagt € 10 (400F) per dag (€ 20 voor het hele weekend).

Hoe inschrijven? Stuur de bon hier beneden op naar de Jongerenbeweging van de PVDA, M. Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel of telefoneer naar 0477/98.65.10. (chengetheworld@solidair.org)

Haast je: er zijn slecht 60 plaatsen beschikbaar!

Naam en voornaam: …………………………………………………………………………………………………………………..

Straat en nr.: ..…………………………………………………………………………………………………………………………..

Postcode en gemeente: ..…………………………………………………………………………………………………………….

GSM of tel.: …………………………………. E-mail: ………………………………………………………………………………

O Ik schrijf me in voor de marx. School die doorgaat op 22, 23 en 24 februari 2002.4

zoals gezegd bij jullie franstalige aankondiging
by bart Saturday January 19, 2002 at 09:50 PM
bart@thepits.be

aankondigingen horen thuis in de agenda ... niet op de nieuwswire.

tegensprekelijk?
by gc Saturday January 19, 2002 at 10:33 PM

Hoi,

Aangezien er bij die Franse aankondiging geen ernstig antwoord kwam, herhaal ik even mijn vraag: zal de discussie over trotskisme tegensprekelijk zijn? Daarmee bedoel ik natuurlijk als er enkel stalinisten toegelaten zijn of als het debat aangegaan wordt? Als het trotskisme zo anti-leninistisch zou zijn, zie ik niet in wat jullie te verliezen hebben met een tegensprekelijk debat. Gaan jullie zo'n uitdaging aan?

Geert Cool

P.S. Bart, je geduld bij het telkens opnieuw melden dat dit een nieuwswire is en geen agenda begint legendarische vormen aan te nemen ;-) Ik vrees enkel dat de agenda weinig gelezen wordt waardoor velen de nieuwswire blijven gebruiken om zaken aan te kondigen.

hypocriet
by Jeannk Sunday January 20, 2002 at 03:08 AM
jeannk@hello.be

Ik vind je vraag redelijk hypocriet, wanneer was het eerste LSP-vormingsweekend waar het debat werd aangegaan met mensen die trokski niet vereren als de revolutionairste der revolutionairen.

Ik bedoel deze 3daagse is er om aan mensen, die interesse hebben in de analyses van de pvda, onze standpunten uit te leggenen en te bediscussiëren met de aanwezigen. En ik zie niet in waarom de pvda mensen zou moeten uitnodigen die zich ondermeer tot doel hebben gesteld om
" de strijdbare arbeiders van de pvda los te weken, zodat deze laatste vervalt tot een skelet". Iets wat jullie kennelijk trachten te bereiken door op activiteiten van de pvda zo hard mogelijk te komen roepen wat voor een autoritaire, sectaristische, stalinistische,... klootzakken deze mensen wel zijn.

Als jullie, jullie analyses over de geschiedenis naar voor brengen op LSP-activiteiten begint de pvda toch ook niet te schreeuwen over hoe ontegensprekelijk jullie wel zijn.

debat
by geert cool Sunday January 20, 2002 at 09:54 AM

Op onze Socialisme 2000 happening was er een debat met vertegenwoordigers van verschillende linkse groepen. Deelnemers waren Kris Merckx (PVDA), Eric Byl (LSP), Alain Tondeur (SAP), Pierre Beauvois (PC) en Antonio Zafutto (Clabecq).

Als het trotskisme zo gemakkelijk te ontmaskeren is, laat hen dan zichzelf ontmaskeren...

Ik schreef dit enkel maar omdat ik de bijdrage van Peter Mertens over de LSP in een andere discussie hier nogal laag bij de gronds vond (citaten gaan fabriceren en zo).

GC

Voor een Karl Marx-school ga naar.
by Karl Debbaut Sunday January 20, 2002 at 12:21 PM

Wie "geschoold" wil worden kan de tekst van Peter Mertens en het antwoord van Eric Byl eens naast elkaar leggen. Ga naar http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=13742&group=webcast
en trek uw conclusies.

AGENDA
by Mara Tuesday January 22, 2002 at 03:13 PM

Binnenkort komt daar verandering in,gc.
We hebben nu nog wel heel eventjes geduld, maar nadien vliegt elke aankondiging van de site. De agenda staat er voor iets.
Elke interne discussie over de dagindeling en agendapunten van zulke zaken hoeven ook niet op deze site. Dat heeft geen nieuwswaarde.

mbt agenda
by alex Tuesday January 22, 2002 at 03:30 PM

is het dan in de toekomst ook mogelijk om activiteiten en akties aan te kondigen op de voorpagina in een sooort newsline, met foto's, afbeeldingen...