arch/ive/ief (2000 - 2005)

ooggetuigenverslag vanuit Kashmir
by Linkse Socialistische Partij Thursday January 17, 2002 at 10:30 PM
lspmas@skynet.be 02/345 61 81

Hieronder vind je een ooggetuigenverslag van de zusterorganisatie van de LSP in Kashmir, een land waar de armsten enorm te lijden hebben onder de oorlogsdreiging tussen de kernmachten Pakistan en India.

De aanval op het Indische parlement van 13 december, toegeschreven aan de Islamitische groep LET die gesteund wordt door het Pakistaanse leger en veiligheidsdiensten, gaf aanleiding tot de grootste ontplooiing van militaire krachten in Kashmir sinds de oorlog van 1971 tussen India en Pakistan. Centraal daarbij is de scheidingslijn, de ‘Line of Control', en de internationale grenzen van beide landen. Beide landen hebben hun troepen samengebracht: aan Indische zijde alleen gaat het om meer dan een half miljoen soldaten. Kashmir is één van de grootste gebieden ter wereld dat volgepropt is met mijnen.

Volgens media-berichten zijn meer dan 100.000 mensen gedwongen te migreren vanuit de regio rond de ‘Line of Control'. In de drie districten van het Indisch deel van Kashmir, waaronder Jammu, Poonch en Rajoori, zagen 36.000 scholieren na hun vakantie hun scholen volledig bevolkt door gevluchte families.

In het Pakistaans deel van Kashmir (de districten Poonch, Kotli en andere) waren er ook duizenden vluchtelingen. De premier van de Moslim Conferentie stelde dat 28.000 mensen gevlucht zijn sinds de aanslag van 13 december, de onofficiële cijfers hebben het over het dubbele. Veel huizen van de gevluchte Kashmiri zijn vernield door mijnen.

Een getuige beschreef hoe hij, nadat hij zijn familie in veiligheid had gebracht, terugkeerde naar zijn huis om het compleet ondermijnd terug te vinden, met minstens 39 mijnen volgens de militairen ter plaatse. De huurprijzen zijn intussen de hoogte in gejaagd tot 3500 Rupees. Honderden dorpsbewoners namen deel aan een staking tegen de regering van de Moslim Conferentie om degelijke behuizing, voedsel en andere basisvoorzieningen te eisen. Er zijn in het Pakistaans deel van Kashmir nog geen stappen ondernomen om de duizenden families te helpen, ook al hebben die geen dak boven het hoofd in een winterperiode.

Op 25 december organiseerden activisten van NAP-Kotli en NSF-Kotli een anti-oorlogsbetoging en een publieke meeting waar NAP-voorzitter Anwar Khan sprak naast de voorzitter van NAP-Kotli en anderen. Op de betoging had het centrale spandoek de slogan: "Weg met het VS imperialisme, weg met het IMF, de Wereldbank en de WTO". Andere spandoeken spraken zich uit tegen de ‘POTO' (Prevention Of Terrorism Ordinance, een regel opgelegd door de Indische heersende partij BJP en onmiddellijk aanvaard door de regering van het Indisch deel van Kashmir) en tegen de "Ordinance 2000" (de laatste anti-arbeiders wetgeving door het Pakistaanse regime van Musharraf).

Anwar Khan stelde dat het VS-imperialisme een nieuwe oorlog opgedrongen heeft aan de arme bevolking van de regio, als gevolg van de oorlog in Afghanistan. Als we het kapitalisme niet omver werpen zullen de onderdrukte klassen in heel de wereld verder gedomineerd worden door de grote machten. De oorlog van de Indische en Pakistaanse heersende klassen is daar een voorbeeld van. Anwar zei: "De twee nucleaire machten van de regio en hun respectievelijke heersende klassen hebben de massa's in Kashmir, India, Pakistan en de hele regio op de rand van een catastrofe gebracht. De werkende bevolking en de armste lagen van het subcontinent betalen de prijs van de wapenwedloop. Miljoenen mensen hebben intussen geen toegang tot basisbehoeften zoals gezondheidszorg, onderwijs, werk of drinkbaar water."

Yahssar Malik bracht op de meeting de centrale eisen naar voor van de campagne voor gratis onderwijs en verwelkomde de oprichting van International Socialist Resistance dat gelanceerd is als internationale jongerencampagne op een kritiek ogenblik waar de toekomst van jongeren onder het kapitalistisch systeem enorm onder druk staat.

De meeting aanvaardde een resolutie met volgende punten:
1. Neen aan de oorlog, voor een onmiddellijke beëindiging van de aanval op Afghanistan geleid door het VS-imperialisme. Solidariteit met de jongeren, arbeiders en boeren.
2. Een veroordeling van de oorlogssituatie die de bevolking van Kashmir wordt opgelegd door de troepenconcentratie van India en Pakistan rond de ‘Line of Control'. Daartegenover plaatsen wij arbeiderseenheid van jongeren, de werkende klasse en arme boeren in Pakistaans Kashmir, Indisch Kashmir, Pakistan en India. We roepen op voor gezamenlijke acties en eisen dat het geld dat gebruikt wordt voor de wapenwedloop zou gebruikt worden voor basisvoorzieningen als werkgelegenheid, gezondheidszorg, huisvesting of drinkbaar water.
3. Het schrappen van repressieve wetgeving naar aanleiding van het conflict
4. We verwerpen de politiek van het IMF en de impact ervan in Kashmir. We eisen de onmiddellijke uitbetaling van de lonen die in de publieke sector al een tijd niet meer uitbetaald worden.
5. Alle vluchtelingen moeten onmiddellijk toegang krijgen tot huisvesting, voedsel, kledij,...
6. De intrekking van het verbod op betogingen van vakbonden en studenten

Op 12 januari was er opnieuw een betoging in Kotli met een 50-tal jongeren. Dit was de dag nadat de bevelhebber van het Indisch leger verklaarde klaar te zijn voor oorlog.

De woede van de bevolking is nog sterk toegenomen door het gebruik van de ‘Special Powers Act' tegen een aantal leraars, waaronder een leider van de AJKTO – Azad Kashmir Teachters Organisation, die uit hun functie ontzet werden op de beschuldiging van corruptie en het in gebreke blijven om hun job uit te oefenen. De repressieve wetgeving kan ook tegen andere arbeiders gebruikt worden.

De toespraak van de Pakistaanse leider Musharraf vorige zondag doet de oorlogsdreiging niet verminderen. Musharraf kondigde aan dat de 5 belangrijkste islamfundamentalistische groepen in Kashmir werden verboden. Honderden fundamentalisten werden opgepakt, ondanks protest van belangrijke islamitische organisaties die acties aankondigden tijdens de vrijdaggebeden van 18 januari.

Intussen kondigde Musharraf ook aan dat Pakistan haar troepen zou blijven verzamelen en paraat houden zolang India hetzelfde doet. India stelde haar leger in Kashmir te houden tot Pakistan een einde maakt aan het "grensoverschrijdende terrorisme".

De toespraak van Musharraf werd in de VS, Europa en elders als "historisch" omschreven. Intussen blijven de Indische en Pakistaanse troepen paraat en blijft de oorlogsdreiging boven het hoofd van de arbeiders en de armste lagen van Kashmir hangen. Zij zijn het slachtoffer van de militaire inspanningen.

Wanneer een antwoord op Peter Mertens
by Zanzibar Friday January 18, 2002 at 07:47 PM

Beste LSP,

Sinds 6 januari wacht ik op een antwoord op de argumenten van Peter Mertens.
Dat zou komen.
Wanneer?
Heeft LSP geen antwoord?
Referentie:
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=13742

eerste deel antwoord op Peter Mertens
by bart vandersteene Saturday January 19, 2002 at 01:47 PM

Beste,

je kan het eerste deel van een antwoord vinden op de plaats van de tussenkomst van Peter Mertens

bart