arch/ive/ief (2000 - 2005)

ATTAC-vakbonders tegen afdankingen
by Theo Mewis Thursday January 17, 2002 at 02:04 PM
carineraf@hotmail.com 011/24.25.80. Manteliusstraat 12 3500 Hasselt

Vakbonders van ATTAC werken aan een wetsvoorstel

PERSMEDEDELING


Een aantal vakbonders van ATTAC werken aan een wetsvoorstel tegen collectieve afdankingen en sluitingen.

Het Belgisch EU-voorzitterschap heeft meegewerkt aan een uitbreiding van de informatieplicht aan de werknemersafgevaardigden in bedrijven die afdanken of sluiten, zeg maar de "Europese wet Renault". Het Europees Parlement heeft in die zin een aantal decreten goedgekeurd, die helemaal niet de verwachtingen inlossen die na de nieuwe golf van herstructureringen kan verwacht worden.

Ook in eigen land wordt gesleuteld aan de wetsvoorstellen rondom afdankingen en sluitingen. Zo zal op 18 januari door het ABVV-Scheldeland een wetsvoorstel kenbaar gemaakt worden dat afdankingen zonder vooropzeg tijdens een staking verbiedt. Net die praktijk is toegepast door de multinational KOOP tegen de stakers van Carnoy in februari 2000.

De regering zelf dan, legt een verklaring voor aan de Nationale Arbeids Raad over het gebruik van dwangsommen bij sociale conflicten, waarbij de voorzitter van de arbeidsrechtbanken nieuwe bevoegdheden krijgt die ook kunnen ingrijpen in de procedures van collectief ontslag. De minister van economische zaken dient wetsvoorstellen in rond "corporate governement" in de bedrijven, waarvan de inhoud onvermijdelijk gevolgen zal hebben op het toezicht van de vakbonden op de economische en financiële informatie.

Tenslotte is er de installatie van de parlementarie comissie over SABENA waar ongetwijfeld ernstige aanwijzingen zullen naar boven komen hoe SWISSAIR SABENA financieel ontmantelde en de Belgische belastingbetaler om de tuin heeft geleid met actieve steun van de Belgische overheid. Met alle gevolgen van dien voor de tewerkstelling.

Wat zullen deze wetgevende initiatieven veranderen voor de rechten van de arbeiders en bedienden tegenover het globale beleid van de multinationals ? In ieder geval zijn drama's als SABENA onvermijdelijk zonder syndicaal optreden voor een globaal alternatief.

Als vakbonders actief in ATTAC leggen wij daarom een ontwerp-wetsvoorstel ter discussie dat bij de komende onderhandelingen voor de CAO's en bij de komende wetgevende verkiezingen, de vakbonden kan helpen in het verweer tegen de stroom collectieve afdankingen, sluitingen en reorganisaties.

Het voorstel steunt op 5 peilers:

1° opschortende rechten van de werknemersvertegenwoordigers bij collectieve afdankingen sluitingen
2° met terugbetaling van overheidssteun en
3° met loonbehoud van alle werknemers die hun job dreigen te verliezen
4° tot gelijkwaardige vervangende tewerkstelling is gecreeerd
5° gefinancierd door een vermogensbelasting.

Al is de "loi de modernisation social" na de sluitingen van Danone en Marks en Spencer door de Franse Raad van State zopas gekelderd, de discussie in Frankrijk toont aan dat er een nood is naar alternatieven in de richting van ons voorstel.

Wie geïnteresseerd is in dit voorstel of wil meewerken aan de verdere uitwerking ervan, kan met ons kontakt opnemen via

Theo Mewis
Manteliustraat 12
3500 Hasselt
T/F 011/24.25.80.
e-mail: carineraf@hotmail.com


Herman Luyckx, Theo Mewis, Danny Van Cauwenberghe, Raf Verbeke.


.