arch/ive/ief (2000 - 2005)

Indy-sport: Bert Anciaux: handen af van voetbal.be
by Diogenes/jpe Tuesday January 15, 2002 at 09:19 PM

Als een Vlaams Splitsings-, sorry Spirit-minister het Belgisch voetbal wil opbreken dan maken wij ons om goede democratische redenen boos. HEEL BOOS. Boksmatch 1.

Minister Bert Anciaux, in de Vlaamse deelregering bevoegd voor Jeugd, Cultuur, Film & Sport en kopstuk van Spirit (de Vlaams nationalistische splinterpartij met de Engelse naam), wil het Belgisch voetbal splitsen. Net als zijn ex-VU-collega Johan Sauwens (de pas tot CD&V'er gerecycleerde vriend van de Oostfrontstrijders van het Sint-Maarten-Fonds) aast Anciaux al langer op zo'n splitsing. Het wapen dat hij daarbij hanteert noemt: 'Vlaamse subsidies'. De druk werd inmiddels zo groot, dat de Belgische Voetbalbond er niet langer kan aan weerstaan. Dus legde bondsvoorzitter Jan Peeters op 12 januari een intentieverklaring af waarin een plan voorgesteld werd dat inhoudt dat de lagere, de amateur-afdelingen opgesplitst worden in een 'Liga Noord' en een 'Liga Zuid'. Alleen de hoogste twee, de beroepsvoetbal- afdelingen blijven 'één', Belgisch.

Op de persconferentie waarop één en ander bekend werd gemaakt, stelde Peeters dat hij "geen enkel voordeel ziet in een totale splitsing". Hij gaf ook aan dat de gedeeltelijke splitsing er komt om conflicten met politici te vermijden.

Twee vragen hierbij.

1) Heeft de splitsingsbeluste Anciaux al nagedacht wat het gevolg zou zijn voor het voetbal in dit land van een splitsing van de hoogste afdelingen ? Hoe aantrekkelijk zou een Vlaamse competitie zijn zonder ploegen zoals Anderlecht en Standaard Luik ?

2) Belangrijker is echter dat door de nu geplande taal-gebaseerde splitsing van het amateur-voetbal, de Bond (maar de facto Anciaux) aan jonge Nederlandstaligen en Franstaligen de kans ontneemt om op sportieve manier met elkaar in contact te komen. Wie ooit zelf voetbal speelde, weet dat het op verplaatsing gaan naar ploegen over de taalgrens, iets speciaals is, juist omwille van de andere taal. Als je als jongere merkt dat je met het voetbal een soort 'universele' taal hebt om je samen 90 minuten in de buitenlucht te amuseren, dan haalt zoiets veel effectiever dan alle gepreek over multiculturaliteit de 'taal-barrière' neer.

Vanuit dat standpunt bekeken, is Anciaux' splitsing van het Belgisch voetbal eigenlijk taal-racisme. Geen wonder dat met zo'n mensen in de regering, de Vlaming zich steeds racistischer opstelt tegen hen die niet enkel een andere taal, maar ook nog een andere cultuur hebben: Marokkanen, Turken (en zelfs Nederlan ders die dan wel dezelfde taal spreken maar ...).

Het 'Walen buiten' ligt historisch en ook nu nog, aan de basis van een groot deel van Vlaanderens onverdraagzaamheid. Het feit dat Anciaux de taalsplitsing in België nog wil verergeren, neigt naar het misdadige. Anciaux' optreden verdient dan ook op alle mogelijke middelen tegengewerkt te worden. Temeer daar zijn streven totaal indruist tegen de gehechtheid van de overgrote meerderheid van de Nederlandstaligen aan België.

Wanneer zullen de flamingantische splintergroepjes eindelijk eens efficiënt afgeblokt worden ? Het is niet omdat ze zichzelf zo graag opsplitsen dat ze al de anderen in hun onverdraagzaamheid moeten meesleuren.

Tot slot nog dit: toevallig had ik vandaag, 15 januari, een mevrouw van een Canadese regisseursorganisatie aan de lijn, die vertelde hoe ginder Engelstalige en Franstalige organisaties wel samenwerken en door alle overheden ondersteund worden. Wanneer zullen cultuur en sport ook door de Vlaamse overheden in een volwassen, breder Belgisch kader ondersteund kunnen worden ?

Wanneer, mijnheer Anciaux gaat u eindelijk een cultureel samenwerkingsakkoord met de Franstaligen sluiten ? Het is verdomd uw plicht om daarvoor te zorgen en niet om nog meer communautair gehakketak te creëren.

JPE