arch/ive/ief (2000 - 2005)

Blauwhemden van de VSK: om te huilen of te lachen?
by Kenneth Rumes Tuesday January 15, 2002 at 04:29 PM
kennethrumes@hotmail.com

De Vlaamse ScholierenKoepel (VSK) pretendeert de Vlaamse scholieren te vertegenwoordigen en af te vaardigen. Hun gedrag en opstelling is bedroevend... Wat bezielt deze neo-liberale pubers?

De Vlaamse Scholierenkoepel, u weet wel die jongeren in blauwe t-shirts die menen namens de Vlaamse scholieren het woord te mogen voeren, zijn afgelopen weekend weer eens fameus uit de bocht gevlogen. Tijdens de Zevende Dag ging hun afgevaardigde zeer provocatief naast Minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten zitten, lijnrecht tegenover de onderwijsvakbonden. Zonder de rekening van de bonden te maken (doe ik wel een volgende keer...), was dat een tactische én inhoudelijke blunder. De leerlingen staan meestal wél achter hun stakende leerkrachten. Want ook de Vlaamse scholieren willen een degelijk, goed-gefinancierd kwaliteitsonderwijs met gemotiveerde leerkrachten. Echt bedroevend werd het toen blauwhemd ook nog eens zijn mond opendeed om te praten. Waar de VSK in alle talen zweeg over de Bologna-verklaring, wat toch vele scholieren bezighoudt, hadden ze nu wel een mening. En wat voor één! "Leerkrachten hebben geen recht om te staken, want de leerlingen zijn daarvan de dupe." Ze mogen dus helemaal niet staken van onze blauwe discipelen van Karel de Gucht. Deze rijkeluiszoontjes en -dochters verdedigen dus helemaal niet de Vlaamse scholier, maar rechtvaardigen het neo-liberaal regeringsbeleid. Wellicht om later ook een postje in de liberale partij te verwerven. Een zeer bedenkelijk doel voor deze 'scholierenvertegenwoordiging'. Enige binding met de echte scholier is deze mensen vreemd. De meeste scholieren staan achter hun leerkrachten, net zoals dat was in Wallonië enkele jaren geleden. Daar waren de leerlingen ook helemaal niet de slachtoffers achteraf. Enkel de leerkrachten die op stakersvergoeding maandelang strijd leverden zijn 'slachtoffer'. En de leerkrachten die nu met de maatregelen van de liberalen worden neergemept... . De scholieren zullen hun leerkrachten (moeten) steunen, om de acties langdurig vol te houden. Stakersbrekers als de VSK kunnen ze missen als de pest. Wat houdt die mensen eigenlijk op de been? Wiens zoontjes en dochters zijn het? Of welke ambities koesteren deze mensen? Ik stel er me ernstige vragen bij. Zij hebben geen enkele strijdervaring of voeling met de scholier in de straat. Waar was de VSK tijdens de protesten in Luik, Gent en Laken? Juist, op hun keurige bureautje of gewoon in hun sofa in een of ander burgerijhuisje... Want toen ik enkele maanden geleden hun standpunt rond de Bolognaverklaring vroeg, zeiden ze die niet te kennen. En toen ik vroeg waarom zei niet mee deden met internationale scholieren- en studentenstakingen, zei hun woordvoerder David Neyskens mij: 'Dat is illegaal, daar doen wij niet aan mee!' Vlaamse Scholieren, trek uw conclusies. Maar hopelijk zie je in dat deze VSK in geen geval jullie belangen zal vertegenwoordigen.

Onnozele prietpraat van een onwetende pretentieuze zak
by Wannes Gevaert Wednesday January 16, 2002 at 01:45 PM
wannado007@hotmail.com

Aan de puber, die niet wist waarover hij het had.

Wat hier werd geschreven, is gewoonweg vuil, en schandelijk, getuigt van een ondermaats intellect. Om zoiets te durven schrijven, moet je wel even je gezond verstand verloren zijn. Aan de schrijver: Je stelt jezelf vragen in je commentaar: wie zijn die rijkeluiskinderen, welke ambities koesteren ze? Je geeft uitgebreid en zonder een blad voor de mond te nemen commentaar op een organisatie die je duidelijk NIET kent, waarmee je GEEN voeling hebt. Je weet NIET waarmee ze bezig zijn, het enige wat je doet is je schuldig maken aan laster op een eerste indruk van een goed werkende en kundige organisatie. VSK is van top tot teen bezeteld en geleid door scholieren die enthousiast willen meewerken aan het onderwijsbeleid in Vlaanderen. Het is gemakkelijk kritiek te geven op een organisatie als je er zelf buiten staat, en eigenlijk totaal NIETS weet over hetgeen ze mee bezig zijn. De enige die zijn (letterlijk) 'vuile mond' niet had mogen open doen, ben jij. Ik raad je sterk aan informatie in te winnen, en zelfs naar de volgende regiovergadering van VSK (in jouw regio) te gaan, of het hoofdkantoor eens te contacteren. Leer, en DENK NA VOOR JE IETS UITSPUWT.
VSK staat wel degelijk achter de leerkrachten die haar leden lesgeven, (inderdaad, LESGEVEN) maar als er zoveel onrust in het onderwijs is, zoals de voorbije maanden het geval was, is dat inderdaad nefast voor de leerlingen. Het doel van het ministerie van onderwijs is wel kwalitatief onderwijs garanteren voor de schoolgaande jeugd, en niet om te zorgen dat de leerlingen dat onderwijs moeten missen voor een aantal dagen (of zoals jij zegt, in Wallonië, voor een aantal maanden ...'oproer' in de scholen).
Nogmaals blijkt dat je totaal niet op de hoogte bent van het reilen en zeilen binnen VSK. VSK heeft wel degelijk haar mond opengedaan over de Bolognaverklaring, en wel toen het moest.
VSK wil niet de neoliberale regering benadrukken, maar wel haar standpunt duidelijk maken door klare taal te schenken.
VSK heeft ALLE voeling met de doordeweekse scholier. Alle leden zijn scholieren die vanuit hun leerlingenraad op een positieve manier willen meewerken aan het onderwijsbeleid. Die kans krijgen ze geheel, doordat wij op ieder van onze op en top democratische vergaderingen in samenspraak onze mening uiten over bepaalde problemen, stellingen, enz. uit het dagelijks leven van het onderwijs. ZIJ maken de standpunten, ZIJ zorgen voor een antwoord aan het hoofdkantoor, ZIJ maken VSK.
Wij trachten zo goed en zo kwaad als het kan, de scholier een stem te geven, en als adviesorgaan te fungeren tussen het departement onderwijs en de scholieren.
Het is niet altijd even gemakkelijk, maar wij proberen en slagen meestal. Onze campagnes zijn goed uitgewerkt, ons hoofdkantoor functioneert optimaal, en ga zo maar door.
Weet je wat? Start eens een organisatie op en vertegenwoordig de scholier. Doe het en maak mee. En als je nog kritiek wil leveren, kom erbij, ik heb liever dat als je nog eens je commentaar uit, dat je weet waarover je spreekt. En by the way, geef alle informatie aan de lezers, en vermeld ook eens wat VSK goed doet, vrmeld waarvoor VSK staat, enz. Je maakt het jezelf gemakkelijk door enkel de kant die jij hebt gezien, toe te lichten.

Contacteer ons, en licht jezelf in, het is nodig.
VSK
Paleizenstraat 90,
1030 Brussel
02-215.32.29
02-215.41.78(fax)
info@vsknet.be
http://www.vsknet.be

Wannes Gevaert
Ondervoorzitter VSK Regio Gent en vrijwillig medewerker VSK nationaal.
Mail me en reageer. Ik kan je aanbevelen om bvb. eens de adviesbeleidsbrief te lezen die VSK overhandigde aan minister Vanderpoorten.
wannado007@hotmail.com

VSK
by geert cool Wednesday January 16, 2002 at 03:10 PM

Kenneth heeft gelijk vind ik. De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) is geen actie-orgaan. Ze verwijten de minister blijkbaar vooral dat ze de vakbonden niet onder controle heeft gehouden. Dat lijkt hen blijkbaar belangrijker te zijn dan het ondersteunen van de acties tegen de besparingen die plaatsvinden.

Is het in het belang van de scholieren dat uitgebluste leraars moeten blijven les geven? Neen toch! De belangen van scholieren en leraars zijn dezelfde, beide groepen worden het slachtoffer van besparingen.

Hieronder vind je een stuk uit de archieven van 'De Militant' (in 1998, vandaar nog het gebruik van de progressieve spelling) over de oprichting van de VSK:

"Scholierenvakbond nodig!
"De afgelopen weken nam de Vereniging voor Vlaamse Studenten (VVS) het initiatief om een Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) op te richten. Op zich een nobel initiatief, tot blijkt hoe ze dat aanpakken en wat het doel van de VSK is.

"Onderwijsminister Vanden Bossche wil ernstige besparingen doorvoeren in het secundair onderwijs. Aangezien hij over geen gesprekspartner beschikt onder de scholieren, heeft het VVS er maar vlug een opgericht. Er werden enkele nationale vergaderingen s amengeroepen (met alles samen een 15tal scholieren) en voor er regionale oprichtingsvergaderingen plaatsvonden heeft VVS al een afspraak met de minister gemaakt voor onderhandelingen. Welk standpunt zullen ze daar innemen? Zullen ze doen zoals met het VLD -wetsvoorstel over het verplichten van leerlingenraden in alle scholen, dat op de Oostvlaamse vergadering weggestemd werd, waarna er in de pers verscheen dat de VSK het wetsvoorstel steunt?

"De manier waarop de VSK opgericht werd doet ook enkele serieuze vragen rijzen. Eerst en vooral werd de uitnodiging voor de eerste provinciale vergaderingen verstuurd naar de direktie met de vraag om een scholier te sturen. Worden de scholieren op zo'n manier vertegenwoordigd? Over welke demokratische inspraak beschikken de scholieren in dit geval? In een aantal scholen stuurde de direktie 'betrouwbare elementen': de brave ijverige scholier die volledig gekontroleerd wordt door de direktie. Zo vertelde een Militant Links lid uit het Antwerpse ons dat in zijn school de direktie de lokale VLD-jongere verplicht had om de school te vertegenwoordigen.

"Op de provinciale vergaderingen werd enkel een struktuur voorgesteld. Niets over akties en een programma, eerst moest er beslist worden over Provinciale Besturen, Nationaal Bestuur, voorzitters, sekretarissen, er werd zelfs gediskussieerd over een inte rnationaal sekretaris. Bij de stemmingen bleek daarenboven dat er per school maximum 2 stemmen zijn, pech dus indien je met 3 of 4 van een school aanwezig was.

"De logika van de opbouw van een organisatie werd door de VVS omgekeerd. Het zou logischer zijn dat een aantal scholieren samen zouden komen als ze het eens zijn over een aantal akties (bvb. tegen de besparingen in het onderwijs), diskussiëren over deze akties, nadenken over de praktische uitwerking en dan pas over de noodzakelijke struktuur voor deze akties. De enige mogelijkheid om op een dergelijke wijze tewerk te gaan is uiteraard individueel lidmaatschap, zodat indien een school in aktie komt, de aktieve leden in deze school allemaal stemrecht hebben en kunnen beslissen over komende akties.

"De oprichting van een Vlaamse Scholierenkoepel door het VVS is geen toeval. Met de komende besparingen heeft de Vlaamse regering een betrouwbare partner nodig onder de scholieren. Een partner die indien nodig de scholieren wat stoom laat afblazen maar op het gepaste ogenblik de beweging probeert stil te leggen. De VSK wordt dan ook volledig gekontroleerd door de Vlaamse Regering, toeval of niet maar het VVS-blad 'Ad Valvas' wordt "uitgegeven met de steun van het Ministerie van de Vlaamse gemeenschap", ofte de Vlaamse Regering! Hoe kun je nu onafhankelijk aktie gaan voeren tegen een regering indien je erdoor betaald wordt? Een dergelijke 'vakbond' noemen wij een "gele vakbond", een organisatie opgericht onder leiding van de patroons zelf en die enkel dienen om de strijd op kruciale ogenblikken af te remmen. Een dergelijke organisatie heeft er ook alle belang bij om niet demokratisch georganiseerd te zijn. Dat betekent niet dat er geen samenwerking mogelijk is met de VKS, op voorwaarde uiteraard dat het voor konkrete akties is en op basis van een duidelijk programma."

Vandaag stellen we vast dat die scholieren die in actie komen (bvb op 19 oktober in Gent bij de scholierenstaking) niet moeten rekenen op de steun van de VSK dat liever op de schoot van de minister gaat zitten dan het organiseren van scholieren om effectief op te komen voor hun belangen. Je moet geen "onwetende pretentieuze zak" zijn om dat vast te stellen, deelnemen aan de antiglobaliseringsacties was voldoende!

GC

Waar baseer jij je op?
by Jan Fabry Wednesday January 16, 2002 at 05:10 PM
jan.fabry@vsknet.be

Dag Kenneth, we hebben je eerste mail op ons forum gezet, zodat iedereen het kan lezen en zo reageren. Je wordt vriendelijk uitgenodigd om te reageren.

Waar baseer jij deze mening eigenlijk op?

In de Zevende Dag zat Stijn (onze voorzitter) naast Vanderpoorten, inderdaad. Die indeling wordt door De Zevende Dag bepaald, niet door ons. Trouwens, je plaats aan een vergadertafel bepaalt toch je standpunt niet!

Onze T-shirts zijn blauw. Ja, en dan? We gebruiken die kleur al jaren. Dat heeft to-taal niets met een of andere politieke strekking te maken! Bij de opstart was Vandenbossche minister, toen gebruikten we toch ook geen rood?

We hebben vorig jaar wel gepraat over Bologna, dank u wel. Controleer je bronnen voor je iets zegt.

De situatie in Wallonië was niet te vergelijken met die nu in Vlaanderen. In Wallonië ging het om een totaal falliet van het onderwijs, nu gaat het over de uitstapleeftijd van de leerkrachten.

Onze mening is, zoals Wannes vertelde, gebaseerd op de regionale vergaderingen. Elke leerlingenraad is uitgenodigd om daar mee te praten over de standpunten van VSK. Alle netten zijn vertegenwoordigd, net als alle onderwijsvormen (ASO, TSO, BSO, KSO, BuSO nog niet genoeg). Je kan moeilijk zeggen dat we allemaal rijkeluiszoontjes zijn, niet?
Als je wilt, kan je zelf naar deze vergaderingen komen. De enige vereiste is dat je leerlingenraad jou uitkiest als afgevaardigde voor VSK. Er is geen lidgeld. Hoe moeilijk is het dan nog om je stem te laten horen?

We hebben inderdaad geen standpunt over 'de antiglobaliseringsbeweging', omdat dit gewoon niet tot onze bevoegdheid hoort. We hebben het over onderwijs, en als ik me niet vergis, gingen de protesten in Gent, Laken, ... over veel meer dan dat.

Als je nog vragen hebt over VSK, kan je ons altijd contacteren (de gegevens vind je in de post van Wannes). We willen al je vragen beantwoorden.

Maar alsjeblieft, geef geen commentaar op dingen die je niet kent, of toevallig één keertje op TV hebt gezien. Een veelgehoorde klacht van de betogers in Laken was dat de bevolking - door onvoldoende of onjuiste informatie - een verkeerd beeld van hun had. Trap nu alsjeblieft niet in dezelfde val door hier voorbarige conclusies te trekken.

En, geert cool, op dat artikel van SJB hebben we toen al gereageerd, ik ga daar nu niet nog eens mijn tijd in steken. Als je vindt dat VSK niet democratisch is, kom er dan zelf bij, om met je eigen ogen (en niet door een artikeltje dat je zomaar vindt) een mening te vormen.

Indymedia is een geweldig initiatief, maar als jullie zo beginnen, gaat de geloofwaardigheid wel sterk achteruit. Zoals voor andere media geldt ook hier: controleer je bronnen. Je artikel is slechts zoveel waard als de zaken waar je je op baseert. En in dit geval lijken je bronnen me niet zo sterk.

Jan Fabry,
Stafmedewerker

Zeveraars.... Doe die oogkleppen af!
by David Neyskens Wednesday January 16, 2002 at 07:05 PM
dendaf@yahoo.com

Geacht meneer Rumes,

Ik kan mijn niet van de indruk ontdoen een zeker bewondering te voelen voor de immense bezorgdheid die u voor deze huidige jeugdige generatie koestert. Het ultieme bewijs daarvan ligt in uw onmiddellijke reactie in het -trouwens schitterend geschreven- betoog die u afvuurt na de uitzending van de zevende dag. Het enige spijtige aan de hele zaak ligt hem jammer genoeg in het feit dat de inhoud van uw schrijven niet zo bewonderigenswaardig is als de vorm ervan.

Met dit schrijven is het helemaal niet mijn bedoeling al uw -onterechte- punten te ontkrachten of uw vragen te beantwoorden. Elk ruimdenkend persoon ziet er trouwens zo de blunders van in. Bovendien zou me dat veel te ver leiden en dreig ik daarmee ook in clichés te vervallen zoals u er gretig gebruik van maakt. Neen, dat lijkt mij net iets té goedkoop.

Voor 1 vraag echter wil ik wel een uitzondering maken. In uw titel vraagt u zich af: VSK? om te lachen of om te huilen? Ik zou zeggen: VSK!! om trots op te zijn!! En volgens mij draagt die slogan heel wat. Al moet je natuurlijk wel een ruimdenkend mens zijn om dat in te zien. En daar reken ik mezelf toe, spijtig dat ik jou en je clubje daar niet toe reken.
(wel moet ik zeggen dat er hier vrijuit gesproken kan worden en dat ik dit zeer goed vind.)

David Neyskens (AJJ)

Een open maar eerlijk debat
by Jan Buelens Thursday January 17, 2002 at 02:00 PM
janbuelens@hotmail.com

Ik ben akkoord met de reacties van mensen van het VSK dat de tekst te aanvallend geschreven is. De tekst is echter niet "van indymedia, dat bestaat gewoon niet, iedereen schrijft wat hij wil en iedereen mag erop reageren, zoals hier gebeurt!

Anderzijds
1. vind ik wel dat men inhoudelijk moet reageren over Bologna. Het Bologna-akkoord leidt naar de privatisering van het onderwijs, reclame op school, elitescholen, enz. Er is een goede analyse beschikbaar bij Marxistisxhe Studies (http://www.marx.be).

Ik heb nog niet genoeg tijd gehad om het zelf op te zoeken, daarom mijn vraag:

Wat is het officiële standpunt van het VSK hierover?

2. Dat men niets kan zeggen over de antiglobalsieringsbetoging, vind ik niet correct. Bologna is juist een gevolg van de globalisering/Europa.

3. Het is ook juist dat er een reëel gevaar is, als men zich teveel bezighoudt met de minister en te weinig met de scholieren. Ik zeg niet dat dat zo is, maar men moet ervoor oppassen.

Tot daar enkele opmerkingen,
ik ga nu eens naar jullie site.

Groeten,

Jan

Boeiend debat, maar de stijl...
by Kenneth Rumes Thursday January 17, 2002 at 05:06 PM
kennethrumes@hotmail.com

Goed zo, het debat is gelukkig weer geopend. Maar de stijl van het VSK komt toch wel naar boven. Als jullie de scholieren wat zouden inlichten, zou het voor mensen als mij ook al stukken makkelijker zijn met jullie contact te hebben. Ik heb overigens pogingen gedaan om mensen van jullie VSK te contacteren, soms leidde dat tot zeer negatieve acties. Beweren dat ik iets schrijf op basis van een toevallig tv-beeld is onterecht. Ik ben nauw betrokken bij het debat rond het onderwijs (maar dat wisten jullie dan toevallig niet, de laatste maanden te weinig TV gekeken?) en heb zeker opzoekwerk gedaan. OK, mijn stijl is mijn stijl en die kwam aanvallend over. Was ze ook, omdat ik me zo kwaad maakte over jullie manier van handelen (o.a. zondag in DE Zevende Dag). Maar goed, de waarheid kwetst weer. De discussie mag open zijn, maar het feit dat jij, Wannes Gevaert, je tot scheldproza richt, zegt al heel veel. Zo zal je nooit een ernstig politiek debat kunnen leiden. Neem dat nu maar eens van mij aan. Een zak misschien wel omdat ik je mening niet deel, onwetend zeker niet en pretentie - daar moet jij maar over zwijgen. Je misbruikt ons medium om je frustraties uit te schelden. Als het je oplucht, goed dan. Maar ik ben niet laf en teken altijd mijn berichten. IS het dan echt nodig mijn mailadres te bestoken - sinds het verschijnen van het artikel - met scheldmails en virussen????? Natuurlijk zal niemand hiervan af weten en kan het me weinig schelen. Ik heb een dikke huid en goede fire-wall. Maar dergelijk acties vind ik bedenkelijk. Ik beschuldig niet, maar stel enkel vast dat het gebeurt. En wat jullie alomtegenwoordigheid betreft. Mij lijken jullie een klein groepje (en zal ik nu eens niet zeggen elitair).
Bereid tot verdere discussie .
Kenneth Rumes

???
by Wannes Gevaert Friday February 08, 2002 at 09:01 AM
wannado007@hotmail.com

Meneer Rumes, bij uw laatste reactie op dit 'debat' blijkt dat u zich verdedigt met ledige taal. U verwijt mij dat ik scheldproza gebruik, hetgeen ik enkel in mijn titel doe, omdat ik evenzeer woedend was, toen ik uw artikel las. Waarom herleest u uw eigen artikle niet eens? Het was gerechtvaardigd om mijn titel in dergelijke mate aan te passen, aan uw stijl notabene. Dus als u zich vragen stelt over de stijl van het debat, dan ligt de oorzaak van de verziekte stijl wel degelijk bij u. Dat is één. Twee. U begint met me te beschuldigen van de volgende dingen: ik teken mijn berichten niet. Wel, meneer, ik heb slechts één bericht hier geplaatst, en dat was het eerste. Ik geloof dat dat getekend was, is het niet? Neen, meneer Rumes, ik ben niet zo laf om virussen te sturen, om nog maar te zwijgen van scheldmails. Het feit dat je al zoiets aanhaalt om je standpunt te willen harden, DAT zegt al genoeg. Het is NIET gebeurd, en nee, mensen zullen het niet kunnen controleren, maar ik zeg u: als je begint met iemand te beschuldigen (ik citeer: "IS het dan echt nodig mijn mailadres te bestoken - sinds het verschijnen van het artikel - met scheldmails en virussen????? Natuurlijk zal niemand hiervan af weten en kan het me weinig schelen. Ik heb een dikke huid en goede fire-wall. Maar dergelijk acties vind ik bedenkelijk. "), en dan eindigt met: "Ik beschuldig niet" dan stel ik mij daar toch vragen bij.
Ik zei het al: LICHT JE IN, je wordt zielig.
En als je je zo verbaast over "de stijl", jongen, bedenk dan eens: Je maakt jezelf lid van een organisatie die nog maar pas is opgericht, maar toch al deftig in haar schoenen staat. Je leert vanalles bij, je werkt met plezier in teamverband, je doet uren op kantoor, gewoon omdat het je enorm interesseert om vele andere scholieren zaken over participatie en onderwijs bij te brengen, en zoveel mogelijk scholieren warm te maken voor een volgende vergadering, m.a.w. je ziet dat de organisatie evolueert en je leert vele nieuwe mensen kennen waarmee je samenwerkt (ik heb het niet enkel over VSk-leden, ook over mensen van het kabinet van onderwijs) EN DAN KOMT ER OPEENS UIT HET NIETS iemand die dit opgebouwd werk (om trots op te zijn) afbreekt tot op de grond, en zich baseert op enkele details die hem ter ore kwamen. Natuurlijk zijn er minder goede kanten aan een dergelijke organisatie, zoals dat bij iedere organisatie is. Maar de manier waarop jij, inderdaad ONWETEND, en inderdaad heel PRETENTIEUS (want je pretendeert dat je er alles mee te maken hebt), en een zak (tja, laten we een kat en kat noemen he. Als je op zo'n manier te werk gaat, dan rest er geen enkel ander beschaafd mens, een ander woord).
Het volgende raad ik u aan: herlees de artikels eens, LICHT U IN (hoeveel heb ik dat nu al geschreven?), en beschuldig niet valselijk, zoals u alweer pretendeert zelf niet te doen, en anderen dus wel.

Tot genoegen,
En inderdaad, David, VSK is er om trots op te zijn.

Wannes Gevaert