arch/ive/ief (2000 - 2005)

Politierepressie in Barcelona: de aanklacht=gearchiveerd
by bridgida Monday January 14, 2002 at 04:59 PM
birgithaepers@hotmail.com

De aanklacht tegen Valdecasas, omwille van de politiële charges op de manifestatie tegen de Wereldbank op 24 juni 2001 in Barcelona is gearchiveerd. Las u artikel 15626 en de aanklacht in het NE al? Dan kan u nu de woorden lezen, waarmee de rechter de archivering verantwoordde. De repressie was 'verantwoord'? Het is om te lachen.

Dit artikel volgt op artikel 15626. Klik hier: Politierepressie in Barcelona krijgt een juridisch staartje

De aanklacht tegen Valdecasas is gearchiveerd !

Vertaling van de reportering van Europa-Press, gepubliceerd op IMC Barcelona op 8 januari 02



klik hier voor de tekst in het spaans: Archivada la querella contra la Valdecasas

Het magistraat beschouwt de politiële 'repressie' als verantwoord gezien het « rationeel voorspelbare gevaar », BARCELONA, EUROPA PRESS

Rechter, nummer 22 van Barcelona, Juan Emilio Vila, heeft de aanklacht die gepresenteerd werd door 72 organisaties tegen de afgevaardigde van de Regering in Catalunya, Julia García Valdecasas, omwille van de politiële charges die zich voordeden tijdens de betoging op 24 juni te Barcelona, gearchiveerd (=opgeborgen).



De rechter bevestigt in het vonnis van het archiefstuk van de publieke voorbereidingen' dat « het gemakkelijk te constateren valt dat er politiele repressie bestond », maar het niet verdedigbaar is dat deze zich voordeed « in de vorm die de vragende partijen pretenderen ». De rechter verantwoordt de repressie omdat er een « rationeel voorspelbaar gevaar » bestond. 'Het vonnis' signaleert eveneens dat de seponering van de zaak te wijten is aan « de onmogelijkheid de zogenaamde uitvoerders van schade en kwetsures te identificeren, omdat ze op de foto te zien zijn met bedekt gezicht ». De aanklagers verzekerden dat agenten in burger zich toelegden op het veroorzaken van materiele schade tijdens de betoging. 'Het archiefsvonnis' refereert naar de legitimiteit van vrije meningsuiting, hoewel hij aanstipt dat de uitoefening van dit recht « onderworpen kan zijn aan formaliteiten, voorwaarden, restricties of sancties, voorzien in de wet ». Op die manier citeert de rechter nationale en internationale wetgeving en past het toe op deze zaak, om te bevestigen dat in de daden van de politie geen « overtreding » van de wet op vrije meningsuiting te constateren valt, « want niet af te leiden valt uit de gekwalificeerde politiële verklaringen », die zich bij de rechter hebben afgespeeld, « noch uit de uitgebreide documentatie die men gezien heeft. » « De daden van de politie pasten binnen de resolutie 690/79 van 'De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa' ( ?*), die indiceert dat de uitoefening van de fundamentele rechten het bestaan van een 'pacifictische maatschappij' veronderstelt, die 'geniet van de orde van de publieke veiligheid ». « De manifestatie werd noch verboden, noch ontbonden, noch verstoord, binnen de marge die voorzien is door de wet », voegt het vonnis eraan toe, waartoe Europa Press toegang kreeg. De rechter appeleert ook de 'Organische wet' (la Ley Orgánica) 9/83 en de Conventie van de Mensenrechten, die bij het recht op manifestatie als voorwaarde stelt dat er zich geen « verstoring van de openbare orde » voordoet, « die een gevaar voor personen en materiaal veronderstelt ».

« VOORSPELBAAR GEVAAR » »Het gevaar dat rationeel voorspelbaar was verantwoordt de repressie omdat ze voorzien is in de wet en ook noodzakelijk is in een Democratische Staat », voegt het vonnis eraan toe. De rechter beschouwt « in dit geval » -na de voorbereidingen die tot nu toe zijn volbracht- « de beschuldiging niet uitvoerbaar/levensvatbaar », waardoor « het omstredene niet moet voortgezet worden binnen het penale proces ». « De voortzetting van het proces zou veranderen in de uitoefening van oppositie, die terecht kan zijn vanuit de uitoefening van antwoordende bewegingen, maar niet door middel van een penaal proces », voegt de rechter er in het geschrevene aan toe.
Volgens rechter nummer 22 van Barcelona, « moet de politieke behandeling het idee - of beter: de schrik- van de stedeling, dat er geen penaal proces is omdat men elk democratisch antwoord op laffe wijze verstopt, achter zich laten. « Het strafrechtelijk proces is er niet om de politieke deugd te bewaken, en is evenmin een plaats waar de politieke daden gecontroleerd moeten worden, de politieke daad aan de strafrechtelijke norm onderwerpend », vervoegt de resolutie. Tot slot besluit de rechter « dat er geen plaats is voor nieuwe bewijsvoeringen en 'dat men zich het archief van de gebeurde bewijsvoeringen herinnert' ( ?)»

VERKLARING Vorige vrijdag (4-1) verzocht het Parket van 'El Tribunal Superior de Catalunya' de rechter de zaak te archiveren, een aanvraag die werd onderschreven door de advokaat van de Staat, de advokaat van de opperbaas van de Nationale Politie in Catalunya, Miguel Rancaño, die diezelfde vrijdag eveneens een verklaring aflegde. Rancaño sprak vanuit zijn situatie als beschuldigde en als verantwoordelijke van het politiecorps dat de dag van de manifestatie handelde. Na de verklaring werden twee videos die door de politie waren meegebracht en twee banden van TVE en TV3 vertoont, en bovendien meer dan 80 foto's, meegebracht door de aanklagers. Na de vertoning gaf de rechter aan de partijen de mogelijkheid zich uit te spreken.

EUROPA PRESS CATALUNYA 7/1/02 *: la Asamblea Parlamentaria del Consejo de Europa
**: se acuerda el archivo de las actuaciones