arch/ive/ief (2000 - 2005)

10 maart 2002 : Gelijke Kansen Manifestatie in Brussel
by info@10maart2002.be Monday January 14, 2002 at 11:35 AM
info@10maart2002.be

Iedereen die : bekommerd is om onze democratie, kiest voor solidariteit, streeft naar gelijkheid, het niet langer pikt dat er in ons land mensen zijn die geen politieke rechten hebben, het beu is dat racisme en discriminatie nog steeds bestaan , NEE zegt tegen extreem-rechts is welkom op deze manifestatie.

10 maart 2002 : Gelijke Kansen Manifestatie in Brussel

Iedereen die :
bekommerd is om onze democratie
kiest voor solidariteit
streeft naar gelijkheid
het niet langer pikt dat er in ons land mensen zijn die geen politieke rechten hebben
het beu is dat racisme en discriminatie nog steeds bestaan
NEE zegt tegen extreem-rechts

is welkom op deze manifestatie.

De multiculturele samenleving is een realiteit én biedt een meerwaarde. Het is een uitdaging en tegelijk een rijkdom. Toch bestaat er in ons land nog steeds een grote discriminatie omwille van leeftijd, handicap, geslacht, seksuele geaardheid, huidskleur, godsdienst, etnische afkomst of nationaliteit. Dit betekent een gevaar voor onze democratie. Elke vorm van discriminatie of racisme moet bestreden worden. Wij pleiten op deze manifestatie voor gelijke kansen en rechten voor iedereen!
We willen in de eerste plaats verandering daar waar de ongelijkheid allochtonen het hardst treft:
gelijke kansen in het onderwijs
gelijke kansen en rechten op de arbeidsmarkt
democratische rechten en stemplicht op alle niveaus, beginnende met de onmiddellijke invoering daarvan op gemeentelijk vlak

Solidariteit is voor ons geen loos begrip. De groeiende migratiedynamiek vindt zijn oorsprong in de groeiende ongelijkheid in de wereld. Een aantal eenvoudige verwezenlijkingen zouden al een wereld van verschil maken:
een rechtvaardigere wereldhandel
de kwijtschelding van de schulden voor de armste landen
de Tobintaks
een embargo op de wapenhandel
een verbod op dwangarbeid, kinderarbeid en discriminatie, recht op vakbondsvrijheid en recht van organisatie
meer geld voor ontwikkelingssamenwerking.

Zolang de kloof tussen Noord en Zuid niet wordt gedicht, blijven mensen vluchten en migreren. Een correct en humaan asiel- en migratiebeleid is dan ook noodzakelijk. Respect voor de mensenrechten vormt daarbij het fundament.
------------------------------------------------

GELIJKE KANSEN MANIFESTATIE 10 MAART 2002

Op zondag 10 maart 2002 organiseert Initiatief een grote nationale manifestatie in Brussel (Noordstation, 14u).
Initiatief is een samenwerkingsverband van een hele reeks sociale bewegingen en antiracistische verenigingen: aan Vlaamse zijde zijn dit 11.11.11-Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, ABVV, ACV, ACW, Brussels Gekleurd, Charta 91, Chirojeugd Vlaanderen, Forum van Organisaties van Etnisch-Culturele Minderheden, Netwerk Caritas Solidariteit, Objectief, Vaka/Hand in Hand en het Vlaams Minderhedencentrum. Ook in franstalig België wordt voor deze manifestatie opgeroepen.

In het gezamenlijk inhoudelijk platform wordt opgekomen voor gelijke kansen en rechten voor alle inwoners van dit land, zowel voor gevestigde allochtonen als voor nieuwe migranten, voor een correct en humaan Europees asiel- en immigratiebeleid en voor het dichten van de kloof op wereldschaal.

Mobilisatiemateriaal: A2 en A3-affiches kosten 5 BEF of € 0,1239/stuk, A4-pamfletten (recto/verso) 1 BEF of € 0,0247/stuk en strooifolders (A5) 100 BEF of € 2,48 per pakje van 300 exemplaren.

Alle praktische info over deze manifestatie vindt u op de website http://www.10maart2002.be of mail naar info@10maart2002.be.
U kan ook bellen naar het mobilisatiesecretariaat: tel.03/281.15.05.

ik kom af (met een kleine bedenking)
by bert Monday January 14, 2002 at 07:18 PM

al jaren ga ik naar de anti-racisme-betogingen en dit jaar zal ik er ook zijn.
principieel.
voor mij zijn alle gewone mensen even gelijk en onschuldig, of ze nu dik, dun, blank, zwart, bruin, gelovig of weet-ik-veel-wat zijn.
onze economie beslist er echter anders over: de kloof tussen arm en rijk dichten, tussen noord en zuid dichten, dat is inderdaad de sleutel tot de oplossing van het probleem.

alleen kan ik niet bekommerd zijn om "onze democratie" als je daarmee bedoelt de huidige politieke structuur (instellingen, overheden, werkwijze...) in onze samenleving en de huidige politieke klasse die ze beheert.
iedereen die een beetje met vluchtelingen te maken heeft gehad de afgelopen 2 jaar weet hoe repressief het beleid tegenover vluchtelingen wel is geworden. het populaire racisme vaart er wel bij.
en de kloof tussen arm en rijk. die wordt alleen maar groter, veel groter. "onze democratie" onmachtig om er iets aan te doen.
de extreem-rechtse partijen zitten dan wel niet in de regering, hun programma spijtig genoeg wel.