arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wij willen Bomspotting IV
by Internationaal Verzet Sunday January 13, 2002 at 08:33 PM
militant.links@pandora.be

Met deze brief aan de vredesbeweging willen we de discussie opstarten om dit jaar weer een Bomspotting te organiseren. Deze actie werd vorig jaar, mede door de lokale mobilisatiecomité's massaal bijgewoond. Er heerst echter onzekerheid of er dit jaar wel een Bomspotting moet georganiseerd worden.

Beste Forum Voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde,

De actie tegen kernwapens in Kleine Brogel was vorig jaar een groot succes en een mooi voorbeeld wat de kracht is van een massa in actie. Het is duidelijk dat de opkomst op de actie niet te vergelijken is met die van vorige jaren. Dàt er vorige keer zoveel deelnemers waren was voor een groot deel te danken aan het feit dat er heel wat bussen waren ingezet en er dus heel veel tijd is gekropen in het uitbouwen van lokale mobilisatiecomité's. Het succes was echter ook te danken aan het feit dat er zich reeds een tijdje een radicalisering onder de bevolking, vooral bij jongeren, voordoet. Op bomspotting III kwam Internationaal Verzet voor de eerste maal naar buiten. Nu zijn we 9 maanden later en het kleine groepje van toen is sterk gegroeid.

Het Europees voorzitterschap van België is afgelopen, de grote demonstraties in ons land zijn afgelopen, of toch niet? Het is duidelijk dat na de grote toppen de antiglobaliseringsbeweging in België op zoek is naar nieuwe uitdagingen. De Bomspotting is een traditie geworden en één van de meest frequente gespreksthema's voor radicale jongeren. Deze actie dit jaar niet organiseren zou volgens ons een vergissing zijn. Wij zijn er van overtuigd dat deze actie dit jaar een groter succes of op zijn minst een evengroot succes kan zijn.

Op de nationale stuurgroep van Internationaal Verzet werd er besloten een officiële brief te schrijven aan het Forum Voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde. Dit omdat er blijkbaar twijfel is of de acties in Kleine Brogel nog moeten doorgaan of onder welke vorm. Wij zijn er van overtuigd dat het protest tegen kernwapens een plicht is waarvan meer en meer mensen besef krijgen. Een actie als vorig jaar kan zeker herhaald worden. Het lijkt ons het meest aangewezen net als vorig jaar bussen in te leggen om een massakarakter van de actie te creëren. Wat IV vorig jaar nog niet kon wil het dit jaar wel doen: meehelpen op lokaal vlak bussen te vullen, op lokaal vlak actie voeren aan scholen en bedrijven om mee te gaan protesteren tegen kernwapens.

Wij menen wel dat het concept ‘Breng kernwapens voor de rechtbank' een illussie creëert en misplaatst vertrouwen geeft in de rechtsspraak in deze samenleving. Internationaal verzet zal geen vertrouwen hebben in rechtbanken, ook al doen die een uitspraak over kernwapens. We zijn er van overtuigd dat kernwapens niet zullen verdwijnen ook al vindt een rechtbank deze afschuwelijke wapens in strijd met de wet. Wij menen dat enkel door massale actie op het terrein van Kleine Brogel de druk zo hoog kan worden om de kernwapens weg te halen. De reden van deze brief is dan ook de hoop weer een massa-actie te hebben in Kleine Brogel dit jaar. De geruchten over een kleinschalige (maar harde) actie à la Ploegscharen dit jaar zouden volgens ons het idee geven aan jongeren dat zij met kleine individuele acties de wereld kunnen veranderen. Dit signaal momenteel geven aan de radicalisering binnen de samenleving kan tot nefast zijn.

Na Bomspotting III is duidelijk geworden dat het gevecht tegen kernwapens niet enkel een thema meer is van de vredesbeweging, maar van ook van de antiglobaliseringbeweging die thema's als oorlog, racisme, kapitalisme bundelt. Het is ook vanuit deze optiek dat we deze brief schrijven en tevens zullen publiceren.

Om dit alles samen te vatten:
- Wij denken dat massale actie tegen kernwapens dit jaar weer mogelijk is.
- Wij vragen aan de vredesorganisaties een uitnodiging te sturen aan organisaties als de onze om te discussiëren over Bomspotting IV en beslissingen te nemen over samenwerking.
- Wij willen meehelpen met de mobilisatie naar Kleine Brogel.

U een strijdbaar 2002 toewensend groeten wij u,

Koenraad Depauw,

Namens
Internationaal Verzet

ik wil ook een bombspotting IV
by klc Sunday January 13, 2002 at 09:48 PM

Ik wil ook een bombspotting IV, maar ik voel weinig voor deze recuperatie...! Ik vind niet dat jullie eisen te stellen hebben aan de organisatie of de actie in de een of andere richting te duwen. Het goede aan bomspotting was dat iedereen (ook heel wat niet-radicalen) er zich konden in vinden. Hoewel het protest voor velen inderdaad gelinkt is aan de strijd tegen de kapitalistische globalisatie etc vindt ik niet dat bombspotting per se dit etiquet moet opgekleefd krijgen, dit zal mijns inziens enkel negatief werken! De radicalen komen zo ook wel (en naar hen/ons wordt overigens toch niet geluisterd), het komt er op aan om ook de huismoeder, de bankdirecteur, de buschauffeur, de leider van de scouts, de dakwerker, de inwoner van Kleine Brogel, de kunstenaar, de doktor, de leraar, de bedrijfsleider,... aan te spreken(lett en fig) (naar hen wordt wel geluisterd) want een vredesactie hoeft bovenstaande figuren niet uit te sluiten, een anti-globalisatie actie voor een deel wel. 't gaat om een (zo massaal mogelijke) actie voor de vrede, dus is het primaire doel: de vrede; en niet de anti-globalisatie of de ledenwerving van gelijk welke partij/vereniging.

groeten van een anti-globalist én vredesactivist (de twee hoeven niet altijd samen te gaan zoals jullie suggereren, (maar het kan dus wel), of dacht je dat er op de grote vredesbetogingen in de 80s alleen maar anti-kapitalisten waren?? ik dacht het niet)

festival!!
by fbap Sunday January 13, 2002 at 09:59 PM

we zouden er overigens achteraf een festivalletje van moeten maken, dat zou goed voor de sfeer zijn en een goeie oplossing voor de mensen die zo lang vastzitten dat hun bus al weg is. Want, idd, er zal nog meer volk zijn. Verder sluit ik mij aan bij de bovenstaande reactie op IV.
Wij willen in ieder geval komen spelen (fly.to/fbap)

Bomspotting 4
by nikita23 Sunday January 13, 2002 at 10:16 PM

Liever een bomspotting 4 dan een bomspotting IV (Internationaal Verzet)

iv
by gc Sunday January 13, 2002 at 11:34 PM

Die IV staat natuurlijk voor '4' en dat als opvolger voor de enorm succesvolle Bomspotting lll.
Internationaal Verzet vond de vorige Bomspotting een enorm succes en is de mening toegedaan dat dit zo mogelijk nog sterker kan zijn als het herhaald wordt! Daarom een brief aan de organisatoren van vorig jaar. Ik vermoed dat velen het eens zijn dat we deze sterke manifestatie van de beweging tegen nucleaire wapens, zeker op een ogenblik van een onstabielere wereldsituatie, niet zomaar naar de geschiedenis mogen verwijzen! Protest blijft belangrijk. Dat is de kern van de brief van Internationaal Verzet. Wij willen er ons ten volle voor inzetten.
GC

IV
by gc Monday January 14, 2002 at 09:00 AM

Hallo,
Er staat in die brief enkel dat we een bomspotting 4 willen (de 4 staat in Romeinse cijfers zoals bij de vorige Bomspotting-acties, de connotatie met IV in letters als afkorting van Internationaal Verzet) is puur toeval en zeker niet bedoeld. Er had nog niemand bij stil gestaan voor het lanceren van bovenstaande brief. Als dat iemand voor de borst stoot veranderen we gerust de Romeinse letter in een gewone '4'. Dan kan over de kern van de zaak nagedacht worden.
Met Internationaal Verzet waren we enorm enthousiast over de vorige Bomspotting. Deze actie mag niet zomaar naar de geschiedenis verwezen worden! Vandaar onze oproep aan de organisatoren. Wij willen ons alvast ten volle inzetten. Met bovenstaande brief willen we het debat opstarten, meer niet. Ik zie bijgevolg uit naar reacties, ideeën,... Vooral van de organisatoren!
GC