arch/ive/ief (2000 - 2005)

Greenpeace UK baas adviseert voortaan milieuvervuilende multinationals
by Frank Sonck Thursday January 10, 2002 at 11:20 AM

Peter Melchett, twaalf jaar lang de topman van Greenpeace Groot-Brittannië en notoir activist tegen genetisch gemanipuleerd voedsel (GGO's), gaat voortaan als adviseur werken voor een public-relations multinational die in het verleden al de Argentijnse junta en GGO-multinational Monsanto uit een nauw parket praatte.

Greenpeace UK baas a...
melchett.jpg, image/jpeg, 209x148

Gooi het eens over een andere boeg, u kent de uitdrukking. Sommigen gaan daarbij wel heel ver. Neem nu Peter Melchett. Ooit minister voor de Labour partij, de sociaal-democraten van Blair, en tot eind vorig jaar directeur van Greenpeace Groot-Brittannië.

De man is van adel – hij werd een "lord" op de leeftijd van 25, nadat zijn vader, vroeger de grote baas van de British Steel Corporation, onverwacht overleed. Maar die achtergrond weerhield lord Melchett er niet van om zich twaalf jaar lang met hart en ziel in te zetten voor Greenpeace. In september 2000 werd hij, samen met 27 andere activisten, nog vrijgesproken in een rechtszaak naar aanleiding van een actie waarbij de activisten een veld met genetisch gemanipuleerde maïs hadden vernield in het Britse Norfolk.

Maar begin januari kondigde de man aan dat hij Greenpeace verlaat en voortaan als adviseur zal werken voor Burson-Marsteller, 's werelds grootste public-relations multinational. Pikant detail, Burson-Marsteller adviseerde eerder al Monsanto, dé nummer een multinational in de sector van de... genetisch gemanipuleerde gewassen.

Burson-Marsteller is gespecialiseerd in crisiscommunicatie. Het functioneerde al herhaaldelijk als ‘spin-doctor' voor multinationals toen die te maken kregen met milieurampen. Onder andere voor Union Carbide toen het verantwoordelijk dreigde gesteld te worden voor 15.000 doden nadat in de fabriek in het Indische Bhopal giftig gas was vrijgekomen.

Maar ook regeringen doen in tijden van nood wel eens beroep op de diensten van Burson-Marsteller. Zo vertegenwoordigde het bedrijf de Nigeriaanse regering toen die beschuldigd werd van volkerenmoord ten tijde van de oorlog in Biafra, de Argentijnse junta naar aanleiding van de verdwijning van 35.000 burgers en de Indonesische regering na de slachtpartijen in Oost-Timor. Dichter bij huis klopte ook de Britse regering in zeven haasten bij BM aan toen ze voor het eerst met de dollekoeienziekte werd geconfronteerd.

Met haar dochteronderneming BKSH wil Burson-Marsteller naar eigen zeggen haar cliënten de mogelijkheid bieden om "Amerikaanse, pan-Europese en transatlantische campagnes op te zetten". In de afgelopen jaren werkte het concern vooral voor de grote tabakfabrikanten en hielp het de Europese biotechnologische multinationals aan tegenargumenten voor de campagne van Greenpeace tegen genetisch gemanipuleerd voedsel.

Lord Melchett zal in de toekomst dit soort bedrijven dus adviseren over hoe ze met controversiële kwesties, waaronder milieuprotest, moeten omgaan. Hoewel er aan de basis behoorlijk wat protest is gekomen, blijft de top van Greenpeace Groot-Brittannië pal achter haar vroegere baas staan. In een intern document verklaarde Greenpeace dat de nieuwe carrière van Melchett zijn overtuiging hoegenaamd niet compromitteert want "Peter zal de bedrijven adviseren in de zin van ‘pak het organisch aan, maak de juiste keuze', eerder dan slechte bedrijven te helpen om uit de buurt van Greenpeace en Vrienden van Aarde te blijven." (1)

Melchett is niet de eerste topfiguur die overstapt van het ecologische kamp naar dat van de ‘vijand'. Zo ging ook Tom Burke, eerst directeur van Vrienden van Aarde, later werken voor het mijnconcern Rio Tinto.

Noten

1. BBC, 8 januari 2002.
.

Tis al goe
by Green Piece Thursday January 10, 2002 at 07:29 PM

Laat mij effe 1 zaak verduidelijke:

ook binnen deze organisatie zijn er mensen die deze praktijken serieus afkeuren, ik ben daar 1 van!!!

verduidelijking?
by erwin Friday January 11, 2002 at 01:27 PM

Green piece> Er wordt in het artikel toch duidelijk gezegd ("Hoewel er aan de basis behoorlijk wat protest is gekomen") dat er ook binnen Greenpeace heel wat mensen het er niet altijd mee eens zijn, dus wat moet er nog verduidelijkt?