arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dictaturale politierepressie in Barcelona: Lees de juridische aanklacht (NL)
by Birgit Thursday January 10, 2002 at 12:37 AM
birgithaepers@hotmail.com

Geplande politierepressie van de manifestatie tegen de Wereldbank, juni 2001, Barcelona; worden gezaghebbers langs juridische weg van hun troon gestoten? Lees nu de Nederlandse vertaling van de aanklacht.

Dictatoriale politierepressie in Barcelona


De aanklacht

Door de Hoogste Rechtbank aanvaard*: juridische aanklacht tegen gezaghebbers, vanwege de brutale politie-repressie op de betoging tegen de Wereldbank op 24 juni 2001 in Barcelona. Een repressie die duidelijk ongegrond was, er was immers geen Rode Zone om te doorbroken te worden, er was wel een sterk inhoudelijke campagne, tegen de Wereldbank, een goeie sfeer en veel journalisten. De Wereldbank had in juni een vergadering gepland, maar wijzigde haar plannen uit angst voor al te veel confrontatie met de kritiek op haar politiek en bestaan. Daardoor werd al vóór de betoging één doel bereikt, de strijd die nog restte was minder avontuurlijk, maar puur inhoudelijk: een boodschap overbrengen, een andere visie op de Wereldbank uitdragen. Ze slaagde daar in door veel volk op de been te brengen en een tegenconferentie op poten te zetten. Maar misschien moest een minder spectaculaire, maar inhoudelijk sterkere manifestatie pas écht vermeden worden, net als de politieke afgang: de regering had geweld voorspeld, dus moest dat geweld er komen. De pers zou toch geen onderscheid maken tussen een vuistslag van de staat en die van de straat. De pers zou namelijk geen kans maken op een mooie foto die op het eerste wijst. Want met gebroken vingers kan men nog moeilijk foto's maken. Daar zorgt Valdecasas wel voor, die opdracht geeft een bloederig scenario te schrijven. Maar overleeft ze zelf een juridisch gevecht?

Dat in juni vorig jaar 50.000 mensen in Barcelona op straat kwamen mag (in 2002) geen wereldnieuws (meer) heten. Aan de betoging op 24 juni hangt echter een interessant-trieste historie vast, die gelukkig nog een staartje kreeg. De Wereldbank was er niet, Valdecasas was er wel, de afgevaardigde van de regering in Catalonië en bevoegd over de Nationale Politie, met familiewortels in de Franco- fascistische traditie. Er was geen 'rode zone en er waren geen 'heilige diplomaten' om te beschermen tegen de dwaze barbaren van burgers. En toch moest en zou er geweld zijn, want zo had mevr. Valdecasas het voorspeld, en zo zij het. Wil is Wet ?

Niet dat het de eerste keer is dat de Spaanse Politie zich op straat vergrijpt aan dictaturaal machtmisbruik: provocatie, ongegronde gewelddadigheden, illegale arrestaties, verhindering van het werk van de pers,..ja, bij ontruimingen van kraakpanden, kleine betogingen over weinig populaire onderwerpen. Maar sinds de dood van Franco niet eerder op zo'n grote schaal, zó georganiseerd en bij een beweging met zo'n brede maatschappelijke basis had als de anti-globalistische. De Spaanse Politie is trouwens sinds Franco nooit hervormd geweest en daarvan is Valdecasas de gelukkige: aan de top vind je nog altijd dezelfde (familie-)namen terug.

De politie repressie, die op het einde van de betoging losbarstte was groots, brutaal en door het contrast met het rustige karakter van de manifestatie zo overduidelijk anti-democratisch en ongrondwettelijk, de situatie zo zwart-wit, dat zelfs de pers de waarheid commercieel de moeite vond. Heel gedetailleerd is dat echter niet geweest. Je kon wel verhalen van betogers horen die je maag deden omdraaien, maar massa's inwoners hadden slechts een notie van de gebeurde feiten en die was vlug verdraaid of vergeten.

Heel gedetailleerde informatie werd wel door het Legalteam verzameld, een vrij kleine groep mensen met een aktivistencultuur, die zowat alle ervaringen van slachtoffers/getuigen van politiegeweld hebben vastgelegd, en in samenwerking met Indymedia, die a.d.h.v. foto- en videobeelden agenten trachtten te identificeren, en een stel goede advokaten een reconstructie van de feiten heeft gemaakt. Het is tot een juridisch zwaar onderbouwde aanklacht gekomen van 72 organisaties, die op de betoging aanwezig waren met Valdecasas e.a. als de beklaagden.

De Schijndemocratie is de laatste jaren in Europa nog maar weinig zó door de mand gevallen, dat Juan Met de Pet voor de Tevee er notie van kreeg. Door de afwezigheid van de Wereldbank-sterren was het contrast in actie-politiereactie hallucinant absurd en bovendien inter-/nationaal onbekend.

Ik vond het de moeite, deze dissonantie te helpen doen verdwijnen, en heb de aanklacht van het Catalaans naar het Nederlands vertaald.

Ondertussen is de aanklacht weer actueel geworden. Op 9 november werd ze aanvaard door de 'Tribunal Superior de Justícia de Catalunya'. Op 14 november wordt Emilio Blanco ondervraagd, één van de beklaagden als hoofd van de oproerpolitie. De andere beklaagde van de Nationale Politie, hoofd-commissaris Ángel Arregui, lijkt eraan te ontsnappen, door een typfout in de aanklacht. Verder werd uit officiële bron vernomen dat de politie de video, gefilmd vanuit de helikopter zou aandragen als bewijsmateriaal van het feit dat enkele manifestanten kapitalistische instellingen beschadigden en weer in de betoging oplosten. Op 20 november raakt bekend dat Miguel Roca, de derde best betaalde advokaat van Barcelona, Valdecasas zijn diensten heeft aangeboden. Daarmee lijkt het waarschijnlijk dat ook Valdecasas door de rechtbank beklaagd wordt. Het kan zijn dat recent meer nieuws bekend is*.

U kan u verwachten aan 24 bladzijden. Het is goed leesbaar en niet droog, integendeel. Verder lijkt het me ook interessant de juridische redenering van de aanklacht te volgen, of hoe je allerminst radicaal hoeft te zijn om de politie als contrademocratisch te bestempelen. Je kan je daarvoor soms gewoon op de feiten en de Grondwet beroepen, het hoeft niet altijd Bakoenin te zijn. Als je maar beschikt over voldoende informatie:

De aanklacht (De volledige tekst in .rtf)


*Anticlimax: de zaak is ondertussen ook blijkbaar geseponeerd. Er wordt gewerkt aan een vertaling van het artikel van EuropaPress, die inzage kregen in het besluit. Lees (ES): Archivada la querella contra la Valdecasas

Oude links: (De website die in juni werd opgemaakt om informatie over de Campagne tegen de WB te verstrekken, heet www.rosadefoc.org en is in Engels beschikbaar. Het email-adres van het LegalTeam is als volgt : legalbcn2001@navegalia.com)

tof !
by Mara Thursday January 10, 2002 at 12:29 PM

Bedankt voor het knappe en nuttige werk, Birgit.
Dit document kan de lijst van de juridisch rapporten uit Seattle en Praag vervoegen.
Hopelijk volgen er nog meer rapporten(heeft iemand er weet van of het Legal Team van het Genua Social Forum iets gepubliceerd heeft?,)
Het verhaal van de video-vervalsing van de schiet-gebeurtenissen uit Gotehborg moeten ook verder worden uitgespit.

aanklacht=gearchiveerd
by birgit Monday January 14, 2002 at 05:56 PM
birgithaepers@hotmail.com

De aanklacht is gearchiveerd, en EuropaPress las het vonnis. WIl u weten waarop de rechter zich beroept om de repressie 'verantwoord' te noemen? Lees dan de vertaling van de tekst van EuropaPress, recent gepubliceerd als artikel 15777. (vervang de nummer van dit artikel in het commando-venstertje in 15777)

Geseponeerd
by De taalcorrector Monday January 14, 2002 at 06:35 PM

Knap werk Birgit, maar voor alle duidelijkheid: in het Nederlands wordt dat dan 'de aandacht is geseponeerd', d.w.z. de aangeklaagde partij zal niet worden vervolgd door het Openbaar ministerie.