arch/ive/ief (2000 - 2005)

(Argentinië) Beelden die niemand uit ons geheugen mag wissen
by indymedia argentina///pUnGaS Monday January 07, 2002 at 10:30 PM

"Ik weet weet het niet, het was alsof er een schakelaar klikte in mijn hoofd, nooit had ik gedacht dat we tot iets dergelijks in staat waren"

(Argentinië) Beelden...
lospibes3nfwo6w.jpg, image/jpeg, 640x512

"Ik weet weet het niet, het was alsof er een schakelaar klikte in mijn hoofd, nooit had ik gedacht dat we tot iets dergelijks in staat waren"

19 en 20 december, dagen die de media, politici en ideologen willen wissen uit ons collectief geheugen.
Duizenden mensen kwamen op straat en brachten hun leven in gevaar. Nu moeten we de strijd verder zetten en daarom is het nodig dat we de vlam brandende houden.
Wij fotografen, videasten, journalisten of eenvoudige deelnemers aan die dagen van actie en strijd, aan ons is het om onze versie van de feiten te vertellen.?

We waren met velen, samen in de straten, we zetten ons leven op het spel om het historische moment dat we beleefden onsterfelijk te maken.
Vandaag moeten we ons verenigen, tonen en vertellen wat we beleven en het aan de gehele wereld laten weten. We nodigen je uit om al het materiaal dat we te verzamelen en het verspreiden. Verspreid de informatie via het internet zodat duizenden mensen kunnen meekijken, voelen en beleven wat er werkelijk is gebeurt.

We nodigen je ook om waakzaam te zijn, elke stap die we zetten, elk initiatief dat we nemen wordt systematisch verdraait en belogen door de massa media. Zo bestaan er tientallen krottenwijken waar de mensen zich trachten te organiseren. Er zijn duizenden fabrioeken en ateliers die de zin van hun werk willen herdifiniëren. We hebben nood aan onze eigen stem, onze eigen beelden opdat dit alles niet voor niets zou geweest zijn. Indymedia, zonder filter noch rechter vraagt om zich te laten gebruiken, opdat iedereen die op straat was met een camera een bandopnemer of balpen zijn verhaal zou vertellen.
Opdat Argentië en de wereld zoudern weten en niet vergeten wat er die dagen echt is gebeurt.

I WILL NOT FORGET
by Jeroen Wednesday January 09, 2002 at 01:59 AM

de eerste keer dat ik de beelden zag dacht ik: Wauw revolutie!!!!!!
Sindsdien zijn die beelden niet meer verdwenen en koester ik de ijdele hoop dat zoiets ook bij ons mogelijk is.

WAUW???
by DN Thursday January 10, 2002 at 09:26 AM

Beste Jeroen,

mag ik je er misschien op wijzen dat er voor de plaatselijke bevolking weinig "wauw" aan het ganse gebeuren is. Doe me een plezier en hou je romantisch gezwets over "de" revolutie voor jezelf. Misschien heb jij daar een ander gevoel over, maar erg romantisch is het niet om slachtoffer te zijn van deze situatie. Of ben jij één van die hen die vinden dat het goed is dat het volk eerst miserie heeft, de kans op revoluties is dan immers groter. Ik ken jou persoonlijke situatie niet, maar mij lijkt dit gemakkelijke retoriek van een verwende westerling.

is jeroen een verwent nest?
by victor Thursday January 10, 2002 at 02:43 PM

Lijkt mij toch niet direct door zijn kort zinnetje?

Ook ik wil die beelden koesteren
by han Thursday January 10, 2002 at 03:15 PM

Jawel die beelden raakten me.

Mensen die in verzet komen, die zich neerleggen bij hun situatie, .... Dat werkt bervijdend en inspirerend.

En het werkt zeker ook inspirerend voor ons hier in België.

Ik bergijp de commentaar van DN ook niet, alsof je niet zou kunnen leren van de mensen uit de derde wereld.

I WILL NOT FORGET.

Het economisch systeem. As it is!
by Joris Happaerts Thursday January 10, 2002 at 04:42 PM
HAPPYJO@PI.BE 015 31 35 60

1/12/01:
I. HHES: HET HUIDIG ECONOMISCH SYSTEEM

A. Hoe het is:
Karel D'Haeyere beschreef, in zijn 'Dialoog Voor De Toekomst', in 1984, reeds hoe ons huidig economisch systeem 'werkt' .
Momenteel klinken er zoveel alarmkreten op, uit de ganse wereld, dat het makkelijk om zien is hoe dit systeem de wereldeconomie uit zijn evenwicht haalt.
Michael Parenti verklaart, in een interview met Indymedia dat het kapitalistisch systeem niet enkel Europa tot een 'derde wereldland' wil maken, maar zelfs ook de VS .
Als we het grondprincipe van dit systeem doorlichten blijken bovenstaande gevolgen logisch. Het systeem is namelijk zo geconstrueerd dat er onevenwicht moet bestaan om van 'winst' te kunnen spreken. Er zit steeds een piramidestructuur in de handelsrelaties tussen de onderlinge partners.
1. Het winstprincipe:
Het toevoegen van een waarde, aan een goed of een dienst is een kunstgreep, want de intrinsieke waarde van een voorwerp verandert niet door deze handeling.
De objectieve waarde van een goed kan enkel veranderen als het ding een verandering (in de breedste zin van het woord) ondergaat. Verhandelen (veranderen van eigenaar) kan geen meerwaarde impliceren.
Momenteel zijn de spelregels zo opgesteld dat wanneer twee handelaars wederzijds iets verkopen voor éénzelfde bedrag (gelijke omzet), met dezelfde winstmarge, zij allebei noteren dat ze W € winst hebben gemaakt, door hun transacties. Maar waar zit die winst?
Zij hebben gewoon geruild. Zij hebben beide voor A € aangekocht en voor A+W € verkocht. Die 'winst' zit enkel in hun hoofd en in hun boeken.
Zolang men evenwichtig blijft handelen, gelijke omzet en gelijke winst, kan er van winst geen sprake zijn!
Maar nu komt de kat op de koord: Zodra een van bovenstaande handelaars meer gaat omzetten of een hoger winst gaat incalculeren gaat hij t.o.z. van zijn evenknie meer verdient hebben. Hoeveel? Het verschil tussen zijn in- en verkoopprijs? Neen, het verschil tussen hun beide 'zogenaamde winsten'.
Nu begint de race om meer te verkopen dan de anderen en/of aan hogere winstmarges of aan te kopen aan lagere prijzen, om elkaar de loef af te steken.
Tussen deze twee is er dan één aan de winnende hand en de andere is de 'looser'.
Men kan zich voorstellen dat ditzelfde scenario zich kan afspelen tussen x handelaars of tussen álle handelaars. Steeds zijn er 'winners' en 'loosers'. De winnaars gaan zich, met het buitgemaakte kapitaal, sterker maken, groeperen, nationaliseren, globaliseren. De 'loosers' vallen uit de boot. Als zij in deze negatieve spiraal blijven gaan ze failliet.
Slecht één (of één groep) is aan de winnende hand, al de overigen zijn ondergeschikt. Vandaar deze piramidevorm.
Aldus zijn er armen, rijken, klassen, standen, kapitaalkrachtige en 'derde wereldlanden'.


2. Manipulaties:
Aanvankelijk lijkt dit spelletje aanlokkelijk en doen er allemaal aan mee.
Maar aldra blijkt het niet zo eenvoudig haalbaar te zijn en gaat men zoeken hoe er een mouw kan aangepast worden.
Men kan zoeken om iets aan lagere prijs aan te kopen, (misschien iets mindere kwaliteit) en we draaien weer positief. Of men zoekt een nieuw, gewild product. Dat gaat ook weer goed. Of de winstmarge zo klein houden dat iedereen bij u wil kopen. Lukt ook! En uit voorraad leveren en vlugger of een betere dienst na verkoop. Ja, dat is nog aanvaardbaar, maar de verleiding is toch zo groot om dingen te gaan produceren en op de markt gooien die:
· Niet lang meegaan: wegwerpmaatschappij.
· Onvruchtbaar zijn: b.v. hybride planten die zaden geven zonder kiemkracht.
· Vervaardigd zijn met grondstoffen, die weggehaald zijn bij bedrogen buitenlanders.
· De verbruiker niet echt nodig heeft: behoeften scheppen : b.v., olievoorraden, wapens, boterbergen, melkplassen

3. Kunstgrepen:

Omdat dit systeem steeds vast dreigt te lopen moet met allerlei ingrepen plegen.
1. Niemand kan een zaak starten zonder kapitaal. Indien niet geërfd (of gekregen) moet het ergens geleend (of gestolen) worden.
Hoewel geld louter 'een tegoedbon' is, moet men toch intrest betalen op een lening. Intrest die notabene moet betaald worden uit fictieve winsten.
Veel directeurs van centrale banken, ministers van financiën en andere prominente figuren menen dat ze de financiële toestand kunnen verbeteren door aan de renten te sleutelen. Daardoor doen ze de balans schommelen tussen inflatie en deflatie : De geldwaarde; de koopkracht; de productie en de werkgelegenheid alles balanceert. Niemand kent een definitieve oplossing men verknoeit het één met het andere.


2. Arbeid:

De waarde van een goed kan men verhogen door arbeid. Men kan b.v. een grondstof verwerken tot een ander product om het aldus een meerwaarde te geven. De arbeider is wel een beloning waard. Hij krijgt daarom een loon, salaris of gage. Dit loon, dat meestal in geld gegeven wordt, moet men uit de 'zogenaamde winst' betalen. Dit vermindert de netto winst en ze was al fictief!
Daarom gaat men op zoek naar goedkope arbeid. In 'eerste, tweede, derde of vierde wereldlanden'. Zolang deze arbeiders aan lagere lonen willen werken, dan die van de concurrentie is dit een pluspunt om het systeem te kunnen voortzetten.
Het ideaal voor deze troef is: slavenarbeid.
Er is al veel geprotesteerd, gelobbyd en gestreden tegen het werken onder slechte voorwaarden, maar het bleef bij symptoombestrijding . Is deze wantoestand niet ingebakken in het systeem?

3. Reclame:
Om nieuwe markten open te breken en klanten te binden (lijmen) gaat men reclame voeren4. Men is er op beducht om een sterk, positief imago te verkrijgen.
Dus maar indoctrineren, brainwashen en blijven herhalen, tot wij er allen zot van zijn.


4. Transporten:
Aangezien iedere fabrikant een zogroot mogelijke omzet wil maken zal men ook zoveel mogelijk fabriceren van elk artikel. Massafabricatie brengt met zich mee, dat wat men niet kwijt kan op de plaatselijke handelsmarkt elders zal moeten gesleten worden. Dus transporteren maar. En het moet nog wat snel gaan ook, want men heeft dus intresten te betalen op geleende kapitalen. En rustende kapitalen brengen geen zaad in 't bakje, dus snelwegen; grote multitonners; containers; reuze tankers; enz.
Zo bakt men in ganse geïndustialiseerde wereld koekjes, met dezelfde basiselemen-ten: meel, melk, suiker en eieren en elk bedrijf sleurt zijn merkproduct over de halve wereldbol, hoewel b.v. de Belgische en de Deense nauwelijks van smaak verschillen.
Het blijft niet bij koekjes, maar hetzelfde gebeurt met schapen, auto's, hout en noem maar op.

Om de goederen tijdens het transport te beschermen gaat men ze verpakken, blokkeren, inwikkelen enz., maar blijven wij met al deze verpakkingsmaterialen?
Vermalen, verbranden, storten. Vandaar die bergen afval, die steeds maar groter worden; de pollutie van bodem en lucht.

5. Kwaliteit:
Om eetwaren lager te kunnen bewaren (noodzakelijk bij massaproductie) voor het transport en stokkering, zal men er dikwijls bewaarmiddelen aan toevoegen, die de kwaliteit verminderen. Of erger nog: ze bestralen.
Om ze beter te doen verkopen bij het 'klantenvee' zal men dikwijls het uiterlijk gaan opsmukken met glans- en kleurmiddelen.
En wat de verbruiker helemaal bedriegt zijn smaakmiddelen.
Om de productie op te drijven gaat men allerlei kunstmatige middelen gebruiken als:
· Kunstmeststoffen.
· Genetische manipulatie.
· Pesticiden.
· Herbiciden.

Omdat tijd geld is, in dit systeem, moet men alle middelen benutten om de arbeidstijd zo kort mogelijk te maken. Wij mensen, die in dit systeem geloven, voelen zich dikwijls verplicht om tegen hun zin te werken. Het niet van harte werken heeft een kleinere inzet voor gevolg, wat resulteert in minder goede afwerking. Men creëert een filosofie van: 'het moet niet goed zijn als het maar verkoopt!'.

De kwantiteit stijgt te nadelen van de kwaliteit. Dat moest men toch hebben, niet? Meer verkopen om toch meer winst te kunnen boeken!


Werken met hart en ziel enthousiasme

6. Het Milieu:

Niet alleen de afvalberg verstoort ons milieu, maar ook:
· De massaproductie en de productieovermaat: denk maar aan het serre-effect door de CO2 -uitstoot ; de zwavel- en NOX -emissies en de mono-vynilchoride (die kankerverwerkend is), die vrijkomt bij de fabricage en verbranding van PVC.
·

Het milieu wordt nauwelijks of niet ingecalculeerd, in de fabricageprijs!


7. Techniek:

Techniek is ook een van die facetten van ons handelssysteem die zich tamelijk gewillig heeft geschikt aan de eisen van het economisch systeem. Daardoor hebben wij een vertraging opgelopen in onze materiële ontwikkeling.
Zo worden goede ideeën, patenten, plannen enz. opgekocht en opgeborgen in de onderste la, die anders het economisch landschap totaal zouden kunnen veranderen.
Denk maar aan:
· De zonneauto, die het exploiteren van oliewinning, transport, destillatie, cracking, en verhandeling zou ongedaan maken.
· Het verwarmen van gebouwen d.m.v. alternatieve bronnen: als zonne-,
wind-, water- en aardwarmte-energie.
· Nieuwe uitvindingen of verbeteringen aan bestaande technische verwezenlijkingen, die 'uit economische reden' niet op de markt mogen. Of eerst dan mogen verschijnen, als de markt van een vorig product, verzadigd is. Intussen hebben wij van onze gezamenlijke vindingen niet kunnen genieten: Denk aan verbeterde TV's, audiosystemen, telefoons, windmolens, koel- en watermachines voor het woestijngebied: zoals deze van Dhr. De Jaegere, uitvinder uit Gent.

8. Welvaart:

Tijdens een uitzending van 'Groot Gelijk' van Radio 1, op 16/12/01hoorde ik Dirk Barrez zeggen dat 'economie veel welvaart creëert, maar aan banden moet gelegd worden'.
Het is de economie niet die creëert, maar wel de actieve mensen, niettegenstaande de afremmende factoren van het systeem. Ergens zet het systeem de mensen wel aan tot activiteiten, maar het houdt geen rekening met hun persoonlijke wensen, gevoelens en liefhebberijen. Men kan hier over een meester-slaafrelatie spreken. Slaven zijn ook actief!
Hier kan bezwaarlijk van 'veel welvaart' gesproken worden.
Hoe wél de mensheid er kán bij varen behandel ik in het hoofdstuk: 'Het Nieuw Economisch Systeem'.
Het aan banden leggen van Barrez illustreert hier de algemene trend bij het merendeel van de mensen:
Er wordt alleen gedacht aan correcties van het systeem.
En aangezien dit een averechtwerkend regelsysteem is zijn alle correcties nutteloos om het te verbeteren.
Het systeem is in zijn grondbeginselen fout!
'Daardoor bezitten wij (de geïndustialiseerde landen) 80% van aardse goederen!': zoals Dhr. Frison onlangs nog zei op het forum van Groot Gelijk en de knappe presentatrice Annemie Peeters voegde er aan toe:

-'Economie bepaalt alles.'

B. Wat en hoe er aan veranderen?
- Wat werkt wel?

4/12/01:
HOS: Het Overgangssysteem
A. Trap 1:
.Gezien wij van het niet werkend ES naar een evenwichtig, sociaal en 'ecologisch verantwoord systeem' zullen kunnen overstappen, moet men een aanvaardbaar, (tijdelijk werkend) en richtinggevend systeem ontwerpen dat met niet al te veel excessen kan leiden tot een evenwichtig systeem.
-b.v.: een giraal betalingssysteem, voor bewezen diensten. Handel zonder waarden toe te voegen.
.Geldhandel moet onmogelijk zijn.
.Geen renten, noch winsten. Banken kunnen nu de girale verrichtingen ter harte nemen, waarvoor zij wel betaald worden, zoals elk dienstbetoon.
- Wel de arbeid om te verzamelen, te plukken,te oogsten, te verpakken, bewaren en transporteren enz., ook eventueel bewerken en verwerken.
- Verder alle diensten. Dus ook raadgevingen, ontwerpen, engineering, plannen, geschriften

Alle diensten worden vergoed en via PC's, laptops, WAP's en gesofisticeerde GSM's doorgeseind, via een centraal netwerk, naar plaatselijke en internationale banken.

-Alle bezittingen, uit het oude systeem, blijven behouden. Kapitalen worden omgezet in 'te goeden' (alsof het prestaties betreft) op ieders rekening en materiële bezittingen laat men aan de oorspronkelijke bezitters.

- Uitleningen: worden betaald alsof het een dienst betreft
- Aan wie behoren de grondstoffen? Aan de vroegere bezitters en de nieuwe vinders.


HNES: Het Nieuw Economisch Systeem:


- Geldhandel moet onmogelijk zijn. Dus zuivere dienstenruil.
- Geen renten, noch winsten.
- Banken nemen de girale verrichtingen ter harte, waarvoor zij wel betaald worden, zoals elk dienstbetoon.
- Wat niet betaald wordt zijn: grondstoffen, natuurproducten: gewassen, dieren, vruchten, sappen enz.,
- Wel: de arbeid om te verzamelen, te plukken,te oogsten, te verpakken, bewaren en transporteren enz., ook eventueel bewerken en verwerken.
- Verder alle diensten. Dus ook: raadgevingen, ontwerpen, engineering, plannen, geschriften

- Grondstoffen zal men enkel nemen als er iets nuttigs, zinnigs (voor eigen behoeften of die van iemand anders) mee gedaan kan worden

Ons Jutopia:

Het uiteindelijke systeem zal ons leiden tot handelen vanuit het hart. Handelen uit liefde voor de 'handeling zelf'.
Wij zullen enkel dat doen wat we graag doen en verheugd zijn om er anderen van mee te laten genieten.
Dat zal onze vreugdevolle beloning zijn. Wij zullen evenwichtig handelen en geen verhoudingen trachten uit hun evenwicht te halen.


Het economisch systeem en Argentië
by Joris Happaerts Thursday January 10, 2002 at 06:06 PM
HAPPYJO@PI.BE

Het klinkt cynisch, maar wat er zich nu afspeelt in Argentinië, is een schoolvoorbeeld van de natuurlijke excessen van dit wangedrocht.
Kijk, in bijlage zend ik je het eerste deel van een nog niet verzonden mailing.
Ik schets hier hoe dit systeem 'werkt?'.

erg
by erg Saturday January 19, 2002 at 01:09 PM
communist13@hotmail.com

erg gewoon echt erg.Waarom worden mensen bijna de dood ingejaagd voor opkomen van mening.
Het gaat grondig verkeerd.

debat rond Argentinië
by Jan Vlegels Saturday January 26, 2002 at 05:45 PM
jan_vlegels@hotmail.com

Voor iedereen die geïnteresseerd is: woensdag 20 februari wordt er in Den Eglantier, jeugdhuis van Sint-Niklaas, een debat georganiseerd over de situatie in Argentië. Als sprekers komt er iemand van Internationaal Verzet en waarschijnlijk iemand van een ngo. Als iemand zich geroepen voelt...of als iemand wilt komen mee debatteren...mail gerust, direct antwoord.