arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitpers : januari 2002
by Uitpers (posted by han) Monday January 07, 2002 at 04:30 PM

Hoe zou het met Arafat gaan ? - Europees voorzitterschap: veel geblaat, veel communicatie, matig resultaat - Grieks- en Turks-Cyprioten praten weer - Afghanistan : de oorlog duurt voort - Embargo tegen Irak gaat twaalfde jaar in - Is Kasjmir een kernoorlog waard ? - Het socialisme moet herrijzen - en veel meer

Uitpers

 

N I E U W S :
[ updated: 6 januari 2002 ]

Arafat vraagt Palestijnen einde van geweld. (foto: Al Jazeera)



Hoe zou het met Arafat gaan ?

Volgens Israëls premier Sharon moet Arafat, ten minste politiek, weg. Daarom probeert hij hem volledig te isoleren - wat hem internationaal aardig lukt terwijl Arafat zijn interne machtsbasis tot 25% zag verschrompelen. Sharons alternatief voor de PLO-leider? Akkoorden met plaatselijke "krijgsheren" die, zoals Gibril Rajub, de Fatah-verantwoordelijke voor interne veiligheid op de Westelijke Jordaanoever, bereid zijn de rol van politieman van Israël te spelen.

(meer...)



Europees voorzitterschap: veel geblaat, veel communicatie, matig resultaat
Het Belgisch voorzitterschap zit er op. Zelf geven de Belgen zich een onderscheiding, maar dat past binnen de communicatiestrategie van Verhofstadt en co waar het voor 80 procent over de successen gaat terwijl de negatieve kanten worden verdoezeld. Er is een Verklaring van Laken over de toekomst van de EU, maar de indrukwekkende lijst vragen moeten nog beantwoord worden. Sociaal Europa is een paar richtlijnen rijker, maar is wellicht niet meer dan een sociaal sausje om de privatiseringspolitiek te doen slikken. En de 'defensiepolitiek' is in werkelijkheid een selectieve interventiepolitiek met weinig tanden. Israël mag zich vooralsnog veel meer veroorloven dan Irak, Joegoslavië of Afghanistan, alle retoriek ten spijt.

(meer...)


V E R D E R :


Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:

  • Grieks- en Turks-Cyprioten praten weer
    Voor het eerst in vier jaar praten president Glafkos Klerides en de Turks-Cyprische leider Rauf Denktash weer met mekaar. Halfweg deze maand beginnen ze onderhandelingen ten gronde. Die ommekeer heeft te maken met de nakende toetreding van de republiek Cyprus, die de kandidatuur van Turkije - dat ook nog op andere punten, zoals mensenrechten en de Koerden last heeft met Europa - voor EU-lidmaatschap zou kunnen compliceren.
  • Afghanistan : de oorlog duurt voort
    De Taliban zijn gewipt in Afghanistan, maar mollah Omar en Osama bin Laden zijn spoorloos. De strijd duurt dus voort en Afghanistan dreigt daardoor te hervallen in chaos. Bovendien dreigt er oorlog tegen andere landen: Somalië, Irak… en kan de "oorlog tegen het terrorisme" leiden tot uitbarstingen tussen India en Pakistan en in het Midden Oosten. Ook de burgerlijke vrijheden worden het slachtoffer van die "oorlog".
  • Embargo tegen Irak gaat twaalfde jaar in
    Het embargo tegen Irak zal zijn 12de jaar ingaan in 2002! Op 17 januari 2002 zal het 11 jaar geleden zijn dat de Golfoorlog in al zijn hevigheid losbarste. Doelbewust werden toen die doelen gebombardeerd die van levensbelang waren voor de overleving van de Iraakse bevolking, met als achterliggende idee het embargo als sluitstuk te kunnen laten fungeren om Irak klein te krijgen. Met een duivelse voorbedachtheid werd getracht middels de bombardementen het moreel van de Iraakse bevolking te breken!
  • Is Kasjmir een kernoorlog waard ?
    Voor India vormde 11 september een buitenkans om Pakistan een zware klap toe te brengen. Nu werd immers voor de rest van de wereld duidelijk dat Pakistan al jarenlang vol opleidingsscholen en kampen voor terroristen staat en dat daar ook terroristen worden opgeleid voor de heilige oorlog tegen India in Kasjmir. India wou dat de Amerikanen erkenden dat het in Kasjmir met hetzelfde soort terroristen te maken heeft die in New York en Washington toesloegen.
  • Het socialisme moet herrijzen
    Sedert de val van het socialisme en de Sovjet-Unie viert het Amerikaanse imperialisme hoogtij. Amerikaanse soldaten zitten al tot aan de Chinese grens. De democratie wordt uitgehold door internationale organisaties en ondernemingen allerhande. De inkomensongelijkheid neemt toe. Vandaar dit pleidooi voor een heropstanding van het naar de vuilbak van de geschiedenis verwezen socialisme.
  • EU elastisch met uiterst-rechts en compagnie
    De deelname van de uiterst-rechtse FPÖ van Jörg Haider aan de Oostenrijkse regering, zorgde bijna twee jaar geleden voor veel ophef. Regeringsleiders van de Europese Unie (EU) voelden zich erg ongemakkelijk in het gezelschap van die extreem-rechtse ministers. Na enig vertoon van gêne leek dat ongemak verdwenen. Oostenrijk zou een tijdelijke uitzondering blijven waarmee een tijdje viel te leven. Maar in 2001 kwamen uiterst-rechtse ministers in een regering van een grote lidstaat, Italië. En nu komt daar bovenop ook nog een Deense regering die de steun nodig heeft - en krijgt - van een uiterst-rechtse anti-vreemdelingenpartij.
  • Europa stuurt aan op burgeroorlog in Palestina
    In plaats dat Europa Israël zou dwingen om eindelijk de VN-resoluties uit te voeren verhoogt nog maar eens de druk verhoogd op het Palestijnse volk door te eisen dat het de intifada stopzet en stopt met aanslagen tegen Israëli's. In ruil daarvoor zou Sharon dan geen extra-juridische executies (gerichte moordaanslagen)meer mogen uitvoeren en moet het Israëlische leger uit de "Palestijnse gebieden" (ter verduidelijking uit zone A - enkel de Palestijnse steden - welke Israël, volgens de Oslo-akkoorden, nooit meer mocht bezetten). Dit EU standpunt is geen bemiddeling voor vrede, maar is aansturen op een burgeroorlog onder de Palestijnen.
  • Globalisering, een historisch proces (10)
    Eén van de meest in het oog springende kenmerken van de huidige globalisering is de explosieve groei van het financieringskapitaal en de omvang van de financiële transacties. Er is een casino-economie ontstaan die nu gekelderd is door de crisis. En het kapitalisme heeft in zijn bestaan laten zien in tijden van crises naar een snelle en gevaarlijke oplossing te zoeken: oorlog. In dit licht is hetgeen zich nu afspeelt rond de zgn. strijd tegen het terrorisme heel goed verklaarbaar.


    S P E C I A L :


    Lumumba in het Belgisch parlement:
    Brussel kijkt in een besmeurde spiegel

    Medio januari 2002 buigt de Kamer van Volksvertegenwoordigers zich over het verslag van haar onderzoekscommissie over de moord op Patrice Lumumba. Het is de tweede keer dat de geest van Patrice Lumumba bezit neemt van het Belgisch parlement. Dat was ook al zo in 1960 en 1961, toen ministers en andere politieke kopstukken er van op het spreekgestoelte de propagandaoorlog tegen de Congolese regering voerden. Zal het parlementsdebat eindelijk recht doen aan de vermoorde premier en het volle licht werpen op die scharnierperiode waarin op het puin van het kolonialisme een neokoloniaal bewind werd opgetroken? Een kritische lezing van het verslag van de onderzoekscommissie toont aan dat vele politieke hinderpalen een analyse tot op het bot nog steeds in de weg staan. (meer...)


    B O E K E N :


    Selecteer de artikels die u wilt lezen door op de titel te klikken:

  • Kolonialisme is de belangrijkste fout van de staat Israël
  • De hedendaagse relevantie van een marxistische analyse
  • Een binationale uitdaging voor Israëli's en Palestijnen


    S I G N A L E M E N T :


    In deze rubriek worden manifestaties aangekondigd, interessante websites meegedeeld, organisaties voorgesteld ... (meer...)

     


    D I S C U S S I E :


    In onze discussierubriek ruimen we plaats voor uw meningen, uw reacties op de politieke actualiteit. Deze maand een open brief van "ATTAC" aan Verhofstadt & Cie. (meer...)

     


  • O P M E R K I N G :

    Overname van berichten in ons webzine is mogelijk
    mits toestemming van de redactie (redactie@uitpers.be).

    Copyright © 2002 by Uitpers - Info: webmaster@uitpers.be   

    Prima
    by jpe Monday January 07, 2002 at 05:49 PM

    Prachtig dat Uitpers hier nu ook gepost wordt. En nu maar printen ..., goed voor een avondje internationale lectuur.

    De links werken niet hier...
    by red kitten Monday January 07, 2002 at 05:58 PM
    ladyredkitten@hotmail.com

    ...maar wel op Uitpers website.

    http://www.uitpers.be