arch/ive/ief (2000 - 2005)

De nuance rond 'Dubya'
by Barry Smit Sunday January 06, 2002 at 05:55 PM
Doofpot@BaTTL.nl

Hoe gaat het toch met onze Amerikaanse vrienden? Met veel plezier volgden wij in Nederland de verkiezingsdebatten tussen Gore en Bush jr. en de peilingen kwamen elk uur langs in de vele journaals, Netwerken en Nova's die ons landje rijk is. Kranten stonden er bol van, radio's kwetterden over niets anders en we waren allemaal zeer geïnteresseerd. De uitslag van de verkiezingen zou immers bepalen waar het met deze wereld heen ging.

Rond de presidentsverkiezingen waren er in Nederland weinig positieve geluiden te horen over George W. Bush. Hij werd gezien als zeer conservatief, executiegeil, milieu-onvriendelijk en vooral dienaar van de belangen der allerrijksten. Dan hadden we liever die grijze, reli-brave liberale glijer Al Bore. Maar Kleine Bush won. Na uiterst dubieuze verkiezingen, weliswaar, maar 'Dubya' werd de nieuwe leider van de vrije wereld.

Hoe doet hij het eigenlijk in zijn eerste jaar? Hij brak het Kyoto-akkoord, zegde het ABM-verdrag op, blokkeerde de instelling van een Internationaal Hof van Justitie, stelde hardliners uit de Koude Oorlog aan als ambassadeurs in Latijns-Amerika en bij de VN, mengde zich op ongeoorloofde wijze in de verkiezingen in Nicaragua, misbruikte '11 september' om de bedrijven van zijn familie en vrienden alle belasting terug te geven die ze vanaf 1986 betaald hadden. En dan vergat ik bijna de ongeveer vierduizend burgerslachtoffers van zijn bombardementen in Afghanistan. We hadden geen hoge pet op van Dubya, maar het is allemaal veel en veel erger geworden dan we vreesden. En nog nooit had hij in Nederland zoveel bewonderaars.

"Maar President Bush is toch een zeer fatsoenlijke man," zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen onlangs tegen een bekende van mij. Dan heeft Bin Laden in deze een toch iets genuanceerder standpunt.

Barry Smit
Amsterdam, 06-01-2002

En de rest...
by Guido Sunday January 06, 2002 at 08:35 PM

En dan nog niet gesproken over de onderhandelingen die zijn regering deed met de Taliban over oliegebieden voor 11-9-01, het feit dat hij de oorlog verklaarde aan Afghnistan en niet het Congres(officieel is Amerika nog steeds niet in oorlog), de 100den mensen die vast zitten en waarvan noch familie noch advocaten iets van weten, de militaire rechtbanken die opgericht zullen worden, speciale gevangenissen voor Afghanen in Cuba, zijn wensen voor 2002( 2002 will be a war year).

Spijtig genoeg dient hij niet alleen de rijken maar is hij er zelf ook één. Men spreekt altijd over het feit dat hij een marionet is maar is hij dat echt wel. Hij komt uit een familie van oliebaronnen en toen zijn papa's belangen in Koeweit in gevaar kwamen in 1990, besloot die maar Irak te bombarderen. Detail, om Irak aan te vallen hadden de Amerikanen 4 maand voorbereiding nodig. Nu hadden ze een goede drie weken nodig om alles in gereedheid te brengen.

In sommige Amerikaanse kranten kan men lezen dat sommigen denken dat Bush en zijn regering al denken aan de volgende verkiezingen denken en alles in functie daarvan stellen.

55% van de Amerikanen vindt dat folteren moet kunnen.

2002 wordt nog leuker dan 2001.