arch/ive/ief (2000 - 2005)

Klassejustitie in Belgie: aflevering ...
by Kenneth Rumes Friday December 28, 2001 at 04:18 PM
kennethrumes@hotmail.com

aflevering 397 van het disfunctioneren van het Belgische juridisch systeem. Over dwalende kogels en onderzoekrechters.

VLD-schepen en provincieraadslid Fonne Smeulders heeft zondag in zijn gemeente Kalmthout een buurjongen gedood. Per ongeluk, zo heet het. Uiteraard per ongeluk, zoiets doe je in het andere geval enkel als koele moordenaar. Maar toch is het gebeurd en gaat Fonne Smeulders zwaar in de fout. Er is verschil tussen vrijwillige en onvrijwillige doodsslag, maar het blijft altijd doodsslag. Bovendien gedroeg Smeulders zich als een cowboy door met z'n geweer in de tuin te staan zwaaien en in het wilde weg kogels af te vuren. Dat is illegaal en liep uit op de zinloze dood van een onschuldige jongen van 7.
Fonne Smeulders, een gerespecteerd bedrijfsleider en VLD-politicus, legde zijn buurjongen neer als gevolg van zijn onverantwoord gedrag. De kogel uit het geweer van Fonne Smeulders werd de jonge Victor fataal. Hoewel het schietincident al zondagnamiddag plaatsvond, lekte het nieuws pas woensdag uit. Dit 'kerstdrama' bleef ons bespaard. Woensdag kwam de klap dan des te harder aan. Want waar het snelrecht soms onschuldigen meteen in de krant doet belanden (denk maar aan Euro 2000), bleef Fonne Smeulders 3 dagen buiten schot. Zijn slachtoffertje helaas niet. Misschien had het er allemaal niks mee te maken dat Smeulders bedrijfsleider is en voor de VLD in de gemeente- en provincieraad zetelt. Hoe valt het te verklaren dat deze dolle schutter niet eens in arrest werd genomen en vrolijk verder rondhuppelt in Kalmthout? Gisterenavond woonde hij zelfs de gemeenteraad bij zonder scrupules. Hoe zwaar moet het zijn voor de ouders te wonen naast de man die hun zoontje doodschoot? En te weten dat de onderzoeksrechter het niet eens nodig vond Fonne Smeulders op te sluiten. "Omdat hij geen gevaar voor zijn omgeving vormt." Dat is zondag ook gebleken toen Smeulders de kleine Victor een kogel door het hoofd joeg... Ik heb vorige week in Laken nav. de acties tegen de Eurotop mensen voor veel minder zien oppakken, in de gevangenis zien belanden of de grens over zien zetten door het Belgische rechtssysteem. Of ten gevolge van het Europees aanhoudingsmandaat? Dat is me nog steeds niet duidelijk, minister Verwilghen. Wil u me dan ook meteen eens uitleggen - witte ridder, held van en redder des vaderlands van weleer - waarom de zinloze doodsslag op een kind nog steeds niet ernstig wordt genomen, 5 jaar na de Witte Mars en uw daaropvolgende commissiebeloften?

Gemeenteraad ?
by jpe Friday December 28, 2001 at 09:30 PM

Citaat: "Gisterenavond woonde hij zelfs de gemeenteraad bij zonder scrupules."

Wie zit daar dan in de gemeenteraad in Kalmthout ? Niemand die daar tegen protesteerde ?

Ik tracht het mezelf in te beelden: je schiet "per ongeluk" iemand dood, wel dan ga je toch niet een paar dagen later in een gemeenteraad zetelen ...

Doet me terugdenken aan 'het moorddadig karakter van de PVDA' waar iemand het hier een tijdje geleden over had. Ik antwoordde toen dat er bij mijn weten nog niemand onder PVDA-kogels gesneuveld is. Maar onder 'blauwe kogels' des te meer. Zie ook de 'boseigenaar' nog niet zo lang geleden ten zuiden van Brussel die een jongen doodschoot omdat hij op zijn terrein had durven komen. Wie maakt eens een lijstje van dit soort 'ongevallen' én van het 'lot' dat de daders achteraf te beurt viel ?