Over andersglobalisten en hun zwakheden, vanuit Antwerpen door Raf Grinfeld. by Raf Grinfeld Thursday December 27, 2001 at 05:54 PM |
Brussel, midden december 2001. Naar verwachting komen er bijna honderdduizend antiglobalisten op straat om te betogen voor een socialer Europa in een andere wereld. Vooral de Europese vakbonden hebben mensen kunnen mobiliseren. Het pure, onverzettelijke activisme is echter vooral buiten de syndicaten merkbaar, bij o.a. krakers en milieuactivisten.
De macht van de centralisten.
Het kraakcollectief Bruxxel, de activisten van Wildgroei en GroenFront!, buitenlanders die geen dak boven het hoofd vinden en dus maar een gebouw kraken, slogans aanbrengen op plaatsen waar het niet mag,... We mogen de eerstvolgende dagen nog meer van dat verwachten. Jongeren trotseren de kou om hun stem te laten horen. Het zijn hoogdagen voor "klein links" en de alternatieve media. Dit is het moment om naar buiten te komen.
Maar, zo mogen we ons afvragen, waar gaat het naartoe met deze beweging? Tal van politici hebben de beweging lippendiensten bewezen, maar zonder boter bij de vis. Men heeft opgeroepen tot frontvorming van NGO´s en vakbonden, maar de kans dat er een uitgebreid vervolg aan gebreid wordt is klein. NGO´s benadrukken het belang van "postmaterialisme" : zorg voor het milieu, verzet tegen militarisme en de consumptiemaatschappij, aandacht voor de derde wereld, ... Heel wat vakbonden blijven echter materiële belangenverdedigers voor hun leden.
Het uitgebreid vervolg kan er enkel komen door een radicalisering van deze vakbonden, in de richting van anarcho-communisme. Meer zin voor sociaal-economische gelijkheid op wereldvlak, aandacht voor zachte, duurzame technologie en economische kleinschaligheid, productie in zelfbeheer en onthaasting,... dat moet het nieuwe radicalisme zijn. Maar zo´n anarchisering impliceert ook een in het hoofd weggroeien van autoritair en weinig democratisch centralisme. En daar ontbreekt het meermaals aan bij de andersglobalisten.
Het zijn niet alleen vakbonden waar we de spreekwoordelijke steen naar moeten werpen. Groenen zijn tegenwoordig niet alleen minder pacifistisch, ze behouden ook het vertrouwen in een Europese overheid. De Europese Unie moet voor de Groenen een grondwet kijgen die al haar leden in een progressievere richting stuurt, naast meer aandacht voor referenda. Europa moet de huidige economische globalisering terugdringen. Maar kan de EU werkelijk een halt toeroepen aan de afbouw van wettelijke beperkingen op de economische actoren, of aan de introductie van een volledig vrije markt voor zoveel mogelijk sectoren, o.a. door privatiseringen? Wanneer dat mogelijk zou zijn, is het in ieder geval vreemd dat de Europese éénmaking er vooral is gekomen om zulke neoliberale initiatieven er door te kunnen krijgen.
De anti-regionalistische reflex van de Groenen komt op een slecht moment. Het kapitalisme doordringt immers steeds meer elk deelgebied van het leven in Europa. Dit leidt tot overdreven consumptiedrang in het Westen en sterke sociaal-economische ontwrichting in het Oosten, waar natiestaten gedwongen worden mee in het gareel te lopen om kans te maken op EU-lidmaatschap. Wanneer districten, gemeenten, provincies, en ook naties, meegesleurd worden in de neoliberale logica, maar weinig op het vertrouwen kunnen rekenen van de Europese Groenen om hier op termijn tegen in verzet te kunnen komen, is dat niet alleen naïef, het getuigt ook van een overdreven hang naar centralisme en zwart-wit denken (als het over regionalisme en nationalisme gaat).
Steeds meer lijkt het er op dat de Groenen van vandaag de dissidente sociaal-democraten van gisteren zijn. Waar Groen ooit nog lippendiensten bewees aan anti-systeemdenken en economische kleinschaligheid, wordt het steeds meer synoniem voor links-liberaal. En schuwt het de nationalistische en regionalistische opties. Nochtans kan een links nationalisme een, weliswaar zwakke, bondgenoot zijn in de strijd tegen het neoliberalisme. En kan het cultiveren van aparte tradities in een bepaalde streek op termijn interessant regionalisme opleveren.
Ook de verschillende communistische partijen hebben boter op het hoofd. Wanneer Kris Merckx zijn volledige steun toezegt aan Nepalese rebellen die een maoïstische éénpartijstaat willen, dan is dat misschien nog ergens begrijpbaar, vermits Nepal nu een strenge dictatuur kent en er dus weinig ruimte is voor democratische verworvenheden. Maar het is ook onwaarschijnlijk dom. Daarnaast moet ik nog de eerste kritieken lezen van Guevaristen, Trotskisten of soortgelijke autoritairen op europarlementarisme. Ik weet niet of die ook bestaan. Ik heb in elk geval al wel gelezen over het doen en laten van een europarlementariër van de Franse LCR. Dat er ook vanuit de NGO´s weinig kritiek komt op europarlementarisme is vreemd. Maar misschien is de Europese centralisering nog te nieuw om hier veel tegenstand van te verwachten. De nadelen van de groter wordende rol van de Europese overheid moeten nog in het daglicht treden. En de discussie erover is ook vrij nieuw. Ik kan enkel hopen dat er binnen relatief jonge, maar al invloedrijke, bewegingen als Attac en Indymedia meer aandacht voor anti-parlementarisme kan komen.
De Duitse Groenen begonnen als een anti-partij partij, en er was dus veel aandacht voor het buitenparlementaire werk. Met de uitdrijving van de "fundis" ging dit specifiek karakter verloren. En een gelijkaardig iets deed zich voor bij veel andere Groene partijen in Europa. Met de stap naar het regeringswerk in landen als Frankrijk, Duitsland en België werd de recuperatie van Groen voltooid. En menig radicaal zal nu twee keer nadenken om iets opnieuw te proberen met een kleine Groene partij. Ook het anarchisme kent te weinig constructieve vernieuwing om als politieke beweging erg aantrekkelijk te zijn voor politieke radicalen. Hier en daar worden door anarchisten interessante banden gesmeed met radicale milieuactivisten en krakers. Daar zit toekomst in. Maar om uit de marge te komen is er tevens nood aan coherente theorievorming en daarin is het anarchisme, in de praktijk, tot nu toe te zwak gebleken.
De strijd tegen financiële paradijzen.
Met de aanslagen van 11 september is er een belangrijke anti-oorlogsbeweging tot stand gekomen, daar heeft de oorlogsretoriek van Bush en anderen, met daarna ook de steun aan de Noordelijke alliantie in Afghanistan, voor gezorgd. Deze beweging is echter bijna even heterogeen als de beweging van andersglobalisten en weet niet altijd de vinger op de wonde te leggen als het om oplossingen voor moslimterrorisme gaat. Eén van de pistes die naar voor geschoven worden is het aanpakken van financiële paradijzen. Financiële paradijzen zijn plekken waar vrijspel wordt gegeven aan witwassing, belastingsontduiking, corruptie. Ze spelen een cruciale rol in de mondialisering van de financiële criminaliteit, versterken terrorismenetwerken en harddrugstrafiek.
Volgens een rapport van de OESO (organisatie van de Westerse industrielanden), uit juni 2000 bestaan er vijftien belastingsparadijzen en 47 landen met schadelijke belastingswetten (daarbij is ook België). Met de kloof tussen Noord en Zuid die steeds maar groter wordt, begint kapitaalvlucht door te wegen. In 2000 waren er zeven miljoen dollarmiljonairs in de wereld. Het grootste deel van hun geld is naar belastingparadijzen gegaan. Ook multinationale ondernemingen hebben daar rekeningen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er jaarlijks 500 miljard dollars naar financiële paradijzen gaat, ze bieden hun cliënten financiële voordelen en juridische immuniteit aan via het bankgeheim.
Volgens Erik Goeman (2001) van Attac is er een afschaffing van het bankgeheim nodig om de situatie recht te zetten. Attac, bekend om haar pleidooien voor de invoering van de Tobintaks en de belangrijke rol die het speelt in de protesten tegen het asociale Europa, heeft daarvoor druk uitgeoefend op de Europese Unie. Want ook Europese overheden zijn laks en tolerant als het gaat over een strengere wetgeving op dit vlak. En de justitie krijgt weinig middelen om belastingontduiking aan te pakken. Volgens Attac-Vlaanderen (2001) gaat het over "de verschuiving van enorme bedragen waarvoor geen enkele verantwoordelijkheid gevraagd wordt. En de staat maakt dit allemaal mogelijk, onder andere door gerechtelijke onderzoeken te dwarsbomen. Als wederdienst financieren de begunstigden ´de democratie´ door giften aan politieke partijen."
Geen taksen op erfenissen, geen controle op financiële transacties, bankrekeningen en dollars of vrije zones,... het lijstje van voordelen is lang als het over belastingsparadijzen gaat. De Kaaiman Eilanden, Luxemburg en Zwitserland zijn toppers. Regio´s vormen soms offshore-centra: het zijn financiële centra die aan controle ontsnappen, bijvoorbeeld door een waterdicht bankgeheim. Hongkong, Panama en Jersey zijn tax shelters: er bestaat een belasting op bedrijven en individuen, maar alleen wanneer ze binnen de eigen grenzen gevestigd zijn. Lichtenstein kent dan weer nog andere wetten. Ook Andorra, Monaco en Vaticaanstad zijn belastingsparadijzen.
Bewegingen als Attac pleiten voor een andere wetgeving om de praktijken van financiële paradijzen aan banden te leggen. Daar is natuurlijk niets mis mee. De vraag is echter of zulke pleidooien niet de werking van overheden legitimeert. Zelf ben ik er al geruime tijd voorstander van om met twee verschillende eisenpakketten te werken : een pakket met minimumeisen en één met maximumeisen. Een minimumeis kan een andere wetgeving zijn die betrekking heeft op het aan banden leggen van dubieuze financiële praktijken. De invoering van een Tobintaks kan bijvoorbeeld ook een minimumeis zijn. Daarbij dient dan echter de maximumeis geformuleerd te worden dat alle overheden, zowel supranationale als nationale instellingen, zichzelf opheffen om de besluitvorming te decentraliseren richting volksvergaderingen. Op die manier kan politiek in zelfbeheer plaatsvinden.
De nieuwe anti-oorlogsbeweging.
Met de terreuraanslagen van 11 september komt de bestrijding van financiële paradijzen volop in het nieuws. Midden oktober spraken Agalev en SPA zich uit voor een stopzetting van de bombardementen op Afghanistan. In De Morgen verklaarde SPA-fractieleider Dirk Van der Maelen het volgende: "Als we echt iets willen doen aan terreurbestrijding, dan moeten we de financiële paradijzen aanpakken waar de terroristen zich kunnen verschuilen." Minstens zeventig VN-lidstaten bleven postbusfirma´s toestaan en cultiveerden een vergaand bankgeheim. Zo´n postbusfirma´s dienen ook als witwasinstrument waarachter terroristen zich kunnen verschuilen. "De EU zou het voortouw moeten nemen om met de Verenigde Staten een kader te zoeken om ze te verbieden. Dubieuze banken zouden op een zwarte lijst moeten terechtkomen."
Naast het aanpakken van financiële paradijzen, wordt ook armoedebestrijding door Agalev en andere bewegingen aangehaald als middel om de voedingsbodem van terrorisme weg te nemen. De werking van overheden wordt echter weinig in vraag gesteld. Er wordt al snel bang gereageerd als het gaat over de rol van overheden in vraag te stellen. In een periode van neoliberale globalisering hebben overheden immers een verkleinde rol gekregen in de regulering van de economie. Er wordt bijvoorbeeld vaak verwezen naar de afbraak van de verzorgingsstaat. Is het wel het moment om een anti-étatistische reflex te hebben, vragen velen zich af. Laat ons echter niet vergeten dat in de plaats van de verzorgingsstaat, in België en Nederland een actieve welvaartstaat tot stand is gekomen. Dat genoeg staten in de wereld dictaturen vormen, en staten altijd slechts schijndemocratisch kunnen zijn. Dat opstanden tegen regeringen vaak op gewelddadige, zelfs militaristische wijze de kop worden ingedrukt.
De nieuwe anti-oorlogsbeweging kent interessante kanten, maar ook zwakheden. Zo zou ze expliciet afstand moeten nemen van patriarchale praktijken, zoals we die in moslimculturen zo vaak terugvinden. Patriarchale omstandigheden vormen een voedingsbodem voor moslimfundamentalisme en terrorisme. Daarnaast zou er benadrukt mogen worden dat moslimfundamentalisten minder media-aandacht moeten krijgen. Men heeft, terecht, het Vlaams Blok minder media-aandacht gegeven. Men zou hetzelfde mogen doen met figuren als Osama bin Laden en George W. Bush, die sinds 11 september constant de mensen voor hun televisieschermen mogen teisteren, door de aandacht die ze voor zichzelf opeisen. De vraag blijft wat er van die anti-oorlogsbeweging gaat overblijven. Wellicht zullen de Verenigde Staten hun militaire strijd tegen het terrorisme nog een tijdje voortzetten. De nieuwe anti-oorlogsbeweging staat dus misschien nog maar aan het begin van haar werking. Het is aan elk van ons om ze in de juiste richting te radicaliseren.
Raf Grinfeld
Is dit een herhaling ? by jpe Thursday December 27, 2001 at 09:49 PM |
Raf, hebben we dit niet al eens gelezen op deze site, als eerste deel van 'Tomsk' ? Interessante bijdrage, maar twee keer ?
herhalingen by christophe Thursday December 27, 2001 at 10:08 PM |
Ja, JPE, indymedia loopt de Vlaamse tv-zenders achterna. In nieuwsarme tijden zenden wij herhalingen uit. Lees ook de recente gerecycleerde indymedia-aanvallen.
Nu hoor je het ook eens van een ander... by ODZ Friday December 28, 2001 at 01:15 PM |
Blijkbaar is links-nationalisme zo slecht nog niet volgens de auteur...
Nuja, verheug jullie maar op de Top in Barcelona waar er letterlijke en figuurlijk MASSA's volksnationalisten zullen aanwezig zijn.
Ik weet niet of dat goed is voor Han's gezondheid zoveel volkerenverscheidenheid...
Ik postte dit by han Friday December 28, 2001 at 01:29 PM |
han@indymedia.org |
Ik postte dit artikel nog eens, had niet door dat het al eens op de site stond.
Aan ODZ.
Kan je me dan eindelijk eens uitleggen wat er progressief is aan het NSV (studenten organisatie van het Vlaams Blok, organiseert jaarlijks een hedrenking voor de verjaardag van Hitler)?
Feiten controleren Han: wat is de NSV? by Jan D. Friday December 28, 2001 at 02:26 PM |
NSV is extreem-rechts, officieus gelieerd aan het Blok, maar eerder relatief 'soft' (zijn maar studentjes he: linten, petten, veel bier en een grote mond als ze in groep zijn en de 'tegenstander' met minder is). Het zijn eerder salonfähige Blokkers dan neo-naziskins. Heel af en toe drinken ze zich moed in, pakken ze wat skinhead-vriendjes mee en gaan ze een vergadering van de ALS verstoren of zo. Maar dat heeft de Blok-leiding niet zo graag, slecht voor het imago... Frank Vanhecke doet al jaren zijn best om zijn eigen negationistische verleden (zoals verschillende getuigen beweren) te vergeten en zijn partij te zuiveren van openlijke nazi's. De NSV is vooral een kaderschool voor toekomstige 'intellectuele' Blok-kaders. Jaarlijks organiseren ze een betoging, maar de laatste jaren was hun mobilisatiekracht sterk achteruit gegaan (zo'n 150 mensen). In NSV-Gent zijn er de laatste jaren zelfs afsplitsingen geweest die de NSV 'te links' vonden (stel je voor).
Waarschijnlijk is dat vroeger nog wel eens gebeurd, maar het is absurd om te beweren dat de NSV elk jaar een Hitlerherdening zou organiseren. Zo dom zijn ze ook niet, en het is naïef om te denken dat extreem-rechts vandaag nog in meerderheid voor Hitler is. De Hitlerfans zijn een klein groepje marginalen die een mens het liefst niet alleen tegenkomt op straat maar waar geen bedreiging voor de maatschapppij van uitgaat: de Leibstandarte Adolf Hitler, Excalibur, Combat 18, de fragmenten van de ontbonden Odal-groep, het Sint-Maartensfonds, de vzw Hertog Jan van Brabant... Die organiseren waarschijnlijk nog wel eens een Hitlerherdenking. Aan de vooravond van de Ijzerbedevaart gaan er in zaaltjes boven café's in Diksmuide ook nog wel feestjes door waar Voorpost, Were Di en consoorten in hun blauw uniform de rechterarm strekken en misschien een toast uitbrengen op de Führer. Het echte gevaar zijn echter de populistische 'post-fascisten' zoals Haider, Fini, Annemans... Die hebben al lang begrepen dat ze met Hitler vandaag niet meer zullen scoren (tiens, trek eens een parallel met de radicale linkerzijde...).
Maar waar het me vooral over gaat is dat je als journalist je bronnen moet leren natrekken, of gewoon al eens wat bronnen zou moeten raadplegen (bv. Patje C. van antifa.net of andere ervaren en goed geïnformeerde antifascisten contacteren) voor je zomaar wat zegt 'van horen zeggen'. Zoals Angela van de Wiel hier ook al zei: de werkelijkheid is al erg genoeg, waarom er dan constant een schepje bovenop doen en de geloofwaardigheid van dit medium ondergraven? Mocht ik verkeerd zijn, en jij beschikt over informatie waaruit zou blijken dat de NSV effectief elk jaar een Hitlerherdenking viert, publiceer dan de bewijzen. Dat zou mooie onthullingsjournalistiek zijn. Zoniet, beperk je dan tot de controleerbare feiten. Hoe kun jij op een geloofwaardige manier kritiek op bv. De Morgen geven als je zelf zulke professionele fouten maakt?
Be youur own mediacritic!
Intussen zeg je dit by Jan D. Friday December 28, 2001 at 02:47 PM |
"Het NSV viert weldegelijk die verjaardag. Zelf was ik daar getuige van In Antwerpen op de Ossenmarkt, met de toenmalige NSV Fuhrer : Rob (klop) Vereyken.
Noem me geen dromer, maar een getuige. "
OK, kan zijn dat jij gelijk hebt en dat ik te hard van stapel loop met mijn kritiek (ik wil dat altijd best erkennen hoor Han), maar:
- wanneer was dat precies? AL meer dan 5 jaar geleden meen ik me te herinneren...
- was het officieel de NSV die dit organiseerde of waren NSV'ers op een meeting van anderen aanwezig (dit is niet zonder belang)?
- en dan nog: doen ze dit dus jaarlijks of heb je er aanwijzingen voor die meer dan vermoedens zijn dat ze dit in het geheim nog steeds zouden doen?
- zou het dan niet beter zijn direct te zeggen: 'in 199X was ik ervan getuige dat de NSV aanwezig was op een Hitlerherdenking': lap! Dat zijn harde feiten, jou wgetuigenis die zonder twijfel nog door andere getuigenissen valt te bevestigen.
Mijn eigen bronnenkritiek nu. Ik ken wel een aantal mensen van de (democratische of linkse) Vlaamse beweging en ik volg een beetje wat er in die kringen gebeurt. Die mensen kennen op hun beurt weer wat meer rechtse Flaminganten, die dan weer contacten hebben met extreem-rechts (zo zijn ze in die democratische Vlaamse beweging: hun grootste probleem is dat ze meestal niet duidelijk genoeg afstand willen nemen van de ondemocratische krachten). Het mag je choqueren, maar in VVB en zelfs in TAK zitten duidelijk mensen die democratisch zijn en waar mee valt te klappen. Zo blijft een mens ook een beetje op de hoogte van de evoluties in het fascistische landschap. Mijn contacten weten me te vertellen dat na de excessen uit de periode Verreycken de NSV zich als veel salonfähiger is gaan profileren, maar ook organisatorisch sterk is verzwakt. Het is opvallend dat het thema van hun betoging dit jaar gewoon 'Vlaanderen onafhankelijk' is, en niet 'Islamieten parasieten' of 'Islamieten terroristen' of zo. Dat was nochtans te verwachten geweest. De groepen rond het Blok gaan nu de strijd aan met de stromingen rond de N-VA voor de hegemonie binnen de Vlaamse beweging. Daar zullen ze niet in slagen met Hitlerdenkingen.
Wat de links-nationaliten zelf betreft. Ze zijn met niet velen (misschien enkele tientallen en enkele honderden sympathisanten) en zij zouden er inderdaad beter aan doen zo duidelijk mogelijk extreem-rechts binnen de Vlaamse beweging te veroordelen, willen ze ernstig worden genomen in de progresieve of antikapitalistische beweging.
Aan Jan D : Ik was er getuige van by han Friday December 28, 2001 at 02:55 PM |
Tof dat he niet zo maar aanvaard wat er verteld wordt.
Maar elders reeds op deze website vertelde ik daar zelf getuige van was: Antwerpen Ossemarkt.
Toen met Rob (Klop) Vereyken
Toen was dat een jaarlijks evenement, misschien dat ze dat vandaag niet meer durven, of althans niet meer publiek.
Het NSV als soft bestempelen is wel helemaal hilarisch natuurlijk dan wa&ren die van het VMO watjes.
Het NSV maakte jaren aan een stuk elke progressieve vereninging aan de Antwerpse Universiteiten onmogelijk. Daarvoor hadden ze knocknploegen, ik kan je verzekeren dat het moed vroeg om op te komen tegen de oorlog, tegen racisme,... aan de Antwerpse universiteiten.
Ze slaagden er ook in om een Antwerpse progressieve jongeren club het failliet in te jagen door hem elke week opnieuw aan te vallen.
Het is zeker zo dat ze vandaag wat aan belang hebben ingebeod, en dat komt enkel alleen omdat De WInter (vroeger zelf vooraanstaand lid van het NSV) afwil van geweldadige imago rond zijn partij en haar studenten organisatie.
Dat is precies m!ijn probleem met de linkse nationalisten, zij banaliseren extreem rechts en flrten er soms ook mee.
OK Han by Jan D. Friday December 28, 2001 at 03:10 PM |
Ook ik heb de NSV-Gent(en de Brugse NJSV in de tijd van bommenlegger Jeroen M. - dat was nog een stukje grover) van zeer dichtbij in actie gezien en bestreden, en dat gedurende lange jaren. Jij zat aan de unief in Antwerpen en daar waren ze inderdaad relatief sterker omdat links er veel zwakker was. Begin jaren negentig dachten we inderdaad al eens met medelijden aan onze kameraden in Antwerpen die in een veel moeilijker klimaat opereerden. Jullie hadden inderdaad courage!
En ja, in vergelijking met het VMO van vroeger is de NSV inderdaad toch maar soft he. Het zijn studentjes he, bij de VMO zaten ook veel arbeiders en marginalen. Rob Klopwas natuurlijk een ander kaliber. In Gent is die eens (1993 of zo?) een nationale NSV-raid komen leiden op de Blandijn, waarbij iemand zijn been heeft gebroken. Laatst ben ik er echter nog eens een stuk of zes tegengekomen die pamfletten uitdeelden aan het Gentse station. Niet echt angstwekkend hoor, eerder lachwekkend... Nee, hun hoogdagen zijn voorbij.
Nationalistische Studenten Vereniging by posted by han Friday December 28, 2001 at 03:12 PM |
Opgericht in 1976 te Antwerpen
Staatsbladnummer: 224676
Het NSV is de fascistoide studentenvereniging die de nationalisten aan de Vlaamse universiteiten wenst te verenigen. Zij haalt vooral het nieuws met vechtpartijen en betogingen. Deze studentenvereniging is aan verschillende universiteiten buitengewerkt of gewoon niet erkend vanwege haar gewelddadige karakter. Voor vele blok militanten was deze vereniging hun springplank naar extreem-rechts en het Blok. De Antwerpse VZW Fratres Conjuncti , is mede de financiele ruggegraat van het NSV.
Na 1994 Zijn er geen statuutswijzigingen meer verschenen in het Staatsblad.
Bron: Wie is wie, uiterst rechts in Vlaanderen
---------------------------------------------------
Fratres Conjuncti vzw
te Boelaerlei 65 te 2140 Borgerhout.
Opgericht op 28/9/1990 en gepubliceerd SB op 6/12/90 (IDnr: 1911990)
Vereniging van oud NSV'ers te Antwerpen die zich bevoogdend over het NSV ontfermt. Zij hebben blijkbaar een verregaand conjuctierecht in het NSV. De vereniging heeft als doel "De bevordering van het traditionele studentenleven door het ter beschikking stellen van materriële en immateriële aktiva aan de door haar gekozen natuurlijke en rechtspersonen en feitelijke verenigingen", aldus de statuten. Uit de in ons bezit zijnde notulen van de vergaderingen is zij financier van het (de) NSV.
Stichters, beheerders bij de oprichting:
Jan Penris (Voorzitter), Pieter Mulder (Ondervoorzitter), Patrick Verbraeken (penningmeester), Bart Stevens, Eric Blomme‚ (Secretaris), Johan Bombeke.
In 1993 verlaat Patrick Verbraeken de raad van bestuur en wordt de raad aangevuld door Pieter Huybrechts en Erik Vermeire.
Bron: Wie is wie, uiterst rechts in Vlaanderen
aan alle ru.ac.be's by stem Friday December 28, 2001 at 04:43 PM |
Er staat een antwoord op de vraag van Angela.
Bewijzen zijn er. Akkoord, msschien moeten de indymedia-mensen meer bronnen vermelden enzo (zoals Han nu ook hieronder heeft gedaan) Anders komen ze ongeloofwaardig over bij de universtitairen :)
herhaling
Angela,
De politiecommunicatie werd op het internet gestreamd.
(iemand scande het blijkbaar en streamde het)
Echt heel interessant en verhelderend. De politie wist op het moment dat ze Tour en Taxi aan het omsingelen was,dat de amokmakers zich reeds aan metrostation Belgica bevonden.
Toch beval de politie mensen die uit T&T kwamen te fouilleren..(vooral Duitsers).
Andere getuigen (lees wat op deze website)wisten te zeggen dat de meesten van de amokmakers Franstalig waren.
De politie was dus wel prima op de hoogte wie waar was en de verschillende India`s (zo werden de undercovers genoemd in de politie-communicatie) waren ook overal aanwezig.
Dus de omsingeling in T&T was, als men tenminste de BB wilde pakken, compleet overdreven en in die zin wel een provocatie.
Bron : ikzelf (14/12/2001)