arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kerstwake van VAK (Vluchtelingen Actie Komitee) aan de refuge in Brugge: verslag
by gunther.lippens Monday December 24, 2001 at 12:19 PM
gunther.lippens@intec.rug.ac.be

Op zaterdag 22 december hielden een 150-tal mensen een kerstwake aan de refuge te Brugge. Nuttige kerstgeschenk zoals telefoonkaarten, briefpapier en postzegels werden uitgedeeld. Een delegatie kreeg toelating om de vrouwenafdeling te bezoeken, waar schrijnende verhalen te horen waren.

Zaterdag, omstreeks 16u, aan de Refuge te Brugge. Ijskoude wind, sneeuw en 150 actievoeders hielden een kerstwake aan de refuge te Brugge, waar vluchtelingen worden opgesloten. Het gebouw is een voormalige vrouwengevangenis en de aanblik van de door de politie geplaatste friese ruiters, de prikkeldraad, de electronische schuifpoort en de hoge muren lieden duidelijk merken dat het gebouw vele kenmerken van vroeger behouden had. De actie was goed georganiseerd door het Vluchtelingen Actie Komitee, dat een extra busdienst vanuit Gent had georganiseerd en de verkleumde deelnemers voorzag van warme Gluehwein en warme chocolademelk. Mensen van de Brugse Jongeren Tegen Racisme, van het Anarchistisch Collectief Uitgezonderd, bewoners van het Lappersdorp en nog vele anderen kwamen de koude trotseren.

Een kleine delegatie mocht naar binnen om de geschenkjes uit te delen aan de vluchtelingen. De kerstman was vanuit Luik naar Brugge afgezakt om een beetje warmte te brengen te midden van zoveel onrecht. Heel veel gesloten deuren werden gezien. "Waarom zijn wij hier opgesloten, wij hebben niets verkeerd gedaan? Moeten wij hier nu kerstmis doorbrengen?", vroeg een vrouw. Er bleek een tekort aan sjaals te zijn met dit barre winterweer, waarop enkelen uit de delegatie prompt hun sjaal schonken. Vele vrouwen bleken apathisch te zijn geworden door de uitzichtloze situatie in zo'n kil gebouw.

Buiten werden intussen fakkels aangestoken, muziekinstrumenten werden bespeeld, vuurspuwers brachten wat licht in de duisternis, gedichten kloegen de mensonterende toestanden in het ommuurde fort aan.

verslag
by BJTR Monday December 24, 2001 at 01:05 PM

Ondanks het gure weer en het tekort aan gluehwein was de dag zeker een succes te noemen.

Onze vaste man met digitale camera was jammer genoeg op reis zoadat we geen foto's kunnen posten.

Patricia Lasoen, Brugs dichteres, las geëngageerde gedichten voor (niet alle Vlaamse literatoren komen alleen maar in actie als er eentje niet bij de koning mag ocharme...)

Brugse Vlaams volksvertegenwoordiger Veerle Declercq (Agalev) was - zoals meestal - aanwezig op de actie aan de Refuge. Senatoren Meryem Kaçar (Agalev-Gent) en Michiel Maertens (Agalev-Oostende) eveneens.

Er waren ook verschillende activisten van Attac-Brugge en KP-Brugge (die ondertekenden ook het platform) en een paar syndicalisten. In overgrote meerderheid waren de actievoerders lokale Brugse jongeren en studenten van de Gentse Universiteit, meegekomen met de bus van het Vluchtelingen Atie Komitee. Ook leden van de Studenten tegen Racisme en Attac-RUG zaten daartussen. Het VAK ontvouwde een spandoek tegen het Fort Europa.

De Agalev-mandatarissen gaven goede speeches maar als leden van de meerderheid kunnen of willen zij het bestaan van de gesloten centra niet ondubbelzinnig afkeuren. Niettemin proberen VAK en BJTR hen steeds te mobiliseren voor de vele acties die we de laatste jaren al aan de Refuge hebben gehouden en hen op hun politieke verantwoordelijkheid te wijzen. In haar slotpleidoooi vroeg Angela van de Wiel van het VAK wel ondubbelzinnig de sluiting van alle gesloten centra.

En ja, ook de voltallige Brugse politietop en de loake stillen die wij al van 2 kilometer afstand herkennen waren weer present.

De strijd voor de rechten van de vluchtelingen is en belangrijk onderdeel van de beweging voor een anere globalisering, voor een ander Europa. Dit is een warme oproep aan alle krachten in deze beweging om het komende jaar ook rond dat thema massaal te mobiliseren.

P.S. Gunther, het is het Lappersfront, die zitten in het Lappersfort. Maar eigenlijk heb je gelijk: ze hebben er een Lappersdorp gemaakt.

thanks voor belangrijke aanvullingen
by gunther lippens Monday December 24, 2001 at 02:34 PM

Oeps, een heleboel organisaties heb ik niet opgemerkt, eentje zelfs vergeten : ook een aantal mensen van Hand in Hand Heirnis (Gent) waren op het appel. Ik behoor trouwens zelf tot de "en vele anderen". Heel erg bedankt voor de aanvullingen. Het is inderdaad zo dat de druk op de ketel moet blijven. Nog maar onlangs stierven weer een aantal mensen in Ierland die op de vlucht waren voor economisch-politiek onrecht.

Foto's !!!
by BJTR Tuesday December 25, 2001 at 02:09 PM
BJTR@pandora.be

http://bjtr.antifa.net/pages/Action/kerstwake_2001/

enkele sfeerfoto's van de aktie op de site van de BRUGSE JONGEREN TEGEN RACISME

Repost photos...
by red kitten Tuesday December 25, 2001 at 02:37 PM

And why not to repost those photos on http://archive.indymedia.be???

rechtzetting
by VAK Tuesday December 25, 2001 at 03:40 PM
vak@student.rug.ac.be

Ik zou even iets willen rechtzetten.
Agalev is wel degelijk ondubbelzinnig tegen gesloten centra. Meryem Kaçar vroeg tijdens de terugkeer naar Gent nog of dit wel duidelijk genoeg naar voren was gekomen in haar uiteenzetting. Blijkbaar niet dus. Haar woorden waren: "Wij zijn tegen het bestaan van gesloten centra. Vluchten is geen misdrijf!".

Verder zouden we iedereen willen bedanken om ondanks het slechte weer toch aanwezig te zijn en zo voor een geslaagde actie te zorgen. Volgend jaar opnieuw, maar met minstens dubbel zo veel?!