arch/ive/ief (2000 - 2005)

Goed gedaan van de trotskisten: met 1.500 aanwezig op D14
by Jean Pierre Meulemans Saturday December 22, 2001 at 03:20 PM
jpmeulemans@hotmail.com 000

Als professionele trotskistenwatcher viel mij op dat de internationale trotskistische beweging zich uiterst sterk toonde in Brussel, tijdens de acties gericht tegen de Europese top van Laken. In de betoging van D14 liepen er minstens 1.500 trotskisten mee. Bovendien waren ze de enigen die grote politieke meetings organiseerden en met aangepast politiek materiaal tussenkwamen in de syndicale betoging van 13 december. Wordt Trotski het symbool van de nieuwe beweging tegen het kapitalisme? Laat de rode Trotski-zakjes maar aanrukken. Grapje!

Het is hier al tot in den treure herhaald. Wie voortging op de éénzijdige berichten die gepost werden op Indymedia zou haast geloven dat de antiglobaliseringsbeweging ons in rechte lijn terug naar de goelag zou leiden. Een zekere stalinistische partij, die ondermeer de dood van 1miljoen leden van de communistische partij van de Sovjet-Unie onder Stalin, onderwie het volledige kader van de bolsjevieken van tijdens Lenin, afdoet als ‘noodzakelijk om het communisme te redden', die partij dus, zou de enige factor van belang geweest zijn in de betoging van D14. Woehaha.
De partij in kwestie, PvdA, riep in de jaren 70 in haar blad Amada zelf nog op voor "steun aan de opbouw van een verenigd kapitalistisch Europa, als dam tegen de ontaarde Sovjet-Unie (toen schaarde de huidige PvdA zich aan de zijde van Mao's China, tegen de Sovjet-Unie die ontaard was NA Stalin maar ook tegen het Cuba van Fidel Castro, dat als ‘sociaal-imperialistisch' werd omschreven).
Hoe een dubbeltje toch rollen kan. Vandaag lopen er zelfs Chilenen van het comité tegen de straffeloosheid mee in hun groep. Die arme kameraden weten blijkbaar niet dat ze met een partij meelopen die indertijd de staatsgreep van Pinochet weigerde resoluut af te keuren (uiteindelijk betekende de val van Allende een verzwakking van de Sovjet-invloed en dus toe te juichen volgens deze maoïsten). Misschien komen ze het nog wel eens te weten. Dat was bijvoorbeeld het geval voor de Koerden, die het lachen verging toen de PvdA opriep tot steun aan Sadam Hoessein, terwijl die enkele jaren voordien de Koerden in zijn land met gifgas had bestookt. Is het werkelijk zo triest gesteld dat deze partij, die in haar jonge jaren vakbonden al smalend ‘varkensbonden' noemde, nu de enige politieke factor van belang zou zijn geworden in deze beweging?

Gelukkig niet zo blijkt. In de staart van de betoging van D14 liepen er immers uitgebreide blokken mee van het CWI en haar Belgische afdeling LSP en van de Vierde Internationale en haar Belgische afdeling SAP. Beide blokken wisten ongetwijfeld elk een 600-tal militanten te groeperen. CWI profileerde zich volledig rond haar campagne ‘International Socialist Resistance', het blok van de Vierde Internationale toonde sterke groepen van de Belgische SAP, de Franse LCR en ook Duitsers en Grieken. Eerder vooraan in betoging liepen er bovendien nog eens een 300-tal militanten van de Britse Socialist Workers Party (SWP), een trotskistische organisatie die lange tijd geïsoleerd te werk ging maar nu terug meer aansluiting zoekt bij de rest van de beweging. In het Blok van het CWI liep het Ierse parleme,tslid Joe Higgens mee, in dat van Vierde werden ondermeer de Franse europarlementsleden Alain Krivine en Roselyne Vachetta opgermerkt. Ook de piepjonge postbode en LCR-presidentskandidaat Olivier Besancenot liep mee.

Maar er is méér. De SAP organiseerde op donderdag 13 december de grootste politieke meeting van het weekend. Ruim 800 mensen vonden de weg naar de meeting van de Europese radicale linkerzijde van de SAP, waarop ondermeer vertegenwoordigers van de LCR, de SAP zelf, de Scottish Socialist Party, de SWP en de Italiaanse PRC (herstichte communisten) het woord namen. De Vierde Internationale slaagt er blijkbaar in radicaal-linkse en geloofwaardige partijen vanuit heel Europa samen aan tafel te krijgen. Maar op 15 december deed het CWI dat nog eens over met een conferentie van International Socialist Resistance waaraan 500 militanten deelnamen. Vooral het grote aantal jongeren viel daar op.

Goed gedaan dus van de trotskisten. Nietwaar? Dat Indymedia zo éénzijdig hierover heeft bericht is misschien niet eens de fout van al die media-activisten. We botsen op de randen van het zogenaamde ‘democratische' Indymedia-systeempje. Iedereen mag erop zetten wat hij of zij wil (zoals ik dat nu ook doe). Machines als de PvdA, kunnen dus systematisch mensen inzetten om Indymedia plat te bombarderen. Hoe lang nog vooraleer ministeries aan hun webmasters de opdracht geven elke dag gekleurde informatie te plaatsen op de site van Indymedia??? Bovendien is het natuurlijk niet zo dat Indymedia geen selecties doorvoert. Zaak is om in de linkerkolom terecht te komen. Dat is gate-keeping zoals bij elk ander medium (ik zie overigens ook weinig andere mogelijkheid). Misschien dat het feit dat het Belgische Indymedia-center gehuisvest is in lokalen van de PvdA er dan toch iets mee te maken zou hebben? Meer fundamenteel is het probleem dat Indymedia meegestapt is in het sprookje van de ‘Independent' of ‘onafhankelijke' media. Als deelnemers aan de sociale strijd moeten we afstappen van het idee van ‘neutraliteit'. Veel beter dan één neutrale waarheid, zijn er vele verschillende waarheden. Tegen de berichtgeving van de grote verkochte media, de berichtgeving van aan de andere kant van de barricade; Hun waarheid tegen de onze!

Jean Pierre Meulemans

Ga maar zo door, zonder eenheid!!!
by jan Saturday December 22, 2001 at 04:27 PM

En die kapitalisten/fascisten maar lachen, woehaha...

pff leer lezen en kijken
by Bart Saturday December 22, 2001 at 06:06 PM
bart@thepits.be

1. linkerkolom ? daar geraakt niemand met artikels in.

2. independent. wij beweren helemaal niet neutraal te zijn

3. als je afstapt van het idee van neutraliteit, stap dan ook af van het idee waarheid.

4. eigenlijk werk je behoorlijk op m'n zenuwen.

trotsky goed, indymedia slecht????????
by Joeri Saturday December 22, 2001 at 06:35 PM
joericoppens@pandora.be

Ons lokaal wordt gedeeld met regards croises, een videocollectief. ik zou begot nie weten of da communisten zijn, en eigenlijk kan het me geen bal schelen.
Ik ben al blij dat we een lokaal hebben, zeker omdat we geen geld hebben er zelf een te huren (jawel, financiele steun van de trotskisten is ook welkom!)
Vorige week zat indymedia in cinema nova; zijn we nu krakers, meneer meulemans?

Ik ga proberen niet in herhaling te vallen, dus zoek wat op de site (id=14588 bvb.) en je weet m'n mening over de zogezegde "overname van indymedia" door de pvda

zoals bart al stelde, er komen gewoon geen artikels in de linkerkolom; en de middenkolom gaat over verschillende actuele thema's; daar staan trotskisten soms dus ook in

dat wij enkel op vrijwilligers werken, maakt het ook zowat onmogelijk om naar alle conferenties en acties mensen te sturen. Er zitten ook trotskisten bij indymedia, dus zouden wij dan verwachten dat zij tenminste een stukje over deze conferentie schrijven, blijkbaar hebben ze dit niet gedaan

En volgens mij kan je, met de energie die je in dit artikel verspild hebt aan gescheld en gekanker over pvda en indymedia, gerust een heel goed inhoudelijk artikel schrijven over jullie conferenties. Daar zou tenminste iedereen iets aan kunnen hebben. Het zou trouwens ook leuk zijn dat artikels van trotskisten over hun conferenties ed. verder gaan dan enkel het aantal deelnemers.

groe(n)tjes (waren ooit gezond)
Joeri

Goed gedaan van de trotskisten?
by Vanessa Boldrini Saturday December 22, 2001 at 06:53 PM
vanessaboldr@takashi.zzn.com

Grappig eigenlijk dat artikel over trotskistische deelname aan de betoging op 14 december.
Hoezo grappig?
De auteur vindt dat de "trotskisten" (die zelfs in België onderling te veel vechten om één partij te kunnen worden, dus blijven de verschillende groepjes (Sap, LSP, Vonk,..) bestaan, maar dan ook niet meer dan dat) het symbool van de anti-globaliseringsbeweging in België kunnen (moeten?) worden.
Dit is echter onmogelijk en zou deze beweging de das omdoen.
Eerst en vooral omdat de trotskisten geen alternatief hebben op het kapitalisme. Ze spreken altijd over "socialisme" maar zijn er na meer dan een halve eeuw trotskisme nog altijd niet in geslaagd om één socialistische revolutie te leiden of in te leiden (niet 1!!!). De enige revolutie waar ze een echte rol van betekenis in speelden was de contra-revolutie in Oost-Europa, die de laatste resten van een verrot socialisme wegspoelde en die ervoor zorgde dat de kinderen daar nu massaal tot prostitutie gedwongen worden, dat de gemiddelde levensduur van een gemiddeld persoon enorm gezakt is, dat ontelbaren dakloos en nog veel meer werkloos werden. Deze val van (de resten van) het socialisme werd door de trotskisten toegejuicht als een "anti-bureaukratische revolutie".
Even erg is het gesteld met de houding van de CWI, LSP tegenover Cuba. Demagogisch roepen ze op tot solidariteit met Cuba (omdat veel jongeren en progressieven nu eenmaal respect hebben voor Che Guevara en de verwezenlijkingen van dit kleine landje) maar tezelfdertijd kan men in hun publicaties ook lezen dat het tijd is voor een "anti-bureaucratische"revolutie tegen Fidel!! Is hun doel dan eigenlijk het socialisme aan te vallen in plaats van het kapitalisme?
Ik denk dat dit zeker geldt voor de leiding van deze beweginkjes, anders handel je zo niet. Ook de auteur van dat stukje proza over "een zekere stalinistische partij" valt enkel de grootste radicaal linkse partij van Belgie aan en haalt daarenboven nog uit naar Indymedia, dé manier voor vele progressieven om nieuws te verkrijgen. Daarentegen over de misdaden van het kapitalisme geen woord!
Wat dan te zeggen over de PVDA? Och het is makkelijk om zinnetjes die vroeger misschien ooit eens gezegd zijn uit hun historische context te halen en zo de PVDA te beschuldigen van medeplichtigheid aan de misdaden van Pinochet. Ik weet alleen dat de PVDA actief is geweest bij de organisering van activiteiten voor steun aan de slachtoffers van zijn regime en dat in Solidair (weekblad van de PVDA) regelmatig artikels kwamen om Pinochet en zijn misdaden aan te klagen. Dat ga je toch niet doen als je die man steunt?
Ik weet ook dat de PVDA zich concreet inzet voor allerlei concrete initiatieven om de Derde Wereld te steunen (cf Geneeskunde voor de Derde Wereld), wat veel belangrijker is dan al dat gepraat en gepreek van trotskisten over hoe slecht die partij nu wel niet is.
Het zal de mensen in Congo, Cuba en Irak een rotzorg zijn welke afkeer de trotskisten hebben voor deze partij. Zij krijgen steun van een kleine partij met bescheiden middelen en dat is wat telt.
Ook in België is dat volgens mij het geval. De PVDA zet zich steeds in voor arbeiders- en studentenrechten, tegen racisme en onrecht. De PVDA heeft overal in het land groepspraktijken waar haar dokters gratis geneeskunde beoefenen en waar advocaten rechtshulp aanbieden. Voor wanneer het eerste trotskistische initiatief???
Kritiek is makkelijk, maar kijk eerst eens in eigen boezem.
Het is goed in het eigen hart te kijken, zo net voor Kerstmis.

Groetjes Vanessa

een reactie van een trotskist
by geert cool Saturday December 22, 2001 at 07:18 PM

Hallo,

Als je tegenwoordig Indymedia volgt zou je bijna beschaamd moeten zijn om als trotskist actief te zijn tegen het kapitalisme. Er is hier de afgelopen dagen al heel veel stront over onze kop gekomen. Jammer. Over die discussie over de PVDA op Indymedia wil ik niet tussenkomen, wie artikels publiceert komt er ook effectief op. De redactionele lijn van Indymedia voor hun voorpagina is hun zaak. Zij zitten in een moeilijk spanningsveld tussen journalistiek en activisme. Aan hen om die balans te maken.

Wat me wel stoort is dat er hier bij iedere kritiek op de PVDA met een vermanend vingertje in onze richting gewezen wordt. Belachelijk!

Over Cuba een klein woordje: wij hebben nooit beweerd dat Cuba een marionet van het Sovjet-imperialisme was, een "regime dat bankroet is" (Solidair anno 1980). De PVDA bekritiseerde ons toen omdat wij niet kritisch genoeg waren tegenover Cuba! Later nam de PVDA het op voor Gorbatsjov in de Sovjetunie (het blokje in Solidair dat het programma van de PVDA naar voor brengt had het over de "interessante hervormingen").
Wij hebben steeds kritische steun verleend aan Cuba en vinden inderdaad dat er een probleem is van democratische rechten, ondanks de enorme vooruitgang door de planeconomie. Voilà. Iemand daar bezwaar tegen? Of is het niet zwart-wit genoeg?

En tot slot over het artikel van JPE. JPE is blijkbaar een geoefend watcher in vanalles en nog wat. Na een grondige studie van de burgerlijke media heeft hij zich nu eens op de trotskisten geworpen. Leuk artikel. Ook de sarcastische ondertoon was iets wat andere bijdragen op Indymedia soms missen.

Over de trotskisten op D14. Tja, er zijn inderdaad verschillende groepen. Net zoals er verschillende soorten maoisten zijn. Soms liggen de standpunten over bepaalde zaken bijzonder ver uit elkaar (denk maar aan de vorige verkiezingen toen we met de LSP opkwamen op de LEEF-lijst in Gent en de PVDA-lijst in Antwerpen steunden, terwijl de SAP opriep voor een "rood-groen blok" met SP en Agalev). Laat de verschillende ideeën maar botsen met elkaar (op een politieke manier!), we kunnen daar allemaal uit leren en zullen er hopelijk ook conclusies uit trekken. Met deze dus een oproep voor politieke en eerlijke discussies over perspectieven en strategie.

Geert Cool

Che, Jozef, Leon en andere toffe kameraden
by jp Everaerts Saturday December 22, 2001 at 11:12 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Hallo Geert Cool: waar en wanneer heb ik me op de trotskisten geworpen ? De schrijver van het bovenstaande artikel is ene JPM: Jean-Pierre Meulemans.

Maar ik ben het met je eens dat wat die mijnheer schrijft niet onzinnig is. Ik heb hier al geschreven dat ik geen lid ben noch worden zal van de PVDA, maar voor de volledigheid: ik was wel 4 à 5 jaar actief (jaren zeventig - tachtig) bij de studentenbeweging MLB en nadien voor PVDA-voorloper AMADA nog in een fabriek gaan werken. Ik ken dus de standpunten van de maoisten uit die jaren en vandaar dat het mij ook verbaast dat Che Guevara nu het grote boegbeeld is. Destijds werd er binnen MLB met de Che-posters op studentenkamers nogal gelachen. Maar ja ... de meeste mensen houden van helden en dus werken alle partijen met helden/vedetten, ook de PVDA. Hoe 'bourgeois' ...

Belangrijker is de kritiek van de trotskisten op Stalin. Niet dat Trotski nu zelf zo'n grote democraat was, integendeel. Sorry dus vrienden trotskisten, van jullie drie clubs zal ik ook geen lid worden, maar ik wil ze wel eens leren kennen. Stuur me maar wat informatie (adres: Rogierstraat 217, 1030 Bxl).

De kritiek op Stalin dus: daar kan je je inderdaad niet van afmaken zoals de PVDA dat vaak doet. Het boek van Martens heb ik ook gelezen en dat boek bevat impliciet het beste bewijs dat een systeem zoals het Stalinisme niet deugt: het hangt allemaal af van de genialiteit van één leider en als die er het kopje bij neerlegt zijn de volgelingen niet in staat de erfenis te beheren. Anderzijds snijden sommige van de argumenten van de PVDA ivm Stalin wel hout. Verder slaagt de PVDA er in om heel wat zinnig werk te verrichten (het uitgeven van België's enige linkse weekblad bv. - hoed voor af). Maar als we echt een democratisch alternatief voor het kapitalisme willen ontwikkelen, dan is kameraad Jozef toch meer een probleem dan een inspiratiebron.

Maar ik ga later op dit alles nog eens wat systematischer terugkomen.

In ieder geval: bedankt JP M om ons te informeren over de aanwezigheid van de trotskisten op de antiglobo-betogingen. Diverse van de organisaties die je vermeldt heb ik nog gefilmd, alleen wist ik niet dat het trotskisten waren ... Mijn beelden gaan volgende week naar Indymedia om ze ter beschikking te stellen voor een reportage/documentaire over de drie decemberse protestdagen. Een documentaire die zeer zeker de veelzijdigheid van het protest zal uitdrukken.

even een koele overpijnzing
by tja Saturday December 22, 2001 at 11:27 PM


1500 aanwezigen in Brussel, vind je dat een succes?

groeten,
een anarchist

Sappig?
by juice Saturday December 22, 2001 at 11:53 PM

In totaal zijn er maar liefst 29 Internationales die zich beroepen op de erfenis van de Vierde Internationale van oppperhoofd Trotsky. Daaronder zijn heel wat afsplitsingen van breuken. De verhouding van bijvoorbeeld de Sap of de Militant tot de Vierde Internationale kan je vergelijken met de verhouding tussen de splinter en de boom. In België zijn de Trotskistische splintergroepen zo goed als weggeveegd. In Frankrijk of Engeland tieren ze bij gebrek aan waardig alternatief wel nog weelderig.
Oh ja, we vergeten hier nog Vonk te vermelden, een ander fractietje (moederbeweging van Militant), dat hier in belgië ook nog een paar leden telt. Zij proberen al jaren via entrisme de SP terug op het pad van de anti-kapitalistische strijd te brengen. Het is niet bekend welke analyse ze zelf maken van die jarenlange inzet, maar gezien de lijn van SP-leiders als Tobback, Vandenbroucke en Vandelanotte lijkt hun strategie voorlopig weinig vruchten af te werpen, om even in de beeldspraak van de plantenkunde te blijven. Op een vlak zijn al die splintergroepen wel succesvol. Zij scheiden veel ex-leden af die heel vaak in universitaire middens terecht komen en die zich daar toespitsen op de ultieme kerntaak van de ware trotskist: strijd voeren tegen alles wat naar marxisme-leninisme ruikt.
Zo kent u er wellicht ook wel een paar. Je herkent ze aan het aantal scheldwoorden in hun uitspraken.

oeps
by gc Sunday December 23, 2001 at 11:12 AM

Ik heb inderdaad jpm verward met jpe. Mijn excuses.
GC

trotskisme weggeveegd?
by geert cool Sunday December 23, 2001 at 11:37 AM

Hoi,

De trotskisten in België zouden weggeveegd zijn? Daar kan ik toch niet echt mee akkoord gaan. Kijk om je heen in strijdbewegingen. Mijn indruk is inderdaad dat een aantal trotskistische groepen sterk verzwakt zijn doorheen de jaren '90. Maar als ik naar mijn organisatie kijk (LSP) zie ik toch een spectaculaire vooruitgang de afgelopen jaren. We hebben met een klein groepje begin jaren '90 de brede Blokbuster-campagne gelanceerd. Een campagne die toch een impact gehad heeft in heel de antiracistische beweging. Een jaar geleden hebben we het idee gelanceerd voor een anti-kapitalistische jongerencampagne met de naam Internationaal Verzet. We zijn daar ook voor gegaan en hebben IV uitgebouwd tot een brede campagne waarin honderden jongeren betrokken zijn. In veel steden hebben we een erg jonge kern die dynamisch tussenkomt in strijdbewegingen. En dat ondanks het feit dat we het moeten stellen zonder veel middelen (onze organisatie bestond hier nog niet ten tijde van mei '68, de grote ledenbijdragen van mei 68'ers hebben wij dus niet en we zijn in de jaren '70 en '80 ook niet in het circuit van gesubsidieerde VZW's beland).
Met beperkte middelen is de LSP aan het groeien, vooral onder jongeren.

De kritiek over de talrijke trotskistische groepen gaat even goed op voor de maoisten. Daar heb je pro-Albanezen, pro-Chinezen, pro-Russen,... In de jaren '70 werden in de PvdA nog mensen uitgesloten wegens hun steun aan Enver Hoxha van Albanië. Vandaag lijken ze daar minder zwaar aan te tillen (als ik me niet vergis is de weduwe van Hoxha zelfs naar een 1-mei PVDA feest gekomen). Maar desondanks zijn er ook in België nog maoisten die niet bij de PvdA zijn, ik denk maar aan het Verbond van Communisten van België (VCB) en ook binnen de KP zullen er wel nog stalinisten van de oude lijn aanwezig zijn (ook al lijken ze daar vandaag een kleine minderheid te zijn).

Er zijn dus inderdaad tal van organisaties ter linkerzijde actief. Dat hoeft niet noodzakelijk negatief te zijn als er op belangrijke strijdpunten gezamenlijk kan opgetreden worden, bvb. in de strijd rond Forges de Clabecq (herinner de lijst Debout waarop zowel trotskisten als stalinisten verenigd waren). Op ideologisch vlak is de breuk te diep om tot een eenheidspartij te komen. Mijn advies is dan ook: laat de ideeën botsen met elkaar, laat iedereen zijn ding doen en tussenkomen in de bewegingen (waar nodig het liefst in eenheidsinitiatieven met ruimte voor eigen klemtonen). Vandaaruit zullen de zaken misschien duidelijker worden en zullen conclusies kunnen getrokken worden.

Vandaar bijvoorbeeld de oproep van de LSP bij de vorige verkiezingen om te komen tot linkse allianties. Jammer genoeg bleek daar weinig interesse in te bestaan van andere linkse krachten. Vanuit de noodzaak aan een sterke linkse oppositie hebben wij dan lijsten links van de sociaal-democratie en de groenen ondersteund of zelf mee ingediend. In Luik stonden we op een lijst van de Parti Communiste (ondanks alle beperkingen van de PC), in Gent namen we deel aan de campagne LEEF, in Oostende hadden we een eigen lijst en in Antwerpen voerden we campagne voor de PVDA+ lijst. Wat ons overigens heel wat kritiek opleverde van de SAP die een artikel pleegde met in de titel de vraag als wij nog trotskistisch waren...

Tja, die spanningen onder klein links zijn soms belachelijk omdat ze niet ingaan op de echte controverses en dat zijn de meningsverschillen op ideologisch en taktisch vlak.

Over andere Europese landen: we zien overal een versterking van de linkerzijde links van de traditionele partijen (waar ik bvb de PCF gemakshalve bijreken). In de meeste landen zal dit inderdaad vanuit trotskistische hoek komen, het stalinisme is bijna overal weggeveegd. België vormt daar nog wat een uitzondering op.

Voor diegenen die twijfelen aan wat de LSP doet en haar standpunten: bekijk onze website eens op http://users.pandora.be/militant.links
Weet waarover je spreekt alvorens ons te veroordelen!

Geert Cool

29 internationales
by geert cool Sunday December 23, 2001 at 11:40 AM

Over de overblijfselen van de Derde Internationale na de stalinistische degeneratie (na de eerste vier congressen) kunnen we inderdaad niet zeggen dat er 29 internationales zouden zijn. De Derde Internationale is door Stalin gewoon afgeschaft. Tot eer en glorie van het socialisme in één land. Dit verhindert niet dat er ook vandaag minstens 29 internationale stalinistische stromingen zijn.
GC

onozelaar
by Mara Sunday December 23, 2001 at 12:25 PM

Ik stel voor dat we de middenkolom gewoon leeg maken. Dan geen gezeik meer over Indymedia.Of we zetten gewoon een grote foto van Mickey Mouse op de middenkolom met een wedstrijdje eraan verbonden.
En geen nieuws meer. Want de lezers van Indymedia zijn daar blijkbaar te gevoelig over.

Wat is je probleem?
by Harko Sunday December 23, 2001 at 07:16 PM
harko21@yahoo.co.uk

Beste Johannes-Paulus II Meulemans,

Wat is nu eigenlijk de bedoeling van jouw artikeltje?
Erop wijzen dat de Trotskisten erook waren op D14? ok, doe maar iedereen mag op Indymedia verslagjes indienen, iedereen mag foto's posten.
Een beetje commentaat geven op de PVDA? Waarom in hemelsgodsnaam?
En wat je fantastische ontdekking dat de PVDA vroeger andere conclusies trok en andere opvattingen had over de Sovjet-unie en Cuba? Toen de PVDA zijn analyse over de Sovjet-Unie herzag hebben ze daarover ook heel gepubliceerd o.a. in Ludo Martens, "De Fluwelen Contrarevolutie", EPO.
Wat poog je eigenlijk te bereiken buiten de verdeeldheid van links?
Het succes van o.a. D14 heeft toch juist bewezen dat men door samen te werken rond bepaalde punten toch ENORME resultaten kan boeken.

Leuteren
by ikke Sunday December 23, 2001 at 08:48 PM

Ik stel voor dat jullie ergens een discussie forum openen, dan kunnen jullie daar met de 29 trotkyistische internationales uitmaken wie er nu de eigenlijke 4° internationale is, je kan er ook de Post Trotskyisten als Jan D uitnodigingen, ....
Jullie kunnen dan jullie gal spuwen op iedereen die het niet met jullie eens is en vergeet niet overal Stalin te zien natuurlijk, en binnen de kortste keren mischien nog 29 nieuwe internationales uitvinden.

Maar bespaar ons van jullie geleuter op indymedia AUB.

Haha
by Jean Pierre Neuspeutermans Sunday December 23, 2001 at 09:41 PM

De PVDA-machine zou beter al die zeveraars platbombarderen.

quote
by jorg Sunday December 23, 2001 at 10:44 PM

"...ironically, perhaps, the best organised dissenters in the world today are anarchists, who are busily undermining capitalism while the rest of the left is still trying to form committees."
-- Jeremy Hardy, The Guardian (UK)

verdeel en heers
by lutra Monday December 24, 2001 at 01:40 PM

Ik denk dat de kapitalisten en fascisten die Indymedia lezen de tijd van hun leven hebben, links is volledig verdeeld en ze maken elkaar gewoon af. Tussen haakjes, ben ik er van overtuigd dat er hier ook anti-communisten in naam van een communist berichtjes hebben achtergelaten, gewoon om links nog meer te verdelen.
Waarom spreken we van leninisme, maoïsme, stalinisme, trotskisme…? Waarom spreken we gewoon niet allemaal van marxisme en/of communisme (socialisme)?
Waarom vergeten we niet het verleden en kijken we naar de toekomst? In een gezamenlijk weekblad kunnen alle meningen aan bod komen. Beperkt uiteraard, anders staat er niets anders meer in (een vaste beperkte rubriek). Ik pleit hier dus voor globalisering van links. Een mooi begin zou zijn dat we stoppen met op elkaar te kakken! Kak op de fascisten en kapitalisten! Uiteraard zullen die laatstgenoemde wel proberen zo'n verdeeldheid aan de hang te brengen, laat u dan niet verleiden! Ga er niet meer op in! Ik pleit voor 'censuur' van Indymedia. Haal de berichtjes die bedoelt zijn om links te verdelen er direct af!

Of hebben wij een plaatselijke 'Stalin' nodig om links in België te verenigen (als we het niet op een normale manier kunnen)?

En om nog wat verder te gaan...
by Maarten Van Hove Monday December 24, 2001 at 03:37 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

... eigenlijk zie ik deze héle discussie als ridicuul. Wat is dat nu allemaal met die interne strijd om het Grote Gelijk? Moeten er weer zo nodig ego's gestreeld worden, ja? Gelukkig dat ik Freud niet naast me heb liggen hoor.

Ik weet niet of jullie al gemerkt hebben dat er in de wereld enkele dingen veranderd zijn, toen jullie zo sterk aan het bekvechten waren over wie er nu eigenlijk de échte communist is.

1) De Sovjetunie is geïmplodeerd, nu toch wel al enkele jaartjes geleden. Jullie alternatieven zijn door het kapitalisme gerecupereerd of gecriminaliseerd, en het overgrote merendeel van de niet-politieke mensen weet zelfs niet eens meer dat jullie bestaan!!!

2) De repressiemiddelen worden steeds machtiger en sterker. Wie een écht gevaar betekent, wordt snel uitgeschakeld. Er wordt nu gepraat over internationale uitleveringsbevelen en vingerafdruk-tests. En o ja, er worden hier en daar ook wel gruwelijke oorlogen uitgevochten.

3) Rechts wint aan macht. En krachtig. Hoeveel extreem-rechtse regeringen zijn er ondertussen in Europa? En hoeveel verdoken extreem-rechtse in de wereld?

4) Het milieu is naar de zak, mensen die sterven van de honger en die Indymedia wel kunnen gebruiken om hun verhaal bekend te maken blijven onbekend omdat jullie deze ruimte inpalmen, een zekere Bush heeft net het ABM-akkoord afgeschaft en bouwt nu mini-atoombommetjes...

Moet ik doorgaan?

Waarom zitten jullie hier nu te leuteren over interne toestanden? Wat is de meerwaarde verdorie? Mensen worden op hun daden en niet op hun mooie woorden beoordeeld. En als deze discussies de tendens is om jullie Groot Gelijk te behalen, dan ben ik bang wat er te komen staat als jullie Revolutie zou komen. Worden er dan ineens enkele afrekeningen gehouden? Vergeet dan aub niet dat het communisme gaat over het volk - en niet over jullie partijtoestanden.

Kent er iemand de spreuk op het Belgische wapenschild? Of is dat soms het monopolie van rechts?

Een prettig kerstfeest toegewenst voor de rest.

Reacties
by Jean Pierre Friday December 28, 2001 at 12:59 PM

Bedankt voor jullie talrijke reacties. Kijk eens in eigen hart, zo vlak voor kerstmis, prevelt Vanessa (Martens?). Geloofsvrijheid is een dierbaar goed, ik heb het advies dan ook niet in de wind geslagen en luttele minuten geknield voor de kerstal met kindeke Jezus op onze Brusselse Grote Markt (al week mijn blik steeds af naar dat mooie huis waar Marx verbleef en zinnen op papier zette die het religieuze idealisme met tak en wortelde wilden uittrekken). Ook de andere maoïst van dienst stelt zijn vragen in "godshemelsnaam". Voer voor psychologen, al u het mij vraagt.

Wat mij evenwel doet schrikken is de teneur op deze site als het over kritiek gaat. Hey, luister eens, zonen en dochters, Indymedia is een fantastisch initiatief dat zich slechts rechthoudt met het zweet en bloed van tientallen schatten van linkse activisten. Maar waarom zo hard van stapel lopen als er wat kritiek komt? Kritische stemmen worden meteen geïndentificeerd als toebehorend aan agenten van vijandelijke krachten die erop gericht zijn Indymedia en de hele linkerzijde op te knopen. Het veelvuldig gebruik van scheldwoorden geeft het geheel een hoge kolderwaarde. Wie kritiek heeft is een... onnozelaar.

Uiteraard posten er rechtse knuppels berichtjes op jullie site. Maar ik zie toch ook heel wat linkse en progressieve jongeren en oudere jongeren die teleurgesteld waren over de berichtgeving van Indymedia. Mijn teleurstelling vloeide bijvoorbeeld voort uit het feit dat een zichzelf-ophemelend artikeltje van vier zinnen, van de hand van PvdA'ers, moeiteloos de middenkolom haalt, terwijl je vaak echte interessante artikels (van wie dan ook) na enkele dagen moet gaan zoeken als een naald in een hooiberg.

Voorts vond ik dat onze trotskistische maten wat tekort was gedaan. Graag trok er ik tot slot toch even de aandacht op dat tot nu toe alle voorstellen tot meer samenwerking voor radicaal links uit de hoek van SAP, LSP en ook wel KP kwamen. PvdA weigerde steeds de uitgestoken hand. Deze weigering heeft natuurlijk een ideologische basis; indien men van een maatschappijmodel vertrekt dat opgehangen is rond het principe van één partij (een grove aanval op het pluralisme en organisatierecht van de arbeidersbeweging ten andere), dan is het nogal wiedes dat je problemen hebt met andere politieke uitingen binnen het linkse kamp.

Tot slot is het ook duidelijk dat de dood van tal van belangrijke communistische leiders onder Stalin, niet als een fait-divers kan worden afgedaan. De één miljoen communisten die op bevel van deze beul werden afgemaakt, moeten voortleven in het hart van elke progressieve activist. De geur van rottende lijken is te indringend om er luchtig mee om te springen. Mijn excuses voor dit weinig prozaïsche einde.

JPM