arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hoe wordt ik multi-euro-miljonair ? (De methode Rombouts)
by jpe Friday December 21, 2001 at 11:09 PM

Wie in een privé-bedrijf fouten maakt, wordt ontslagen en moet niet op clementie rekenen. Niet zo in de door liberalen geleide overheidsbedrijven. Managers die er de boel genoeg verzieken, zien hun contract vroegtijdig beëindigd worden en mogen vervolgens langs de kassa voor een royale afscheidspremie.

Postmanager Rombouts mag zich vanaf vandaag een gelukkig man prijzen. Zijn geniaal-domme uitspraken (te beginnen met 'ik heb nog nooit een postkantoor van binnen gezien') hebben hun effect niet gemist: hij moet (MAG) opkrassen. Met 100 miljoen frank afscheidspremie kan deze in het wit werkende 'witteboordcrimi neel' (oep weer een proces aan het been van Indymedia) vrolijk gaan rentenieren. Nog even een zuur gezicht trekken voor de camera's mijnheer Rombout en dan kunt u het gaan vieren. Het wordt voor u een nieuwjaar om nooit te vergeten. Prettige reis naar de sneeuw gewenst en vergeet niet ons een postkaartje te zenden.

100 miljoen frank: hoeveel werkende mensen moeten hun leven lang belasting betalen om dat bedrag samen te krijgen ?

En de volgende Rombouts is al aangeduid: de 'Belgian Post Group' zal opnieuw geleid worden door een manager uit de voedingssector. Nu kan die zich weer gaan instuderen en zijn vriendjes als adviseurs en meer van dat aanstellen.

Eén ding moet je minister en vrijemarkt-profeet Rik Daems nageven: hij heeft een natuurlijk talent voor het saboteren van overheidsbedrijven. Na Sabena zal hij tegen de tijd dat de concurrentie er aan komt ook de Post wel op de knieën krijgen.

Eén lichtpuntje: vanaf vandaag moeten de lonen bekend gemaakt worden van alle managers in overheidsdienst. Gaan we dan eindelijk weten wat die andere bekende blunderende overheidsmana ger - Bert De Graeve, de man die van de VRT een VTM-kloon maakte en zo mee de Vlaamse verrechtsing en de opgang van het Vlaams Blok in de hand werkt - wat die mijnheer jaarlijks opstrijkt ? Vijftien miljoen, achtien miljoen ... Wie biedt meer ?

managers...
by Françoise Saturday December 22, 2001 at 10:23 AM

Topmanagers die, in privé-bedrijven, worden gevraagd om op te stappen kunnen heus wel ook eerst langs de kassa passeren, hoor...

Een voorbeeld uit het nieuws van de laatste maanden: die gast van Marks & Spencers - Luc Vandevelde...

Topmanagers onderhandelen eigenlijk veel langer en harder over hun ontslagpremie (da's inherent aan topmanager zijn: je weet dat je moet opstappen als de aandeelhouders om de één of andere reden vinden dat je leiderschap niet goed genoeg (meer) is...) dan over het loon (dat toch al royaal is), de onkostenvergoedingen (meestal de helft van het jaarlijks bruto-loon; en da's niet belastbaar...), en andere extra-legale voordelen (bedrijfswagen, GSM, etc.).
Ze doen dit 'omdat hun positie onzeker is' en ze 'van vandaag op morgen zonder werk komen te staan'...

Hun onstlagpremies (en lonen en andere voordelen) staan in schril contrast met die andere werknemers waarvan de positie niet zo stabiel is -- interims, tijdelijke werknemers, e.a. Zij kunnen ook zonder al te veel boe of ba zomaar worden gevraagd om niet terug te komen, maar voor hen is er helemaal niets...

kwaliteit
by Kingrat Saturday December 22, 2001 at 02:38 PM
laikabob@hotmail.com

Cultuur verdient kwaliteit, een goed beleid en integriteit..

De Belgische staat heeft Sabena zelf gecorrupteerd en is mee de schuldige van de ondergang.

Een goed beleid moet de verzuring tegengaan, de verrechtsing.

Mischien wat meer menselijkheid en minder Egoistisch, hypocrit denken?
(geen chimp-politiek maar Bonobo-politiek:) maar ik weet niet of je dit begrijpt,
enfin, we zullen allemaal ons best doen zeker om positief en critisch te blijven.. met twee voeten op de grond van 't gezond verstand.:)

Groetjes,
Rat, ('k heb de site van indymedia al doorgestuurd naar een alternatieve Amerikaanse nieuws website: therealtruthonline.com)

Brave New Capitalisme
by jpe Saturday December 22, 2001 at 10:20 PM

Je hebt gelijk Françoise, het zijn niet alleen topmanagers in overheidsbedrijven, ook die in de privé die zich goed 'indekken'. Daar ben ik in mijn inleiding iets te snel over heen gefietst.

En we kunnen hier ook nog een nieuwe studie vermelden die aantoont hoe steeds meer jobs in België een precair statuut krijgen. Ik ken de cijfers die VRT-radio deze week gaf niet meer uit mijn hoofd, maar het gaat wel pijlsnel die richting uit: steeds meer mensen werken met tijdelijke contracten, deeltijds ook, moeten nachtwerk verrichten enzoverder.

In De Morgen van vandaag stond een artikel waarin dan weer gewezen werd op hoe het op de beurs aanwezig zijn de bedrijven er toe aanzet om werknemers steeds sneller te ontslaan. Brave New Capitalisme.