arch/ive/ief (2000 - 2005)

Boerenvoorman boegbeeld voor ons!
by dewaarheid.nu Friday December 21, 2001 at 03:38 AM

José Bové, het Franse boegbeeld tegen mondialisering, is donderdag in Montpellier in hoger beroep veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. Hij moet de cel in wegens vernieling van een genetisch gemanipuleerd maïsveld in 1998.

José Bové is één van de voorvechters van de in Frankrijk opgang makende Confédération Paysanne, een boerenvakbond die zich inzet voor een natuurlijke productie. Deze organisatie weert zich ook tegen de toevoeging van chemicaliën in de landbouw om deze rendabeler te maken. Bové zet zich bovendien in voor de belangen van de Derde Wereld.

Bové kwam eerder in het nieuws wegens het terecht vernielen van een in aanbouw zijnde kapitalistische McDonald's in Millau in Zuid-Frankrijk: het symbool van het Amerikaans imperialisme. Daarnaast was hij actief in Davos en bij de Wereldhandelsorganisatie in Seattle als een van de voormannen van de antiglobaliseringsdemonstraties.

Het gerecht in Montpellier vond dat Bové met de vernieling van het veld te ver was gegaan. Dit keer was er volgens sommige wetenschappers bovendien sprake van vernieling van jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Genetische manipulatie is er niet alleen om economische redenen, maar ook om bijvoorbeeld ziekten tegen te gaan, voerden bepaalde wetenschappers aan als argument tegen Bové.

José Bové was eerder veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van tien maanden, maar ging in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie vroeg toen om acht maanden gevangenisstraf.

Het OM had er schijnbaar ook genoeg van dat de boerenvoorman telkens nieuwe rechtszaken aangreep om zijn ideeën uiteen te zetten. "Wij zijn de justitie, geen reclamebureau voor de ideeën van mijnheer Bové", betoogde de procureur.

Integendeel, mijnheer de procureur. Mijnheer José Bové is er voor ons en daarin passen die reclamecampagnes van bijvoorbeeld McDonald's, waarmee onze kinderen compleet gek gemaakt worden, niet in. Het is maar hoe je het interpreteerd, nietwaar?