arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een Russische getuigenis over D13-15
by ilya Thursday December 20, 2001 at 07:10 PM
ilya@cwi.ru in het engels, aub

Ilya was in Brussel naar aanleiding van de Eurotop. Hij geeft hieronder zijn indruk van de betoging. Onderstaande getuigenis werd gegeven in een interview met Rood. Kristof De Rynck

Ik zou vooral willen antwoorden vanuit de vergelijking tussen Brussel en Genua. In Brussel zagen we niet zoveel steun van de Brusselse bevolking als dat het geval was in Genua. Daardoor was de betoging niet zo groot. Het was een goede mobilisatie. De reden waarom de betogingen niet zo groot waren is omdat dit de eerste betoging van de beweging was na de aanslagen van 11 september. Deze betoging werd georganiseerd in een nieuwe wereldcontext waarin de linkerzijde en de antiglobaliseringsbeweging een nieuwe benadering nodig hebben tegenover deze situatie. Deze betoging moest de nieuwe houding van de antiglobaliseringsbeweging en de linkzeuihjde tonen, en dat is moeilijk. Een andere reden is de verschillende politieke traditie in België en Italië. Een andere reden is misschien de kou. Desalniettelmin was de betoging zeer goed. Het was ook zeer goed voor de Russische delegatie om te kunnen deelnemen aan zo'n betoging want dat is altijd een goede ervaring die nieuwe energie geeft om er tegenaan te gaan in Rusland.
Een ander element is de conferentie van International Socialist Resistance die een zeer goed initiatief was. In de situatie van 11 september heeft radicaal-links een nieuwe benadering nodig om een brede beweging op te bouwen en om nieuwe mensen in de beweging te betrekken. In alle geval was het een zeer goed initiatief. Ik heb ook goede vooruitzichten voor de International Socialist Resistance. Op dit moment is er een verschillende situatie in de verschillende landen en dus moeten er verschillende benaderingen per land zijn om zo'n brede beweging op te bouwen als ISR. Ik denk dat de mensen in België daar hun werk van willen maken.
In alle geval is de voornaamste taak van een marxistische organisatie om in de beweging haar programma voor te leggen. Ik denk dat ISR –als uitvloeisel van de vorige campagne en als oplossing voor een nieuwe benadering in de antiglobaliseringsbeweging- breder georganiseerd zou moeten zijn .

website
by geert cool Saturday December 22, 2001 at 07:42 PM

De website van het CWI in Rusland is http://www.cwi.ru
Daar vind je meer info over onze standpunten en activiteiten in Rusland ('t is wel in het Russisch...).
Ilya is voorzitter van het CWI in Moskou. Misschien zou het interessant zijn als we deze zomer eens een uitgebreid interview met hem maken over hoe het is om als trotskist in Rusland politiek actief te zijn.
GC