arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rusland en de globalisering, de nieuwe Arbeidswet
by Rood Thursday December 20, 2001 at 06:58 PM
plantin@skynet.be 02 523 40 23 plantinstraat 29, 1070 Brussel

Op 19 en 20 december wordt voor de 2de en 3de keer gestemd in het Russisch Parlement over een nieuwe Arbeidswet. Vandaag stemden 283 parlementsleden voor, 125 stemden tegen. In de straten nabij het Parlement waren er kleine gevechten tussen de linkerzijde en alternatieve vakbonden en rechtse tegenbetogers. De laatste en derde stemming zal plaatsvinden op 21 december. De officiële vakbonden reageerden zeer tevreden. De Communistische Partij stelde voor om de Arbeidswet in januari te stemmen maar de officiële vakbonden en de rechtse partijen wilden echter onmiddellijk stemmen. Een uittreksel uit een te verschijnen interview in Rood, 2-wekelijks tijdschrift van de SAP.

Rusland en de globalisering

Op 19 en 20 december wordt voor de 2de en 3de keer gestemd in het Russisch Parlement over een nieuwe Arbeidswet. Vandaag stemden 283 parlementsleden voor, 125 stemden tegen. In de straten nabij het Parlement waren er kleine gevechten tussen de linkerzijde en alternatieve vakbonden en rechtse tegenbetogers. De laatste en derde stemming zal plaatsvinden op 21 december. De officiële vakbonden reageerden zeer tevreden. De Communistische Partij stelde voor om de Arbeidswet in januari te stemmen maar de offciële vakbonden en de rechtse partijen wilden echter onmiddellijk stemmen.« De meerderheid van het Parlement wou het Kristalcompromis tussen de vakbonden en de regering niet breken. Eindelijk is de hete discussie in de Russisshe maatschappij voorbij. Alle delen van de maatschappij, buiten de radicaal-links en de kleinere vakbonden, zijn er mee akkoord », schrijft de grootste krant Gazetta (http://www.gazetta.ru) vandaag.

Ilya Budraitskis, lid van Socialist Resistance (CWI) en Zashita, een alternatieve vakbond in Rusland, was naar aanleiding van de Eurotop in Laeken in Brussel. We profiteerden van de gelegenheid om met te spreken over de nieuwe arbeidswet in Rusland, nieuwste fase van de integratie van Rusland. Interview door Kristof De Rynck.

Ilya : De nieuwe arbeidswet is een van de voornaamste eisen van internationale schuldvorderaars aan Rusland. Deze wet is er vooral gekomen in een context van veranderende verhoudingen tussen Rusland en de internationale instellingen. Het verhaal van de Arbeidswet begon reeds in 1998 toen er een voorstel van het IMF kwam om de arbeidswet te veranderen conform hun « sociale standaarden » : enkele neoliberale toevoegingen over arbeidsrechten. Toen werd er een eerste voorstel voorbereid. Toen begon een bewustwording bij de alternatieve vakbonden over de Vandaag werd een voorstel gestemd dat een grote schock zal zijn voor de ganse arbeidersbeweging.

Want er zullen vakbondsrechten ingeperkt worden. Er is een punt dat stelt dat vakbonden die niet de helft van de leden in een bedrijf hebben, niet meer vertegenwoordigd worden in de raden. Alle alternatieve vakbonden zullen daardoor verdwijnen.
Er is ook een hoofstuk over korte, individuele contracten (bv. van 1 maand). Deze individuele contracten worden vooral afgdwongen door de eigenaar van een bedrijf. Hij kan de belangrijkste punten afdwingen in het contract. Officieel is het een overeenkomst tussen 1 werknemer en de werkgever. Maar in deze dialoog met 2 is het natuurlijk de werkgever die zijn wil kan opleggen.
Een deel van het loon kan vanaf nu bestaan uit een deel van de productie van het bedrijf (sigaretten en alcohol uitgezonderd). Alle andere producten kunnen een deel worden van je loon en dan moet je zelf maar zien hoe je daarvan kan eten of hoe je het materiële deel kan verkopen.
Er is ook een voorstel voor een vrije vakantie, zonder wedde. Wanneer de werkgever je op verlof zonder wedde wil sturen, doet hij maar. Wanneer er dus geen werk is, stuurt hij je op verlof zonder wedde.

Is er dan geen vervangingsinkomen ?
Neen, want je blijft werken in het bedrijf. Na een maand kan je dan opnieuw beginnen werken voor het bedrijf
Het worden vakanties zonder vastgelegde termijn. Ander voorbeelden zijn het snoeien in het betaald moederverlof na de bevalling. Dat zal nu 3 maanden worden, i.p.v. 9. Maar dat stelt bijna niks voor.

Beloften over minimumloon en minimumwelvaart stellen niks voor. Er is geen vast minimuwelvaart in Rusland. Toen deze Arbeidswet voorgelgd werd in het Parlement in juli, verklaarde de Minister van Arbeid dat, ondanks de intentie, er geen minimuloon gegarandeerd kan worden de komende 5 jaar wegens het tekort in de Russische begroting.

Wie was er tegen deze nieuwe Arbeidswet ?
Een jaar geleden was er een georganiseerde en nationale coördinatie voor een progressieve Arbeidswet waarin meer dan 15 vakbonden zaten (ook enkele onderdelen van de officiële vakbonden). De voornaamste actor daarin was de radicaal-linkse vakbonden Zashita (Verdediging van de Arbeid) en de Sotsprof , de grootste alternatieve vakbonden in Rusland. De voorbije 2 jaar hebben ze 5 nationale actiedagen opgezet tegen deze Arbeidwet. De laatste was op 19 juni met een algemene staking van de dockers in het uiterste oosten (Vladivostok). In Moscou waren er 5 demonstraties, nabij de grootste en belangijkste bedrijven. De meerderheid van de deelnemers waren de arbeiders van die fabrieken. Arbeiders kwamen van hun werk en namen deel aan de demonstraties. Daarvoor was er maandenlang een pamfletten campagne. In gans Rusland namen enkele 100.000 mensen deel, in Moscou enkele duizenden. Een jaar geleden hadden de rechtse en Pro-Poetin partijen nog schrik van de reactie van de officiële vakbonden. Sinds kort was er een akkoord tussen de Russische regering (Eenheid, de partij van Poetin) en de andere pro-Poetinpartijen om de wet te stemmen nu ze zich sterker voelen.
-----
Het volledige interview met andere effecten van de globalisering in Rusland, een schets van de andersglobaliserinfsbeweging, de reacties van de officiële vakbonden en nieuws over nieuwe linkse politieke partijen in Rusland zal te vinden zijn in Rood nr. 24. Om dat te nummer te bekomen, gelieve te reageren via bovenstaande coördinaten.