arch/ive/ief (2000 - 2005)

Etterbeek D14 - relaas van een 'public ennemy'
by OA Wednesday December 19, 2001 at 11:20 PM

Op vrijdagavond 14 december 2001, omstreeks 22 uur kreeg ik te horen dat twee van mijn vriendinnen waren opgepakt en werden vastgehouden in een kazerne in Etterbeek. Net als tientallen anderen heb ik toen beslist om aan de poort van de kazerne in Etterbeek mijn ongenoegen te laten blijken...

Rond 22.30 (schatting) kwamen we met zo'n tachtig man en vrouw aan in Etterbeek. Er werd post gevat voor de poort van de kazerne en slogans werden geroepen. De politie was duidelijk verbaasd ons daar te zien. Eerst kwam een "poortwachter" vragen wat de bedoeling was. Een burgerwagen (rode Volkswagen) reed naar buiten, maar werd opgehouden door de manifestanten. De chauffeur gaf veel gas en reed vooruit. Enkele manifestanten wierpen zich op de auto, maar werden er door andere manifestanten weer van afgetrokken. Toen de auto mij voorbijreed, zag ik dat de passagier zijn wapen had getrokken en het ostentatief zwaaide aan de ruit. Een vijftal minuten later werd met een waterkanon en een cordon politieagenten post gevat op de grens tussen de ingang van de kazerne en het voetpad. Een aantal mensen nam de benen, het leeuwendeel van de manifestanten bleef staan. Enkele ogenblikken later voerde de politie een charge uit zodat alle manifestanten tot op de hoek van de straat gedreven werden. Enkelingen bleven hier staan en poogden een gesprek aan te gaan met de ordehandhavers. Ze kregen enkele rake klappen en werden opgepakt. De anderen (waaronder mezelf) werden een straat in gedreven zijlings van de kazerne. Opnieuw zette een aantal manifestanten het op een lopen. Anderen wandelden rustig weg en riepen nog enkele slogans. Op dat moment hoorde ik iemand roepen dat de politie langs het andere uiteinde van de straat zou chargeren. Nog geen tien seconden later zag ik politieagenten gewapend met schild en knuppel op ons afkomen. Niet in een cordon maar kriskras door elkaar. Enkelen konden zich nog uit de voeten maken maar voor mezelf was het te laat. Liep ik naar links, dan liepen twee agenten ook naar links, liep ik naar rechts, net hetzelfde. Al wie voor me liep of stond kreeg klappen en werd brutaal op de grond geworpen. Ook al stonden ze met hun handen in de lucht en liet hun non-verbale communicatie uitschijnen dat ze niets gewelddadigs van plan waren. Samen met anderen zijn we, alvorens de politie ons bereikt had, op de grond gaan liggen en zitten. Ikzelf ben gehurkt op mijn knieën gaan zitten met mijn handen op mijn hoofd en mijn gezicht naar beneden. Toen ik weer opkeek zaten we met een dertigtal (36 zou later blijken) samen op de grond met minstens evenveel agenten in gevechtsuitrusting rondom ons. Het was toen rond 23 uur. Later zou blijken dat we daar een uur en een half op de grond hebben gezeten. Iemand had namelijk zijn chrono laten lopen van zodra we daar neerzaten. Niet alleen hadden we last van de bijtende kou (max.-5 ° C) maar tevens kregen veel mensen last van krampen. We mochten immers niet rechtstaan. Wie dit toch deed werd hardhandig weer op de grond gesmakt. Bovendien werd ons duidelijk gemaakt door sommige agenten dat ze "maar al te graag eens hun matrak zouden gebruiken."

al wat hier staat is echt gebeurt
by J Thursday December 20, 2001 at 02:57 AM

Toen dit nieuws ter ore kwam van de permanentie van d14-VUB en hun gasten kwam er een spontane protestactie op gang. Bijna iedereen ging zijn/ haar solidariteit uiten met diegenen die daar op de grond zaten.

We waren de desbetreffende straat nog niet goed en wrl ingeslagen of daar kwam al een cordan agenten op ons afstormen.
Onze delegatie werd onmiddellijk de hoek omgedreven. Daar werden we beledigd door agenten. met de vertegenwoordiger van de rijkswacht viel wel te praten. Deze man vertelde ons dat het ging om een simpele identiteitscontrole, iets dat normaal 10 minuten in beslag neemt.

Wij hebben toen post gevat aan de overkant van de generaal Jacqueslaan. En 10 minuten later kwamen bijna alle omsingelden op ons af gelopen.
Bovendien zaten tussen deze "betogers" mensen die geen vlieg kwaad zouden doen.
het hele weekend was gekenmerkt door politie-agressie